KY-utbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom KY-utbildning


02 dec 2022
Kan jag tillgodoräkna mig kurser på YH?
Jag undrar om det finns möjlighet att tillgodoräkna sig högskolepoäng om man ska gå en yh-utbildning? Alltså om jag som har läst länge på högskola och har examen i kriminologi, socialt arbete osv osv skulle kunna tillgodoräkna mig vissa av de kurserna om jag skulle söka till en yh-utbildning (har tankar på att läsa till socialpedagog).

Svar:

Hej,

Nej, det brukar inte gå att tillgodoräkna sig kurser från olika skolformer men du kan alltid fråga skolan det handlar om hur de ser på saken.

Vänligen/ Petra,SYV

24 okt 2022
Är jag behörig till utbildningen?
Hej,
Jag vill studera tll bygglovshandläggare utbildningen och undrar om att är jag behörig?
Om jag skickar mina betyg till er kan du göra en bedömning av det så att jag vet vad jag kan söka eller inte eller vad jag behöver läsa för att uppfylla grund&särskilda behörigheten.
Mvh,

Svar:

Hej,

Utbildning till bygglovshandläggare finns inomYrkeshögskolan. Yrkeshögskolor kräver att man har en gymnasieexamen från ett yrkesprogram ELLER ett högskoleförberedande program för att man ska vara behörig. Så länge man har gymnasieexamen uppfyller man alltså grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Kontakta inte oss, utan istället skolan så kan de hjälpa dig reda ut om du är behörig.

Lycka till! /Petra,SYV

14 mar 2022
specialistundersköterskeutbildningar
Jag har följande frågor angående specialistundersköterskeutbildningar:
1) Kan ansökan till de olika specialistundersköterskeutbildningarna göras när som, eller finns deadline? När är deadline i så fall? Ibland står det och ibland inte.
2) När ges besked om man antagits?
3) När är studiestarten? Ibland står det inte.
4) Kan man studera på halvfart och i så fall vilka studietakter är möjliga? Halv-/hel-/kvartsfart? Andra varianter?
5) Är alla dessa utbildningar lika långa, dvs på lika många poäng? 200 YH-poäng?
6) Finns det fler utbildningsanordnare eller inryms alla inom YH, som ger dessa utbildningar?

Svar:

Hej,

Om du studerar eller vill studera och har frågor kring en specifik utbildning eller skola ska du inte kontakta oss utan kontakta den berörda skolan.studentum.se bedriver inga egna utbildningar.

Lycka till! /Petra,SYV


Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀