Visa studentum.se som: Mobil

Högskoleprovet

Info för dig som ska skriva högskoleprovet

Högskoleprovet

Ska du skriva högskoleprovet? Viktigt att komma ihåg när det kommer till högskoleprovet är att det inte är något personlighetstest. Provet mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier.

Högskoleprovet går att skriva i hela Sverige och även vid ett antal svenska skolor i Europa. Kontakta den utländska skolan för mer information om högskoleprovet och hur du gör för att betala in anmälningsavgiften. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få skriva provet och det finns heller inte någon åldersgräns. Resultatet från högskoleprovet anges på en skala från 0,0 till 2,0 poäng.

Varför skriva högskoleprovet?

Om du gör högskoleprovet ökar dina chanser att komma in eftersom du via högskoleprovet placeras i ytterligare en urvalsgrupp. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av resultaten från högskoleprovet.

450 kronor

Eftersom högskoleprovet helt och hållet finansieras av avgifter kostar det 450 kronor att göra provet. Det du betalar för att genomföra provet är kostnader för konstruktion, utveckling av högskoleprovet samt administration, frakt och tryck.

Högskoleprovet skrivs lördagar

Högskoleprovet sker två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten och det är alltid en lördag. Viktiga datum att komma ihåg är sista anmälningsdag - i februari för vårens prov och i september för höstens.

Dina högskoleprovsresultat

Provresultatet skickas hem till den adress du angivit i svarshäftet och det skickas ut ungefär fyra veckor efter provdagen. När du skrivit högskoleprovet uppdateras även ditt resultat automatiskt hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är alltid bästa giltiga resultat som används när du sedan söker till högskolan. Resultatet efter ett avklarat högskoleprov är giltigt i fem år. Exempel; Om du skrev högskoleprovet hösten 2012 är resultatet giltigt till utgången av 2017. Sista gången du får använda provresultatet är alltså vid ansökan till en utbildning som startar våren 2018.

Anmälan till högskoleprovet

Det enklaste sättet att anmäla sig till provet är via webben. Där väljer du också på vilket sätt du vill göra din betalning. Om du inte vill göra en webbanmälan måste du kontakta det universitet eller den högskola som anordnar högskoleprovet. Om du ångrar dig eller av någon anledning uteblir från provet, får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller till någon annan person.

Kan man förbereda sig?

Ja det kan du! Titta på gamla prov för att plugga på de moment som högskoleprovet innehåller. Eftersom innehållet i provet är så brett kan du inte läsa på som inför en vanlig skrivning, det gäller att vara allsidig för att få hög poäng.

Läs, läs, läs!

Att läsa vanliga tidningar, se på nyheter, läsa fack- och skönlitteratur ökar dina chanser mer än du kanske tror. Läs både på engelska och svenska!

Öva på gamla högskoleprov

Ett annat sätt är som sagt att läsa på gamla prov för att se och förstå uppbyggnaden. På nätet finns interaktiva prov att göra. Ett annat bra sätt är också att öva på grundskolans matematik, diagram och tabeller.

Senast uppdaterad: 29 jan 2018

Du kanske också är intresserad av:

Språkkurser och språkresor utomlands

Publicerad: 2013-04-09

Att åka på en språkresa eller språkkurs utomlands är en otrolig erfarenhet och ett extra språk i bagaget slår högt hos framtida arbetsgivare. Här hittar du några av de vanligaste frågorna angående språkresor och språkkurser utomlands.

Utbildningstest

Publicerad: 2017-10-12

Är det svårt att veta vad du ska bli när du blir stor och välja utbildning? Vilken bransch passar dig och vilken utbildningstyp? Här finns också ett lärartest för dig som vill bli lärare. Gör Studentums utbildningstester här!

Läs mer

Studera i Brasilien

Publicerad: 2018-03-21

Landet som är känd för sina vita stränder, export av fotbollsspelare i högklass och karnevaler. Brasilien är ett land som många turister söker sig till. Men många glömmer att Brasilien även är en utmärk studentstad! I landet finns det flera av Latinamerikas bästa universitet. Denna guide ger dig information om hur du kan börja studera i Brasilien.