Universitet- och högskoleutbildning

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök bland besvarade frågor

Senaste frågorna inom Universitet- och högskoleutbildning

Hur blir jag kriminolog genom fristående kurser?
Hej!
Jag vill bygga min egen examen i kriminologi och bli kriminolog. Har hittils läst kriminologi I - 30 hp och ska fortsätta med Kriminologi II och Kriminologi III. Men dem tre sammanlagt ger mig endast 90 hp.
Kan jag kanske eventuellt läsa fristående kurser i sociologi efter dem och när jag kommit upp i 180 hp då kunna ta ut en kandidatexamen i kriminologi eller finns det andra kurser som funkar bättre att läsa för att uppnå en kandidat i kriminologi?
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli kriminolog! Oavsett om du läser genom fristående kurser eller program läser du samma kurser och det fram till samma examen, en kandidatexamen med kriminologi som huvudområde. Så du kan söka till fristående kurser istället för programmet. 

Du kan titta på vilka kurser som ingår i Kriminologprogrammet för att se vilka kurser du ska söka och du kan även hitta den informationen på högskolornas egna hemsidor. Har du fler funderingar så kan du ta kontakt med den institution där du vill studera.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur funkar urvalsgrupper till högskolan?
Om man gör en prövning i ett ämne man inte läst på gymnasiet, exempelvis entrpenörskap när man läst samhällskunskap, hamnar man i kategori BII när man söker till universitetet då?

Svar:

Hej,

Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.  Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde (utbytes- och/eller meritpoängskomplettering) kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. 

Lycka till!/ Petra,SYV

Är jag behörig till utbildningen?
Hej!
Jag har varit inne på att läsa till ämneslärare i matematik åk 7-9. Där krävs det att man ska ha läst matematik 4 för att vara behörig och jag har bara läst matematik 2b.
Jag har dock arbetslivserfarenhet som matematiklärare i både mellanstadiet och högstadiet. Har vikarierat som detta i sammanlagt 4 månader och jobbar som det just nu.
Är detta en erfarenhet som jag kan använda mig av när jag söker eller måste jag läsa matematik 4 för att kunna söka denna utbildningen?

Ha det fint,
Svar:

Hej,

Man måste uppfylla behörighetskraven för utbildningen man vill söka så du behöver läsa matte 4 om den kursen krävs. Du kan kontakta skolan du vill söka till och fråga om de har någon alternativ antagning för arbetserfarenhet som ändå kan hjälpa dig att komma in.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 1043 frågor
1
2
3
4
...
348

Annonser