Visar 1-20 av 291 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 291 träffar
1
2
3
4
...
15

Är du intresserad av en karriär inom IT och vill ha så goda chanser som möjligt att etablera dig på arbetsmarknaden? Läs en YH-utbildning! De är anpassade efter de kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden, har långa praktikperioder och ger dig både dagsfärska kunskaper och ett stort kontaktnät vid examen.  

Hur går en YH-utbildning inom IT till?  

YH står för Yrkeshögskola och är en utbildningsform som ständigt ökar i popularitet. De bedrivs av skolor i hela landet och finns inom en stor mängd områden. Du som är intresserad av en YH-utbildning kan förvänta dig aktuella kurser, inte sällan ledda av lärare som själva arbetat inom det de undervisar.  

En YH-utbildnings längd varierar, men i de flesta fall är de ungefär två år långa. Oftast har de två praktikperioder som kallas för LiA (lärande i arbete). De perioderna är ett par månader långa och ger dig möjlighet att både nischa dig mot ett specifikt område och skaffa dig viktiga kontakter inför ditt kommande arbetsliv.  

Inom vilka områden kan jag läsa en YH-utbildning inom IT?  

Eftersom YH-utbildningar endast startas om det finns ett behov på arbetsmarknaden varierar utbudet något. De nya utbildningar som startar är ofta en spegling av vad som är på gång i samhället i stort. Här är några exempel på YH-utbildningar inom IT: 

  • Systemutvecklare .NET 
  • IT-säkerhetstekniker  
  • AI Developer  
  • Frontendutvecklare  
  • IT-projektledare  
  • UX-designer  
  • Spelanimatör 

Vad händer efter en YH-utbildning inom IT?  

Vad som väntar dig efter din examen från en YH-utbildning inom IT beror mycket på vad du har valt att rikta in dig på. Många som läser systemutveckling väljer att arbeta på byråer som tar in varierande uppdrag från kunder över hela världen. Det kan till exempel vara att förbättra användarupplevelsen på en myndighets hemsida, ta fram en ny app för ett klädföretag eller utveckla ett intranät för en privat aktör.  

Många väljer också att arbeta på företag för att lära känna en och samma produkt ordentligt. Eftersom väldigt mycket sker digitalt har du i princip oändliga möjligheter när du väljer vilken bransch du vill arbeta inom.  

Hur ser arbetsmarknaden ut?  

Arbetsförmedlingen bedömer 2024 att mjukvaru- och systemutvecklare har stora möjligheter till arbete och att prognosen kommer att vara oförändrad kommande fem år. 

Du som läser en YH-utbildning har goda chanser att få jobb efter examen. Utbildningarna startar endast om det finns ett behov på arbetsmarknaden för den typen av kompetens. Dessutom kan du under dina LiA-perioder skapa kontakter på olika företag.  

Är det lätt att få jobb efter en YH-utbildning inom IT? 

Ja! Sett till hur arbetsmarknaden ser ut och hur en YH-utbildning är uppbyggd har du stora fördelar när du söker jobb. Självklart tar eventuella arbetsgivare också hänsyn till mjukare värden som personliga egenskaper, teamkänsla, förmåga att arbeta självständigt och dyl. när de rekryterar. Det är mycket som ska stämma både för dig och för arbetsgivaren för att ett erbjudande ska ges. Men du som har läst en YH-utbildning inom IT har mycket goda möjligheter att få jobb efter avslutad utbildning.  

Jämför dina favoriter