Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Yrkesutbildning

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Yrkesutbildning


02 nov 2022
Tillgodoräkna kurser på YH
Hej,
Min fråga är, om man behöver plugga upp gymnasiebetyg och sedan skulle vilja plugga på yrkeshögskola, kan man välja kurser som finns på programmet på yrkeshögskolan för att plugga upp gymnasiebetyg och sedan inte behöva ha de ämnena när man går yrkeshögskolan? Alltså exempelvis om jag skulle vilja gå bank och försäkringsrådgivare på yrkeshögskolan och en av deras kurs som de har är företagsekonomi, och jag gör den kursen innan för att slutföra gymnasiebetyg. kommer jag då ändå ha den kursen på yrkeshögskolan om jag redan har gjort den kursen?

Svar:

Hej,

Gymnasiekurser och kurser på yrkeshögskola är inte samma sak så det kan man inte göra. 

Lycka till! /Petra,SYV

17 okt 2022
Hur blir jag sjuksköterska?
Hej!

Jag vill jättegärna läsa till sjuksköterska men har inte gymnasieexamen. Funderar på att läsa till undersköterska först som tar ca 1.5år sedan bara lägga till svenska 2 & 3. Ma 2a, samhällskunskap 1a & 1b och naturkunskap 2. Jag har svenska 1, matte 1b, engelska 5 & 6 & naturkunskap 1. Min fråga är, räknas undersköterskeutbildningen som gymnasiepoäng och kan jag bara lägga till några ämnen som svenska 2 & 3 osv? Eller måste jag läsa en hel gymnasielinje och andra ämnen än det som krävs?

Svar:

Hej,

Ja, det behövs ett helt gymnasieprogram för att få gymnasieexamen och grundläggande behörighet. Du kan gå Vård-och omsorgsprogrammet där du kan få behörigheten och bli undersköterska samtidigt. Prata med Komvux i din kommun om det.

Lycka till! /Petra,SYV

03 okt 2022
Hur blir jag rekryterare?
vad krävs för att bli en rekryterare? Hur länge måste man plugga? Vad ligger lönen på? Och vilka kurser behöver man ha behörighet på i gymnasitet och hur många poäng behöver man för att komma in?

Svar:

Hej,

Utbildningsbakgrunden hos dem som arbetar med rekryteringar varierar så du skulle behöva kolla på vilka behörighetskrav som finns för den utbildning du är intresserad av. HR eller personalvetare är bra val.

Vänligen/ Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in