Visa studentum.se som: Mobil

Universitet- och högskoleutbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Universitet- och högskoleutbildning


22 jun 2022
Är jag behörig till utbildningen?
Hej , jag vill fråga om det krävs att ha svenska tre om man vill läsa som tandhygienist?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli Tandhygienist! Tandhygienist är en högskoleutbildning, därför behöver du, om du väljer ett yrkesprogram, först den grundläggande behörigheten till högskolan som är Matte 1, Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6.

Lycka till! /Petra,SYV

19 jun 2022
Hur blir jag flygutvecklare?
Hej! Om man vill jobba med att utveckla stridsflyg, vad ska man tänka på att gå för kandidatprogram på universitetet för att sedan bli behörig till rätt master?

Svar:

Hej,

Du kan då läsa ett ingenjörsprogram, exempelvis Civilingenjörs­programmet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem på Mälardalens universitet eller Civilingenjörsutbildningen inom Farkostteknik på KTH. Du kan även kolla på olika utbildningar till ingenjör inom Maskinteknik, Energi- och miljöteknik, Elektronik, Elektroteknik, Datateknik, Teknisk Fysik mm.

Civilingenjörs­programmet är fem år och inkluderar därmed en master.

Lycka till! /Petra,SYV

16 jun 2022
Kan jag tillgodoräkna mig tidigare utbildning på högskolan?
Om jag är utbildad socialpedagog kan jag då läsa vissa kurser för att bygga på min utbildning för att bli sociolog. Eller måste jag gå hela utbildningen

Svar:

Hej,

Du kan ta kontakt med institutionen där du vill utbilda dig till sociolog och fråga dem om vilka kurser från din tidigare utbildning som du möjligen kan tillgodoräkna dig. Jag skulle gissa att du behöver gå större delar av utbildningen men bara högskolan/universitetet kan svara på det.

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in