Visa studentum.se som: Mobil

Betyg & behörighet

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Betyg & behörighet


04 jul 2022
Hur blir jag yrkeslärare?
Hej!
Om jag vill arbeta som yrkeslärare inom hotell/Turism, hur länge måste jag då ha arbetat med detta yrkesområde? Och vilka yrkesområden är relevanta för behörigheten?

Svar:

Hej,

Om du vill bli yrkeslärare måste du ha relevanta yrkeskunskaper inom de ämnen du vill undervisa i. Här kan du läsa mer om dessa krav: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/behorighet-till-grundniva/sarskilda-behorighetskrav-for-lararutbildningen/. Om du uppfyller kraven kan du söka till Yrkeslärarprogrammet.

Är det något som känns oklart eller om du vill ha mer information så kan du gå in på högskolornas egna hemsidor. Du kan också kontakta institutionerna som driver utbildningarna.

Lycka till! /Petra,SYV

14 jun 2022
Hur pluggar jag upp mina betyg?
Hej,

Jag vill plugga upp mina betyg då jag skulle vilja söka utbildning i framtiden. Jag har fått mina gymnasiebetyg och jag skulle behöva de grundläggande ämnena samt ev någon extra kurs efter det när jag vet vad jag vill utbilda mig inom.

Svar:

Hej,

Du kan börja med att ta kontakt med Komvux/vuxenutbildningen i din kommun och se vilka kurser som finns där. Om det finns studie-och yrkesvägledare på Komvux i din kommun som du kan besöka så kan det vara en bra idé att ta med dig dina betyg och gå dit och få hjälp med att göra upp en studieplan.

Lycka till! /Petra,SYV

13 jun 2022
Hur mycket meritpoäng kan jag få?
Hej! Jag går på samhällsprogrammet och jag är lite osäker på hur det funkar med extra meritpoäng. Jag har förstått att engelska 7 och moderna språk (b la) ger meritpoäng. Men jag undrar vad min sammanlagda meritpoäng blir om jag har läst moderna språk steg 3 och 4 (som ingår i programmet och fått godkända betyg), samt om jag blir godkänd i engelska 7.

Svar:

Hej! 

Du kan max få 2,5 meritpoäng.

Du får meritpoäng för Moderna språk 3 & 4, vilket är 1,5 poäng. Sedan får du 1,0 för Engelska 7. 

Lycka till! / Petra, SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in