Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Universitet- och högskoleutbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Universitet- och högskoleutbildning


18 nov 2022
Var kan jag studera internationell rätt?
Hej!
Jag läser mitt andra år på kandidatprogrammet i Globala studier och specialiserar mig inom internationella relationer, men jag har ett stort intresse för juridik. Dvs, lag och rätt men med ett internationellt perspektiv på mänskliga rättigheter. Finns det något program (master eller kandidat) som kombinerar just detta, eller liknande? Internationell rätt? Arbete med mänskliga rättigheter utifrån ett juridiskt perspektiv?
Med vänliga hälsningar

Svar:

Hej,

Du kan hitta utbildningar inom internationell rätt här: https://allastudier.se/utbildningar/internationell-ratt#:~:text=R%C3%A4tt%20och%20fel%20p%C3%A5%20internationell,Folkr%C3%A4tten%20och%20den%20internationella%20privatr%C3%A4tten%20.. Sedan kan du kanske kontakta din institutionsvägledare för att få hjälp att sätta ihop en studieplan eller hitta fler kurser som kan passa.

Lycka till! /Petra,SYV

17 nov 2022
Hur funkar lärarbehörigheter?
Hej!
Jag är utbildad grundskolelärare åk 4-6 (matematik, svenska, engelska & musik) men vill utöka min behörighet i matematik till årskurs 7-9?

Vad behöver jag läsa och hur hittar man dessa kurser?

Svar:

Hej,

Din examen och de behörigheter du valt att utöka din examen med styr vilken skolform du blir behörig att undervisa i. Här finns information om på vilka olika grunder du kan bli behörig att undervisa i olika skolformer och årskurser: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/lararlegitimation-och-forskollararlegitimation/regler-och-krav-for-lararlegitimation/larar--och-forskollararlegitimation-och-krav-for-att-fa-behorighet. Det kan även vara en bra idé att höra av sig till en institution som har lärarprogram eftersom det kan bli lite komplicerat med lärarbehörigheter och det kan vara bra att få hjälp med att göra en studieplan.

När du vet vad som krävs för att du ska bli behörig för årskurs 7-9 kan du söka på utbildning på Antagning.se för att se vilka utbildningar som ges vilka terminer (Lärarutbildningar ändras ganska ofta så det är bäst att söka inför den termin som är intressant).

Lycka till! /Petra,SYV

17 nov 2022
Hur funkar högskoleprovet?
Hej jag undrar om man måste trycka i något speciellt när man söker in till universitetet på högskoleprovet eller är det något som händer automatiskt att dom kollar på både betyg och högskoleprov?

Svar:

Hej,

Det sker automatiskt så du behöver inte tänka på det.

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in