Betyg & behörighet

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.

Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Betyg & behörighet


22 sep 2023
Hur funkar prövning?
Hej!

Jag undrar om man kan tenta upp sina gymnasiebetyg på Komvux efter att man avslutat gymnasiet, om man har godkänt på alla kurser men vill få högsta betyg för att komma in på en särskild högskoleutbildning?

Är det något särskilt som gäller för detta?

Tack för hjälpen!

Svar:

Hej,

Ja, du kan höja betygen genom prövningar. Det innebär att man studerar på egen hand och sedan gör ett prov i kursen.  En prövning kan innefatta ett eller flera moment, såsom inlämningar, muntlig redovisning och/eller skriftligt prov. Det beror på vilken kurs du prövar i. Så kolla det med vuxenutbildningen där du gör prövningen. 

Du kan göra så många prövningar du vill. Det går att göra i alla kurser och även flera gånger så det är svårt att veta hur många gånger och hur mycket tid du behöver för att nå de betyg du vill ha. 

Lycka till! /Petra,SYV

22 sep 2023
Hur ansöker jag utbildningen?
Hej!
Jag är intresserad av läsning på distans. Har en grekisk gymnasie slutbetyg Får jag läsa vidare ? Kan jag ansöka direkt?
Tack på förhand

Svar:

Hej,

Studentum.se har inte några egna utbildningar. Här kan du läsa om hur man ansöker en utbildning: https://www.studentum.se/om-utbildning/antagning-ansokan/sa-ansoker-du-till-en-utbildning-21821 .Hör av dig till skolan du vill söka till så hjälper de dig.

Lycka till! /Petra,SYV

20 sep 2023
Hur väljer jag utbildning?
Hej. Jag har nyss i år gått ut ekonomilinjen i gymnasiet med inriktning juridik och tänker plugga antingen vårterminen eller höstterminen 2024. Problemet är det att jag inte vet vad jag vill plugga till. Jag har övervägt psykologi och eller musikproduktion men när det gäller psykologi så är jag inte jätteintresserad av yrkerena efter och musik känner jag att jag kan lära mig mig själv utan högskola eller universitet. Det lämnar mig med juridik eller ekonomi vilket jag inte tyckte var jätteintressant efter att ha pluggat det i gymnasiet men jag tror det skulle vara det mest användbara och nödvändiga för mig att lära mig. Om jag nu bestämmer mig för ekonomi och entreprenörskap eller något liknande så vet jag inte heller om jag borde vänta 1 år till tills höstterminen för att kunna plugga hela programmet eller börja med nån enstaka kurs för att känna efter. Vad är bäst att göra om jag känner mig osäker men ändå vill testa på att plugga och lära mig nytt. Jag har nämligen saknat studentlivet efter slutet av gymnasiet.

Svar:

Hej,

Det spelar egentligen ingen roll om du testar att gå ett program eller bara en kurs. Det är inte fel att hoppa av om man känner att det inte passar en. Ibland så kan man inte veta förrän man testat oavsett hur mycket man försöker ta reda på innan.

Men ett tips är att testa jobbskugga om det är möjligt. Det innebär att man får följa en person och se hur de utför sitt arbete och får chansen att sätta sig in hur det skulle vara. Du kan fråga vilken arbetsplats som helst om att få jobbskugga på deras företag. 

Lycka till! /Petra,SYV


Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀