Visa studentum.se som: Mobil

Högskoleprovet

Info för dig som ska skriva högskoleprovet

Högskoleprovet

Ska du skriva högskoleprovet? Viktigt att komma ihåg när det kommer till högskoleprovet är att det inte är något personlighetstest. Provet mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier.

Högskoleprovet går att skriva i hela Sverige och även vid ett antal svenska skolor i Europa. Kontakta den utländska skolan för mer information om högskoleprovet och hur du gör för att betala in anmälningsavgiften. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få skriva provet och det finns heller inte någon åldersgräns. Resultatet från högskoleprovet anges på en skala från 0,0 till 2,0 poäng.

Varför skriva högskoleprovet?

Om du gör högskoleprovet ökar dina chanser att komma in eftersom du via högskoleprovet placeras i ytterligare en urvalsgrupp. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av resultaten från högskoleprovet.

Öva på gamla högskoleprov

En bra metod för att förbereda dig inför högskoleprovet är att öva på gamla prov. Du får du förståelse för provets struktur, vilken typ av frågor som kommer, samt tidsåtgång för varje provdel - något du inte vill bli överraskad av när det är skarpt läge. Du kan hitta gamla prov högskoleprovets hemsidan, men vill du träna på ord hittar du flera test här!

Träna ordförrådet på gamla högskoleprov!

Nedan hittar du quiz med alla ord som varit med på högskoleprov från 2014 och framåt. Lycka till!

450 kronor

Eftersom högskoleprovet helt och hållet finansieras av avgifter kostar det 450 kronor att göra provet. Det du betalar för att genomföra provet är kostnader för konstruktion, utveckling av högskoleprovet samt administration, frakt och tryck.

Högskoleprovet skrivs på helgen

Högskoleprovet sker två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. På hösten genomförs provet på en söndag och under våren sker det på en lördag. Viktiga datum att komma ihåg är sista anmälningsdag - i februari för vårens prov och i september för höstens.

Datum för högskoleprovet 2020

Vår: lördag 4 april. Anmälan öppen 15 januari - 3 februari
Höst: söndag 18 oktober. Anmälan öppen 14 augusti - 1 september

Dina högskoleprovsresultat

Provresultatet skickas hem till den adress du angivit i svarshäftet och det skickas ut ungefär fyra veckor efter provdagen. När du skrivit högskoleprovet uppdateras även ditt resultat automatiskt hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är alltid bästa giltiga resultat som används när du sedan söker till högskolan. Resultatet efter ett avklarat högskoleprov är giltigt i fem år. Exempel; Om du skrev högskoleprovet hösten 2012 är resultatet giltigt till utgången av 2017. Sista gången du får använda provresultatet är alltså vid ansökan till en utbildning som startar våren 2018.

Anmälan till högskoleprovet

Det enklaste sättet att anmäla sig till provet är via webben. Där väljer du också på vilket sätt du vill göra din betalning. Om du inte vill göra en webbanmälan måste du kontakta det universitet eller den högskola som anordnar högskoleprovet. Om du ångrar dig eller av någon anledning uteblir från provet, får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller till någon annan person.

Kan man förbereda sig?

Ja det kan du! Titta på gamla prov för att plugga på de moment som högskoleprovet innehåller. Eftersom innehållet i provet är så brett kan du inte läsa på som inför en vanlig skrivning, det gäller att vara allsidig för att få bra resultat.

Läs, läs, läs!

Att läsa vanliga tidningar, se på nyheter, läsa fack- och skönlitteratur ökar dina chanser mer än du kanske tror. Läs både på engelska och svenska!

Här hittar du fler tips för studieteknik!

Senast uppdaterad: 25 nov 2019