Visa studentum.se som: Mobil

Högskoleprovet

Info för dig som ska skriva högskoleprovet

Viktig information för dig som planerat att skriva högskoleprovet

För att få skriva högskoleprovet i vår måste du antingen fylla minst 18 år under 2022 eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder och gå vårterminen på årskurs två. Regeringen tog beslut om denna  åldersbegränsning redan 2018 och ändringen gäller från och med den 1 januari 2022. Anmälan till vårens högskoleprov öppnar i januari 2022.

Covid-19 och högskoleprovet
Om bedömningen av coronapandemin förändras kan UHR återkomma med nya besked vad gäller vårens högskoleprov. Mer information hittar du här

Högskoleprovet

Ska du skriva högskoleprovet? Viktigt att komma ihåg när det kommer till högskoleprovet är att det inte är något personlighetstest. Provet mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier.

Högskoleprovet går att skriva i hela Sverige och även vid ett antal svenska skolor i Europa. Kontakta den utländska skolan för mer information om högskoleprovet och hur du gör för att betala in anmälningsavgiften. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få skriva provet och det finns heller inte någon åldersgräns. Resultatet från högskoleprovet anges på en skala från 0,0 till 2,0 poäng.

Varför skriva högskoleprovet?

Om du gör högskoleprovet ökar dina chanser att komma in eftersom du via högskoleprovet placeras i ytterligare en urvalsgrupp. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av resultaten från högskoleprovet.

Öva på gamla högskoleprov

En bra metod för att förbereda dig inför högskoleprovet är att öva på gamla prov. Du får då förståelse för provets struktur, vilken typ av frågor som kommer, samt tidsåtgång för varje provdel – något du inte vill bli överraskad av när det är skarpt läge. Du kan hitta gamla prov på högskoleprovets hemsida, men vill du träna på ord hittar du flera test här!


Träna ordförrådet på gamla högskoleprov!


Nedan hittar du quiz med alla ord som varit med på högskoleprov från 2014 och framåt. Lycka till!


Vad kostar det att göra högskoleprovet?

Eftersom högskoleprovet helt och hållet finansieras av avgifter kostar det 450 kronor att göra provet. Det du betalar för är kostnader för konstruktion och utveckling av högskoleprovet samt administration, frakt och tryck.

Högskoleprovet skrivs på helgen

Högskoleprovet sker två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. På hösten genomförs provet på en söndag och under våren sker det på en lördag. Viktiga datum att komma ihåg är sista anmälningsdag – i februari för vårens prov och i september för höstens.

Datum för högskoleprovet 2022

Provtillfälle

Vår                  12 mars

Vår                   7 maj

Höst                Datum ej bestämt

Första anmälningsdag

11 januari

11 januari

Sista anmälningsdag

18 januari

18 januari

Hur lång tid tar högskoleprovet? 

Provdagen är ca. 8 timmar lång inklusive raster. Effektiv provtid är ca. 4 timmar och 35 minuter. 

Högskoleprovets delar 

Högskoleprovet är indelat i fem provpass med totalt 160 uppgifter. Varje provpasss är 55 minuter. Du kommer att skriva två kvantitativa provpass, två verbala provpass och ett utprövningspass. Utprövningspasset består av nya uppgifter som ska testas inför kommande prov. De som skapar frågorna till högskoleprovet får då reda på hur bra eller dåligt provuppgifterna fungerar i praktiken.

Verbala provpassen består av fyra uppgiftstyper:

ORD – Ordförståelse: Välj rätt synonym till ett svårt ord
LÄS – Svensk läsförståelse: Läs en text och besvara frågor om texten
MEK – Meningskomplettering: Fyll i rätt ord i luckor i en kort text
ELF – Engelsk läsförståelse: Läs- och luck-frågor på engelska

Kvantitativa provpassen består av fyra uppgiftstyper:

XYZ – Matematisk problemlösning: Korta snabba matteuppgifter
KVA – Kvantitativa jämförelser: Jämför två kvantiteter mot varandra
NOG – Kvantitativa resonemang: Se om man har tillräcklig information
DTK – Diagram, tabeller och kartor: Tolka samlingar av information rätt

Så går högskoleprovet till 

I början av dagen informerar provledaren om hur provet går till och vilka regler som gäller. Du får därefter ett svarshäfte där du ska fylla i personuppgifter och utbildningsbakgrund. I svarshäftet finns olika svarsblanketter för varje provpass. Blanketten samlas in efter att passet är över. 

Det här behöver du ta med dig 

 • Legitimation – obligatoriskt 
 • Blyertspennor
 • Suddgummi 
 • Vanlig rak linjal
 • Överstrykningspennor (neon)

Ta även med dig lunch och mellanmål, till exempel en termos med kaffe, frukt eller annat att äta och dricka mellan proven. 

Tips under högskoleprovet 

 • Kom i tid – du blir inte insläppt i lokalen efter att provet börjat 
 • Släpp det du inte kan – gör en anteckning och gå tillbaka till de frågor du inte kan när du har kommit till slutet av frågorna
 • Gå igenom frågorna – om du har tid 
 • Våga gissa – du får inga minuspoäng om du svarar fel
 • Ta det lugnt i pauserna – se till att samla energi 
 • Oroa dig inte – är du inte nöjd med ditt resultat kommer det fler chanser. Du kan göra provet igen om ett halvår och har då all den tiden att förbereda dig. De flesta får sitt bästa resultat efter sitt andra eller tredje högskoleprov!

Dina högskoleprovsresultat

Provresultatet skickas hem till den adress du angivit i svarshäftet och det skickas ut ungefär fyra veckor efter provdagen. När du skrivit högskoleprovet uppdateras ditt resultat automatiskt hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är alltid bästa giltiga resultat som används när du sedan söker till högskolan. Resultatet efter ett avklarat högskoleprov är giltigt i fem år. Exempel: om du skrev högskoleprovet hösten 2019 är resultatet giltigt till utgången av 2024. Sista gången du får använda provresultatet är alltså vid ansökan till en utbildning som startar våren 2025.

Anmälan till högskoleprovet

Det enklaste sättet att anmäla sig till provet är via webben. Där väljer du också på vilket sätt du vill göra din betalning. Om du inte vill göra en webbanmälan måste du kontakta det universitet eller den högskola där du vill skriva högskoleprovet. Om du ångrar dig eller av någon anledning uteblir från provet, får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller till någon annan person.

Kan man förbereda sig?

Ja, det kan du! Titta på gamla prov för att plugga på de moment som högskoleprovet innehåller. Eftersom innehållet i provet är så brett kan du inte läsa på som inför en vanlig skrivning, det gäller att vara allsidig för att få bra resultat.

Läs, läs, läs!

Att läsa vanliga tidningar, se på nyheter, läsa fack- och skönlitteratur ökar dina chanser mer än du kanske tror. Läs både på engelska och svenska!

Här hittar du fler tips för studieteknik!

Senast uppdaterad: 27 apr 2022