Visa studentum.se som: Mobil

Utlandsstudier

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Utlandsstudier


12 feb 2014
Studera till tandläkare utomlands
Hej!

Jag är intresserad av att studera till tandläkare i Riga. Jag har slutbetyg från naturvetenskap program och har studerat kurserna båda på gymnasium och komvux. I min betyg har jag följande ämnen :
Biologi A : har betyg ( VG)
Biologi 2 : har betyg ( B )
Fysik A : har betyg ( G )
Fysik 2 : har betyg ( B )
Kemi A : har betyg ( G )
Kemi 2 : har betyg ( E )
Naturkunskap A : har betyg ( VG )

Plus jag har läst matte a (G), matte b (G), matte c ( MVG ), matte D ( VG ), matte 4 (D).

Och har betyg ( C ) i engelska 5 .

Jag undrar om jag har chans att bli antagen till tandläkareutbildning i Riga med detta betyg i dessa ämnen eller behöver jag kompltera betyget och ifall jag vilka ämnen och vilket betyg krävs. Behöver jag någonting mer eller flera behörigheter till ansökan ?

Kommer att vara väldigt tacksam för svaret.
Tack på förhand !
Med välniga hälsningar

Svar:

Hej!

För att bli antagen till en tandläkarutbildning krävs det att du har godkänt slutbetyg från gymnasieskolan, naturvetenskapligt program, med ämnena kemi A+B (1+2), fysik A (1).
Vid behov kan biologi A+B (1+2) kan ersätta kemi A+B (1+2) och extra matematik kan ersätta fysik A (1).

Snittbetyg i dessa ämnen samt obligatorisk naturkunskap och matematik bör vara minimum VG (C). Du behöver inga fler behörigheter för att komma in. Alltså ska du ha rätt behörighet, men vilka chanser du har till att komma in kan jag dessvärre inte svara på, det beror på hur många som har sökt in osv. 

Här hittar du fler tandläkarutbildningar utomlands, och mer information om att studera utomlands. 
Lämna gärna en intresseanmälan till skolan du vill läsa på, så kontaktar de dig med mer information och kan svara på eventuella frågor.  

Lycka till med dina framtida tandläkarstudier!

/Mira 


06 jan 2014
Omvandla amerikanska universitetsbetyg till svenska
Hejsan,

Direkt efter gymnasiet så studerade jag två år på ett amerikanskt universitet, jag tog ingen examen därifrån (tar 4 år) och är nu tillbaka i sverige.

Min fråga: Kan jag "omvandla" min amerikanska universitetsbetyg till svenska så jag inte kanske behöver börja om från början nu när jag ska plugga?

Vart kan jag isf skicka in mina betyg för en översättning till svenska? På uhr.se så kan man bara skicka in om man har tagigt exam...


Tacksam för hjälp!

Svar:

Hejsan,

Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med din fråga. Det bästa vore nog om du tog kontakt med UHR. Även om de inte kan hjälpa dig med just detta så borde de kunna hänvisa dig vidare.

Stort lycka till!

Vänligen

Sophia, Studentum

25 sep 2013
Frågor om studier i Danmark

Hej!
Jag har några frågor angående att studera i Danmark (Köpenhamn).
1. Hur omvandlar jag mina betyg till det danska betyg system?
2. Hur söker till den universitet som ligger närmast till Malmö?
3. När söker man till högskolan för att komma in till vårtermin 2014?
4. Är det sent att söka nu?

Jag har pratat med studievägledare, dock får jag ingen stöd eller hjälp av de, därför valde att kontakta er.


Önskar er en trevlig dag!
Med vänliga hälsningar
Tamana Sakhi

Svar:

Hej Tamana!

Det var många frågor du hade. Jag ska försöka besvara dem så gott jag kan. Läs gärna också vår studieguide om studier i Danmark.

1. I Danmark söker du framförallt på dina gymnasiebetyg. På http://studyindenmark.dk kan du läsa mer om det danska betygssystemet. Som svensk medborgare har du rätt att söka utbildning på högre nivå i Danmark på samma villkor som danska medborgare. Detta enligt ett avtal som de nordiska länderna gemensamt ingått. Detta avtal slår fast att nordiska medborgare får ansöka till utbildning i ett annat nordiskt land på samma eller likvärdiga villkor som medborgarna i det specifika landet.

Om du är behörig till eftergymnasiala studier i Sverige, är du med andra ord också behörig till studier i Danmark och du delas in i urvalskvoten på samma villkor som danska sökanden.

2. Kolla upp de olika danska universiteten och vart de ligger. Kanske har inte det universitet som är närmast Malmö den utbildning som du vill gå. På Studentum.se finns det mer information om dessa utbildningar i Danmark.

3. Den första februari öppnar hemsidan http://www.optagelse.dk/ för ansökningar till högre utbildningar i Danmark. Innan 15 mars måste din ansökan vara inskickad. Den 30 juli får du besked om du har kommit in eller inte.

4. Hemsidan öppnar först den första februari för ansökan.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in