Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Socionomprogrammet

Längd
210 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
210 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Vill du minska människors utanförskap och tillsammans lösa deras sociala och personliga problem? Då ska du utbilda dig till socionom -  ett yrke som ger dig goda kunskaper om människor, deras levnadsvillkor och samhällets resurser.

På socionomprogrammet som ges både i Lund och Helsingborg får du praktisk och teoretisk kunskap om sociala problem och utmaningar, dess orsaker, konsekvenser och hur de kan lösas. Socionomprogrammet är en bred utbildning som förbereder dig för flera olika yrkesområden. Förutom det akademiska ämnet socialt arbete får du god kännedom om socialpolitik, juridik, ekonomi, sociologi och psykologi.

Under utbildningen

Socionomprogrammet går på helfart och förutom lärarledda lektioner har du grupparbeten, fältarbeten, studiebesök och egna litteraturstudier. I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning i Sverige eller utomlands samt träning i kommunikation och bemötande. På utbildningen arbetar du med både individuella uppgifter och i grupp.

I ett ämne som socialt arbete hänger teori och praktik samman och det är därför som forskare, yrkesverksamma socionomer och brukar-/frivilliga organisationer deltar aktivt på alla nivåer i utbildningen.

Efter sex terminers studier kan du ta ut en kandidatexamen i socialt arbete och efter sju terminer en socionomexamen.

Efter utbildningen

Efter examen kan du välja att studera vidare på avancerad nivå och ta en magister/master/doktorsexamen i socialt arbete. Du kan även söka till vår legitimationsgrundande utbildning till hälso-och sjukvårdskurator eller efter några år i yrket till vår grundläggande psykoterapiutbildning.

Gemensamt för de flesta utbildade socionomer är att de i regel arbetar direkt med människor med sociala och/eller personliga problem och medverkar till att finna lösningar. Detta kräver goda kunskaper om människor och deras levnadsvillkor samt om samhällets resurser. Det är också vanligt att socionomer arbetar i team med andra yrkeskategorier och har en samordnande funktion.

https://www.soch.lu.se/utbildning/socionomprogrammet

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Socionomexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights