Lunds universitet
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ och teknisk personal – och här finns ungefär 47 000 studenter.
Huvuddelen av universitetet ligger i Lund, men även i Malmö finns flera utbildnings- och forskningsinstitutioner. Universitetet har också ett campus i Helsingborg samt lokala studiecentra på flera orter i Skåne. Lunds universitet arrangerar dessutom flest Internetbaserade distansutbildningar i landet.
Kontinuerlig förändring
Vid Lunds universitet står grundutbildningen i nära kontakt med forskningen och samhället i stort. Utbildningen på alla nivåer syftar till att utveckla de kvaliteter som utmärker ett universitet: analytisk förmåga, kritiskt tänkande samt förmåga att söka, sammanställa och presentera information. Utbildningsutbudet och innehållet i utbildningarna förändras kontinuerligt för att motsvara kraven på god, relevant utbildning.
Internationell miljö
Lunds universitet har nära samarbete och utbytesavtal med 680 universitet i cirka 50 länder. Den internationella akademiska miljön tillsammans med ett vitalt kultur- och näringsliv i Öresundsregionen leder fram till innovativa och gränsöverskridande projekt som våra studenter och forskare kan dra nytta av.
Ledande forskning
Universitetet slår vakt om den fria grundforskningen och forskningens värde för samhällsutvecklingen. Lunds universitet bedriver också en omfattande tillämpad forskning i nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Universitetet medverkar till att nya företag skapas i regionen med utgångspunkt i universitetets forskning.
Utbildningar
Beskrivning och boende
Lund
Studentlivet i Lund har mycket mer än bara studier att erbjuda. Lund är utan tvekan den av Sveriges universitetsstäder som har det rikaste utbudet av såväl utbildning som sociala aktiviteter. De tre stora studentorganisationerna, kårerna, nationerna och Akademiska Föreningen, kan erbjuda en uppsjö av aktiviteter att engagera sig i. Väldigt förenklat skulle man kunna säga att kårerna sköter det politiska, nationerna det sociala och AF det kulturella. Att engagera sig i sin kår, nation eller AF är ett bra sätt att komma in i studentlivet och lära känna många nya människor.
Det som gör Lunds universitet fantastiskt är inte bara det breda utbudet av utbildningar och kurser. Det är också den miljö som framförallt Lund erbjuder. Genom att träffa andra studenter så berikas din tillvaro och du blir en ännu bättre student. Universitet utmanar dig att nå nya höjder i ditt lärande. Kårerna ger nödvändig studiebevakning och ger dig möjlighet att engagera dig i ledningen av Sveriges femte största myndighet. Nationerna erbjuder sociala aktiviteter av alla de slag och det enda som begränsar är din vilja att vara med att anordna dem. Akademiska föreningen bjuder på kulturella upplevelser och du kan själv vara en del av dem.
Oavsett var du läser eller bor har du möjlighet att bli medlem i någon av alla studentföreningar som finns. Så får du ut mest av dina studier. Tänk på att lära för livet och inte bara för tentan.
Liksom i många andra universitetsstäder råder det brist på centrala bostäder, men i Lund är avstånden korta och kommunikationerna väl utbyggda till närliggande byar och kommuner och bostadsfrågan brukar ordna sig en bit in på terminen.
Det bästa, billigaste och kanske roligaste sättet att snabbt komma in i studentlivet är att bo i korridor. I korridor har du ett eget litet rum med egen ytterdörr, d.v.s. du kan låsa om dig precis som i en vanlig lägenhet. Du har egen toalett och för det mesta även dusch. Korridorrum finns dels hos AF Bostäder (AFB), dels på nationerna.