Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Visar 1-20 av 60 träffar

Vad innebär det att jobba som djurskötare?

Är du sugen på att bli djurskötare? Djurskötare är ett drömyrke för många. Att få spendera hela dagarna med söta djur – dessutom betalt – låter onekligen som en behaglig tillvaro. Att vara djurskötare kan innebära att jobba på djurpark, akvarium, zooaffär eller lantbruk, men innebär också en del fysiskt jobb för att hålla verksamheten i gott skick. 

Vilka kunskaper behöver en djurskötare?

Att vara djurskötare innebär med andra ord mycket mer än att bara klappa djuren. En djurskötares vardag handlar i verkligheten ganska lite om att umgås med djuren och istället otroligt mycket om allt runtomkring. Städning och renhållning av burar och anläggningar, förberedning och beställning av mat och annat underhåll är det stora arbetet som är det absolut viktigaste för djurens hälsa och välmående.

Som djurskötare har du även stor vetenskaplig kunskap, om djurens anatomi, beteende, näringslära och hur de kommunicerar. Givetvis är det här fortfarande ett yrke för en djurälskare, och om du jobbar som djurskötare får du inte bara omge dig med djur, utan även andra som tycker lika mycket om djur som du.

Att studera en djurskötarutbildning

Djurskötarutbildningar brukar innehålla kurser i djurhållning, lantbruksdjur och en praktisk del. Vägen till att bli djurskötare kan se olika ut och det finns flera olika utbildningstyper att välja mellan. Djurskötarutbildningen ligger som en inriktning i ett treårigt naturbruksprogram på gymnasiet och motsvarande utbildning finns även på komvux.

Många olika typer av djurskötarutbildningar

Du kan även studera en djurskötarutbildning på folkhögskola, där det finns inriktning på till exempel hund och häst. Motsvarande djurskötarutbildningar finns också som yrkesutbildningar. När du studerar på en folkhögskola är utbildningarna studiemedelsberättigade medan det för en yrkesutbildning inte alltid är fallet.

På universitets- och högskolenivå kan du till exempel studera djurskötarprogrammet som är ett treårigt kandidatprogram. Om du är intresserad av att jobba med djur så kan du också plugga till veterinär, läs mer om det här!

Vad gäller Yh-utbildning till djurskötare så finns det ett antal utbildningar, till exempel hovslagare. 

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 4 utbildningar inom kategorin Djurskötare / Djurvårdare som ges utomlands?