Folkhögskoleutbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.

Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Folkhögskoleutbildning


09 aug 2023
Bör jag gå folkhögskola?
Att läsa in ämnen på konvux har inte funkat, för mycket eget ansvar med mera, så är folkhögskola ett bättre val för mig?. Och sedan tekniskt/natur basår? Kan jag få lite tips helt enkelt från ett proffs. Klarade bara 1an i teknik gymnasiet.

Svar:

Hej,

Jag kan inte veta vad som kommer att fungera för dig men du kan absolut fundera på om du vill gå folkhögskola. Du som missat hela eller delar av gymnasiet kan gå på folkhögskolansAllmän kurs. Folkhögskolan är ett alternativ till komvux och är en annan utbildningsform, där studierna fungerar på ett annat sätt än på gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

09 maj 2023
Alternativ till gymnaiset
Hej jag är 17 år och går inte i gymnasiet. Jag är inte en person som tänker börja gymnasiet men Jag läste om komvux arbete. Är det något jag kan gå utan gymnasie utbildning. (Helst på distans):) vill bara ha tips innan jag ansöker .

Svar:

Hej,

Nej, Komvux arbete är en gymnasie/komvux kurs som är del av ett gymnasieprogram. Inom komvux har ett komvuxarbete ersatt det tidigare gymnasiearbetet respektive gymnasiesärskolearbetet. Ett godkänt komvuxarbete eller gymnasiearbete behövs för att en examen inom komvux på gymnasial nivå ska kunna utfärdas.

Gymnasieexamen är viktigt för att kunna få ett jobb och det är få som får jobb utan det i dagens samhälle så jag rekommenderar ändå att du funderar på om det finns något alternativ som skulle passa dig bättre än ett vanligt gymnnasieproram. Du kan till exempel titta lite på Lärlingsprogram. En lärlingsutbildning är för dig som vill lägga en stor del av din gymnasieutbildning ute på en arbetsplats. 

Sedan finns möjligheten att få en gymnasiexamen på en Folkhögskola också. Du som missat hela eller delar av gymnasiet kan gå på folkhögskolansAllmän kurs. Folkhögskolan är ett alternativ till komvux och är en annan utbildningsform, där studierna fungerar på ett annat sätt än på gymnasiet.

Lycka till! / Petra, SYV

25 mar 2023
Frågor om utbildning
Hej!
Jag läser till ämneslärare termin 2 ingång samhällskunskap. Jag ska snart göra val inför mitt andra ämne. Jag står i valet mellan religion eller geografi, men är osäker om andra alternativ också är av intresse. Jag ska efter min utbildning läsa till biologi, då jag främst vill ha samhällskunskap och biologi som undervisning. Därav till min fråga om andraämne. Finns det generellt något ämne som anses lite enklare än de andra på universitetet? Jag vet att det är upp till var och en, men jag undrar vad som generellt sett ses som enklare på universitet av ämnena att välja på?
Jag vet att matematik och fysik är känt för att vara svårt.
MvH

Svar:

Hej,

Tyvärr, kan jag inte säga att något ämne skulle vara enklare än något annat. Men jag rekommenderar att du diskuterar ditt val med din institutionsvägledare. Du kan fundera på vad du är mest intresserad och motiverad av eftersom det hjälper att känna att det är lättare.

Lycka till! /Petra,SYV


Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀