Universitet- och högskoleutbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.

Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Universitet- och högskoleutbildning


20 sep 2023
Kan jag tillgodoräkna kurser på högskolan ?
Om jag pluggar affärsjuridik i Lundsuniversitet cirka 15-30 ho. Slipper jag plugga det i juirstprogrammet?

Svar:

Hej,

För att få tillgodoräkna sig kurser så gäller generellt att du har läst samma eller motsvarande kurser innan. För att få ett svar på vilka kurser du möjligen skulle kunna tillgodoräkna dig så kan du kontakta institutionen där du vill studera men ofta kan man inte få ett slutgiltigt svar förrän man har kommit in på programmet man vill gå och gjort en ansökan om tillgodoräknande.

Lycka till! /Petra,SYV

20 sep 2023
Hur länge kan jag få CSN?
Hej! Jag går arkitektur på folkuniversitetet heltid 1år, och tar studie lån och bidrag.
Jag vill studera vidare arkitektur på universitetet (5år) och undrar om jag fortfarande har rätt till studielån för hela utbildningen på 5 år, eller om jag måste betala tillbaka mitt folkis lån (som efter ett år kommer va på över 100.000kr) först innan jag kan låna igen/ om det finns max gräns på hur mycket man kan låna? Alltså om de lånen från csn på folkuniversitetet och vanligt universitet har samma kriterier/ nivå? ”Förlorar” jag därmet ett ”lån år” på folkis?
Tack!

Svar:

Hej,

I "Mina sidor" på CSN.se kan du se hur många veckor med studiemedel som du har använt på de olika nivåerna, och hur många veckor du har kvar. Så jag föreslår att du går in där och kollar så kan du vara säker på att du får rätt information.

Lycka till! /Petra,SYV

19 sep 2023
Hur anmäler jag mig till ett tekniskt basår?
Hur anmäler jag mig till ett tekniskt basår?

Svar:

Hej! 

Gå in på vald utbildning igen och se om du kan hitta kontaktuppgifter direkt till tilltänkt skola och kontakta dem. Studentum är enbart en samlingssida för olika utbildningar. 

Här har vi sammanställt en guide för hur du ansöker till olika typer av utbildningar.

Lycka till! /Petra,SYV


Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀