Visa studentum.se som: Mobil

25 januari kl 9.00 öppnar vi portarna till vårt digitala event Upskill & Reskill där du får lära dig av de bästa  - gratis! Registrera dig redan nu ⭐

Universitet- och högskoleutbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Universitet- och högskoleutbildning


07 apr 2014
Hur ser det ut om jag vill utbilda mig till tandläkare efter gymnasiet?
Hej!
Jag läser samhälle med inriktning av media just nu, andra året på gymnasiet. Vi har inte läst psykologi och samhälle 2 än men jag tänkte ändå fråga, hur ser det ut om jag vill utbilda mig till tandläkare efter gymnasiet? Vilka kurser måste jag lägga till och hur höga betyg måste man ta för att kunna utbilda sig till tandläkare?


En till fråga, hur går det till när man söker in till universitet? kommer dom med högst betyg in först? vad händer om man inte kommer in på universitetet i stockholm (där jag bor) till exempel?

Svar:

Hejsan!

För att ansöka till Tandläkarprogrammet behöver du ha:

Grundläggande behörighet + Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.
Tandläkarprogrammet i Stockholm bedrivs på Karolinska Institutet och här kan du se antagningshistorik från tidigare antagningar. Kolumnerna visar antagningspoäng för den sist antagna i varje urvalsgrupp, alltså den som kom in med lägst betyg.
Du ansöker till universitet- och högskola via antagning.se. Du kan söka in med dina betyg men även konkurrera i två urvalsgrupper om du skriver högskoleprovet. Något som är varmt rekommenderat att göra om konkurrensen är hård.
Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum.se
19 mar 2014
Hur kan man bli handläggare och tolk?
Hej jag vill veta om hur kan man bli handläggare och tolk? vad behöver eller hur kan man ska söka till vad?

Jag hoppas att ni ska hjälpa till mig och jag ska bli glad. Tack. Med vänlig hälsning.

Svar:

Hejsan!

De tolkutbildningar som finns på Studentum.se är dessa.

Två av utbildningarna är på distans, men då gäller det utbildningen teckenspråkstolk.

Om du vill ha mer information om någon utbildning är det bara att göra en intresseanmälan. Hoppas du hittar något som passar dig.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum.se

18 mar 2014
Vad ska jag bli i framtiden? Jag vill hjälpa människor och tjäna bra.
Hej!
Jag har ingen aning om vad jag vill bli i framtiden, men någonting jag har klart för mig är att jag vill bli något bra, någon som hjälper människor och tjänar bra. Jag läser just nu Samhälle med inriktning av media-journalistik andra året på gymnasiet. Jag har ingen aning om vad som händer efter gymnasiet? Kan jag läsa natur på universitetet även om jag inte är så bra på matte? Just nu har jag A i natur och B/C i alla mina medieämnen. Har C i idrott och svenska och spanska, och engelska vet jag inte än. Vad krävs det för att läsa på ett universitet med naturinriktning? om jag till exempel vill bli tandläkare? betygsmässigt osv?
Mvh Sheila

Svar:

Hej Sheila!

Jag förstår att det är svårt att veta vad man vill bli när man blir stor. Det finns ju idag mycket att välja på. Gör gärna vårt yrkestest för att se vad du passar som.

Ett annat tips är att läsa på mycket om utbildningar och söka runt för att se vad som finns. På Studentum.se kan du filtrera dina sökningar på kategori, ort och utbildningstyp för att göra dina sökningar mer specifika och smalare.

Här kan du läsa mer om utbildningar till tandläkare. Om du går in på en utbildning kan du se vilka krav och behörigheter som krävs för just den utbildningen. Du kan också se antagningshistorik. Det är olika för alla.

Om du skulle sakna något ämne efter gymnasiet kan du alltid studera detta på komvux - vuxenutbildning.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum.se


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in