Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Systemvetenskapligt kandidatprogram - design av informationssystem

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Gillar du att vara drivande i olika projekt och hålla i många trådar? Vill du vara med och forma framtidens företag och organisationer? Är du intresserad av IT, informationssystem och människor, och vill ha en central roll på din framtida arbetsplats? Om du svarade ja på dessa frågor, då är Systemvetenskapliga kandidatprogrammet rätt alternativ för dig. Vi erbjuder ett modernt kandidatprogram där du kommer att lära dig de arbetssätt, med till exempel moln-baserade teknologier (cloud) och artificiell intelligens, som som nu används i de flesta organisationer.

Du kommer dagligen i kontakt med informationssystem när du bokar flyg- och konsertbiljetter, kollar på videoklipp från Youtube eller använder andra sociala medier som Snapchat eller Instagram. Andra exempel på informationssystem är lönesystem, ekonomisystem och e-handelssystem.

Systemvetenskap är ett brett och tvärvetenskapligt ämne, som berör ämnen som IT, teknik, organisation och ekonomi i sin strävan att förstå, förklara och förbättra informationssystem och verksamhet. När du läser Systemvetenskapliga kandidatprogrammet så tränas du i att bli en reflekterande praktiker. Det betyder att du inte bara ska kunna designa och implementera informationssystem i nära samarbete med beställaren - du ska också kunna reflektera över effekterna som informationssystemen har på människa, organisation och verksamhet.

Programmet passar dig som utmanas av problemlösning och som jobbar målinriktat för att finna lösningar. Du är analytisk och framåtblickande, och tycker om att jobba i grupp. Du behöver inte kunna programmera när du börjar programmet, utan det lär du dig genom föreläsningar och programmeringslabbar.

Under utbildningen

Systemvetenskapliga kandidatprogrammet ger dig en solid kunskapsbas om systemdesign, molntjänster (cloud), mjukvaruutveckling, standardsystem, webbtjänster och databaser. Grundläggande centrala principer lärs ut med hjälp av modern teknologi och du lär dig att använda en mängd verktyg, bland annat AI-baserade verktyg, i appliceringen av dessa principer och kunskaper. Grundtanken är att du för varje kurs ska få lika stor del praktiska kunskaper som teoretiska.

Utöver tentor så förekommer det även inlämningsuppgifter och redovisningar. I slutet av terminen får du tillämpa det du har lärt dig genom en praktisk del, ett så kallat informationssystem-projekt. Ditt projekt utför du oftast i grupp.

Programmets femte termin ger dig möjlighet till specialisering. Här kan du också välja att göra en utbytestermin utomlands. Den sjätte och sista terminen gör du, i en grupp med tre andra studenter, ditt projektarbete med ett externt företag (15 hp). Du kommer då få testa dina kunskaper i en verklig situation med ett konkret problem. Under terminens andra halva skriver du ditt examensarbete.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning får du en internationellt gångbar kandidatexamen i systemvetenskap med inriktning informationssystem. Du kan välja att börja jobba, eller att fördjupa dina kunskaper ytterligare med en magister- eller masterexamen. 

Systemvetare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har ett mycket gott rykte på arbetsmarknaden och för närvarande har nyutexaminerade systemvetare ett bra läge både nationellt och internationellt.

https://www.ehl.lu.se/studera-vid-ekonomihogskolan/kandidatprogram/systemvetenskapligt-kandidatprogram

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights