KY-utbildningar

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök bland besvarade frågor

Senaste frågorna inom KY-utbildningar

Skillnad på Ky/Yh och universitet/högskola
Hej! Jag har snart läst klart till ett slutbetyg/ samlat betygsdokument (via komvux) och har tänkt att plugga vidare, inom ekonomi. MEN vad är det för skillnad på att söka till universitet/högskola eller ky-utbildning?? Har jag möjlighet att välja vad jag vill? Eller har min kommun något att göra med vilket jag väljer att söka? Tack på förhand Angelica
Svar:

Hej Angelica!

Din kommun behöver bara inblandad när det är vuxenutbildning det gäller, det vill säga komvux. Utbildningar på högre nivå väljer du själv vilka du vill söka, så länge du har rätt behörighet. Det samlade betygsdokumentet du kommer få från komvux ger dig grundläggande behörighet. Vissa utbildningar kräver särskild behörighet, det innebär att du ska ha studerat vissa specifika ämnen på gymnasiet/komvux så att du har rätt förkunskaper inför utbildningen.

När du tittar på Ky-utbildningar ska du inte glömma att även titta på Yh-utbildningar. Yh kommer att ersätta Ky från och med nästa år. Det är i princip samma sak. Ky/Yh-utbildningar uppstår när det finns behov av en viss kompetens i en bransch. De sker därför i nära samarbete med näringslivet. En Yh/Ky-utbildning läggs ner när branschen blir mättad på den kompetensen. Utbildningarna innehåller mycket praktik, ca en tredjedel. De är ofta mer specialiserade än universitets/högskoleutbildningar (på en universitetsutbildning får du något bredare kompetens, varför det ibland är svårare att definiera exakt vad man blir). 9 av 10 får jobb snabbt efter en Yh/Ky-utbildning.

Här kan du läsa mer om Yh-utbildningar.

Här kan du läsa mer om universitet/högskola.

Vänligen
Emma

Redovisning på distans
Hej, skulle vilja ha lite information ang. KY-utbildningar...
Arbetar sedan 17 år på ett företag inom ekonomiredovisning och har en mer assisterande tjänst.
Är nu i färd med att söka andra arbeten, då min tjänst har stagnerat och möjligheten att gå vidare inom bolaget inte finns
då ekonomiavdelningen är liten.

Jag har sökt ett flertal tjänster utan resultat och inser att jag behöver komplettera min utbildning för att
kunna konkurrera på arbetsmarknaden.
Är intresserad av att läsa Redovsing och Beskattning på distans.
Finns det möjlighet att yrkesarbeta och läsa samtidigt?
Hälsar titti
Svar:

Hej Titti!

När du funderar över Ky-utbildningar ska du inte glömma att titta på Yh-utbildningar, vilka kommer att ersätta Ky från och med nästa år. Här kan du läsa mer om Yh.

Du behöver dock inte begränsa dig till Ky/Yh när det gäller redovisning och beskattning. Det finns flera högskolor och universitet som erbjuder kurser inom detta område på distans. Kortare högskolekurser hittar du på studera.nu . Du kan begränsa din sökning till att även ange halvfart, så att du får tid att arbeta samtidigt.

Här är några av de Yh-utbildningar som finns inom redovisning.


Vänligen
Emma

Frågor om Komvux och KY
hej jag arbetar som förskollärare och vill läsa en medicinsk grundkurs på distans! Vill veta mer om hur det skulle fungera ! Även personlig assistent vill jag veta mer om ! Är det kostnadsfritt???? Det står här att KY utildningar är kostnadsfritt!!!
Svar:

Hej Anette!

Medicinsk grundkurs är ett ämne som ges på gymnasiet. Kontakta vuxenutbildningen (komvux) i din hemkommun och fråga om de erbjuder kursen och om du kan studera den på distans via dem. Om de inte kan erbjuda dig den kan de kanske hänvisa dig vidare eller köpa in den åt dig. Försök få tag på en studie- och yrkesvägledare på din kommun så får du hjälp! Komvuxutbildningar är kostnadsfria.

KY-utbildningar kommer att försvinna 2013 och håller därför på att ersättas av YH-utbildningar, som är i princip samma sak. Denna typ av utbildningar är kostnadsfria. Här kan du läsa mer om YH-utbildningar.

Vänligen
Emma

Visar 1-3 av 184 frågor
1
2
3
4
...
62

Annonser