Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Psykologprogrammet

Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Psykologprogrammet är en yrkesutbildning som omfattar 300 högskolepoäng under 5 års heltidsstudier och leder till psykologexamen. För psykologlegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen krävs därutöver ett års praktisk tjänstgöring under handledning av legitimerad psykolog.

Utbildningens innehåll

Psykologprogrammet löper över tio terminer och ger ett mångsidigt perspektiv på människan - biologiskt, psykologiskt, socialt och kulturellt. Undervisningen präglas av en stor bredd i undervisningsformer och där teoretiska och praktiska inslag hela tiden samspelar. Under programmets första del ges du en gedigen förståelse för olika delar av den moderna psykologin som exempelvis:

  • Biologisk psykologi
  • Neuro- och kognitionspsykologi
  • Utvecklingspsykologi
  • Socialpsykologi
  • Klinisk psykologi
  • Grupp- och organisationspsykologi 

Du läser även grundläggande sociologi och juridik med relevans för psykologers yrkesutövning. Efter halva utbildningen gör du nästan en hel termins verksamhetsförlagd utbildning (praktik).

Under den senare delen av programmet läser du avancerade kurser med många tillämpade inslag kring exempelvis:

  • Psykologisk behandling
  • Utredning
  • Konsultverksamhet
  • Handledning
  • Rekrytering och ledarskap 

Genom hela programmet arbetas konsekvent med att tillägna sig en fördjupad förståelse för vetenskaplig kunskapsbildning och vad ett vetenskapligt förhållningssätt innebär i psykologers praktik, dels inom ramen för ämneskurserna, men även genom kurser och moment relaterade till vetenskapsteori, forskningsmetodik och statistik. Utbildningen avslutas med ett examensarbete i form av en masteruppsats.

Efter utbildningen

Det finns idag ca 10 000 leg. psykologer som arbetar inom många olika sektorer av samhället. Vanliga arbetsområden är inom barn- och vuxenpsykiatri, skola och förskola, omsorg och sjukvård samt arbetslivets organisationer. Cirka en tredjedel av psykologerna driver eget företag.

Behovet av psykologinsatser är växande i ett samhälle med stora förändrings- och kompetenskrav, kulturell mångfald och ambitioner att främja individens psykiska hälsa och livskvalitet, vilket medför att psykologers kompetens efterfrågas på allt fler områden.  En psykologexamen ger goda förutsättningar att arbeta för att förbättra människors liv, inom många verksamhetsområden, och genom arbete med både individer, grupper, organisationer och miljöer. Arbetsmetoderna omfattar kvalificerad bedömning, behandling, konsultation, handledning, organisationsutveckling och pedagogisk verksamhet, samt utvärdering och utveckling av olika verksamheter.

Arbetsmarknaden för psykologer är för närvarande god med en arbetslöshet som är väsentligt lägre än genomsnittet. Alla prognoser tyder på att detta läge kommer att bestå även framöver.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Psykologexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights