Antagning & ansökan

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.

Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Antagning & ansökan


22 sep 2023
Frågor om utbildning
Hej!

Jag håller på att fylla i en ansökan till kursen CAD1 och måste då bifoga betyg. Vilka betyg är det ni vill se? Grundskola? Gymnasiet? Senast avslutade högskolestudier? Kurser som jag läst på folkhögskola där jag ser CAD som en påbyggnad?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Studentum.se driver inte några egna utbildningar men när du hittat en utbildning kan du enkelt komma i kontakt med skolan och ställa frågor genom att lämna en intresseanmälan. Skolan kan hjälpa dig svara på dina frågor kring deras utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

21 sep 2023
Frågor om utbildning
Katters personlighet och kommunikation, distanskurs

Hur är kursen upplagd?
Vilket datum börjar den och slutar?
Csn berättigad?

Mvh

Svar:

Hej,

Studentum.se har inte några egna utbildningar. Här kan du läsa om hur man ansöker en utbildning: https://www.studentum.se/om-utbildning/antagning-ansokan/sa-ansoker-du-till-en-utbildning-21821. Sedan kan du höra av dig till skolan du vill söka till så hjälper de dig med dina frågor.

Lycka till! /Petra,SYV

20 sep 2023
Hur blir jag djurskötare?
Hejsan!

Jag skulle vilja studera till djurskötare men vet absolut inte vart jag ska börja eller vilka kurser jag ska ta för att kunna bli djurskötare och skulle behöva hjälp med att veta var jag ska börja.

Jag har inte studerat till de innan och börjar egentligen från start så jag vill egentligen bara veta vart jag ska börja.

Svar:

Hej,

Vägen till att bli djurskötare kan se olika ut och det finns flera olika utbildningstyper att välja mellan. Djurskötarutbildningen ligger som en inriktning i ett treårigt naturbruksprogram på gymnasiet och motsvarande utbildning finns även på komvux.

Du kan även studera en djurskötarutbildning på folkhögskola, där det finns inriktning på till exempel hund och häst. Motsvarande djurskötarutbildningar finns också som yrkesutbildningar. När du studerar på en folkhögskola är utbildningarna studiemedelsberättigade medan det för en yrkesutbildning inte alltid är fallet.

På universitets- och högskolenivå kan du till exempel studera djurskötarprogrammet som är ett treårigt kandidatprogram. 

Vad gäller Yh-utbildning till djurskötare så finns det ett antal utbildningar, till exempel hovslagare. 

Du kan ju börja med att kolla på vilka utbildningar som finns och fundera på vad som passar dig här.

Lycka till! /Petra,SYV


Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀