Visa studentum.se som: Mobil

Komvuxutbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Komvuxutbildning


19 jun 2022
Kan jag läsa mitt modersmål som moderna språk?
Hej!
Jag tog studenten för några dagar sedan. Min dröm är att bli tandläkare men jag fick 20,4 poäng, vilket tror jag inte räcker till att bli antagen i tandläkarprogrammet. Jag saknar dock 0,5 meritpoäng eftersom jag inte läst moderna språk och valde att läsa modersmål istället ( jag visste inte då att moderna språk ger merit poäng). Men nu har jag fått veta att man kan läsa sitt modersmål som moderna språk och få meritpoäng för det. Så min fråga är följande: Kan jag fortfarande läsa arabiska (mitt modersmål) som moderna språk och få det 0.5 meritpoäng som jag saknar, trots att jag redan har betyg i arabiska som modersmål?

Svar:

Hej,

Antagningspoängen kan variera mellan olika terminer och skolor. Du ligger någonstans på gränsen för att komma in så du bör absolut söka och se hur det går. Men du kan också planera för vad du kan göra om du inte skulle komma in. Du kan läsa moderna språk på Komvux och du kan välja arabiska om din kommun erbjuder det. Du kan också skriva högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in.

Lycka till! /Petra,SYV

16 jun 2022
Kan jag blanda Komvux och folkhögskola?
Hej !
Jag har läst två år på Folkhögskolan, jag har ett år till där men jag vill byta till komvux istället fast jag har bara svenska 3 och samhälle 1a2 , vill inte stanna ett helt år på Folkhögskolan bara för 2 ämnen !

Jag har mina intyg från Folkhögskolan med mig , kan jag börja o läsa de två ämne som har kvar på komvux då?

Svar:

Hej,

Vad jag känner till så kan du inte blanda komvux och folkhögskola i en examen. I examensbevis från Komvux kan inte folkhögskolekurser ingå och i ditt omdöme från Folkhögskola kan inte komvuxkurser ingå. Men kolla upp detta med Komvux i din kommun.

Lycka till! /Petra,SYV

14 jun 2022
Hur läser jag in gymnasiekurser snabbast?
Hej! Jag funderar på att börja läkarprogrammet, dock har jag pluggat IB med inriktning på något helt annat än naturvetenskap. Därav behöver jag komplettera genom att läsa kemi 1 och 2 och biologi 2. Går det att läsa alla tre kurser på endast en termin? Vart dras gränsen till hur många. kurser man får läsa? Och går det att skippa kemi 1 om man kan klara kemi 2 utan det?
Tack på förhand

Svar:

Hej,

Varje 100 poängs kurs läser man på komvux på heltid i fem veckor. Så, om du behöver läsa 3 stycken 100poängskurser, så kan du läsa dem på 15 veckor om du läser på heltid. Om du gör prövningar istället så kan du göra det snabbare. Då kan du tillexempel välja att bara skriva prövning i kemi 2 och skippa kemi 1. 

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in