YH-utbildning

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök bland besvarade frågor

Senaste frågorna inom YH-utbildning

Vilken utbildning ska jag gå?
Hej jag har börjat läsa civilekonom programmet men börjar fundera på att hoppa av och istället söka till yrkeshögskola och läsa till redovisningskonsult då detta tar kortare tid att bli färdig än att gå alla år på universitetet. Men jag undrar spelar det någon roll för arbetsgivare med vilken typ av utbildning man har alltså antingen yrkeshögskola eller universitet? Och vilket är isådannafall att rekommendera?
Svar:

Hej,

Jag kan tyvärr inte svara på det, utan du måste ta upp frågan med de arbetsgivare som du vill jobba för. Du kan fundera på exakt vilka tjänster det är du vill söka så blir det lättare att kolla upp vilken bakgrund som krävs och sedan planera studierna utefter det.

Lycka till! /Petra,SYV

Omvandla YH-poäng
Hej,
Jag har läst en YH-utbildning om 420 poäng.

Finns det någon möjlighet att omvandla dessa poäng för att se vad det skulle motsvara i HP-poäng?
Jag är intresserad av att avlägga en kandidatexamen.

Vilket/vilken universitet/högskola är aktuell isåfall?

Jag har ett examensbevis(från YH) jag kan bifoga om det hjälper?
Återkom om jag ska bifoga detta.
Svar:

Hej,

YH-poäng är inte högskolepoäng och kan inte ingå i samma examen. Därför behöver man läsa en Kandidatexamen på högskola för att få 180 högskoelpoäng. 

Det finns dock något som heter Top-up degree .Genom att studera en Top-up degree kan du tillgodoräkna dina tidigare studier från en kvalificerad yrkesutbildning eller en Yrkeshögskola. Det är dock inte vanligt förekommande i Sverige utan mest i andra länder som till exempel Storbritannien. Du kan ta kontakt med de högskolor du är intresserad av och fråga dem om de erbjuder detta alternativ. 

Vänligen/ Petra,SYV

Hur blir jag stödpedagog?
"Hej, vad behöver jag för behörighet för att utbilda mig till stödpedagog?"

Om jag har några års erfarenhet inom bmss och äldreomsorgen, hur behöver jag validera för att jobba som stödpedagog?
Jag tänker läsa klart kandidat programmet till 180hp, men för tillfället funderade jag på vad jag har för jobbmöjligheter om jag vill läsa resterande poäng på saktare takt och tänkte samtidigt på vad jag har för möjligheter om jag vill jobba som stödpedagog.

Tack för försöket att besvara mina funderingar :)
Svar:

Hej,

När du pluggar till stödpedagog på YH tar det oftast två år att ta examen. När du går en Yh-utbildning till stödpedagog på YH ingår ofta LIA, lärande i arbete. Då har du möjlighet att få praktisk erfarenhet samtidigt som du bygger ett nätverk inom branschen. Vanligtvis kan du inte validera något utan behöver gå allt som ingår i utbildningen men du kan fråga skolan om det.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 216 frågor
1
2
3
4
...
72

Annonser