Visar 1-20 av 68 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 68 träffar
1
2
3
4

IT/nätverk

IT och nätverk – en mångsidig bransch 

Tekniken går ständigt framåt och behovet av pålitliga nätverkslösningar kräver personer med hög kunskap inom nätverksteknik. Detta för att kunna utveckla och underhålla de avancerade system som idag efterfrågas på marknaden. Om du ser en framtid inom IT och nätverk finns yrken som IT-konsult, nätverkstekniker, IT-samordnare och nätverksproffs, med flera. 

Utbildningar inom IT och nätverk på universitet och yrkeshögskola

Utbildningar inom IT och nätverk erbjuds inom de flesta skolformer. Allt eftersom efterfrågan på kunnig personal ökar blir utbildningarna inom området allt fler.

Du som vill gå ett akademiskt program ska läsa en utbildning inom IT och nätverk på högskola eller universitet. På högskole- och universitetsutbildningar krävs det mycket av dig som student och många timmar med studielitteraturen väntar. Men det väntar också en god belöning i form av en relevant examen. Om du läser IT och nätverk på högskola eller universitet kan du ta examen på kandidat-, master- eller magisternivå.

För dig som vill läsa en mer yrkesinriktad utbildning med inslag av praktik finns YH-utbildningar inom IT och nätverk. Dessa utbildningar är ofta kortare än universitetsutbildningar och innehåller minst en fjärdedel praktik. Detta ger dig chans att testa dina nyvunna kunskaper i praktiken på företag som jobbar inom IT och nätverk. Dessutom får du chans att knyta kontakter inför ditt kommande yrkesliv – kanske blir du anställd direkt efter praktiken? 

IT- och nätverksutbildningar inom fler utbildningstyper

Det finns också utbildningar inom IT och nätverk på folkhögskolor runt om i Sverige. Dessa är förberedande för dig som behöver bli behörig för studier på högre nivå.

Du kan även läsa studieförberedande kurser inom IT och nätverk på Komvux, då lägger du själv upp dina studier tillsammans med en studievägledare.

Komvux erbjuder också så kallade yrkesvuxprogram till bl.a. nätverkstekniker. Syftet med yrkesvuxprogram är att du ska få jobb efter dina studier.

Givetvis kan du också studera vidare inom IT och nätverk efter yrkesvuxprogrammet, förutsatt att du läst in alla gymnasieämnen som behövs för grundläggande behörighet.

För dig som vill kombinera studier med arbete eller kanske inte vill eller har möjlighet att flytta från din hemstad, kan du läsa en distansutbildning inom IT och nätverk. Det enda du behöver för att kunna genomföra en distansutbildning är en dator med internetuppkoppling, vilket inte borde vara något problem för dig som vill jobba med IT och nätverk.

Om du är intresserad av att studera utanför Sveriges gränser så finns det även utbildningar utomlands inom IT och nätverk. Flera universitet och skolor runt om i världen erbjuder dessa utbildningar.

Oavsett vilken skolform du väljer, i eller utanför Sverige, kommer du att vara attraktiv på arbetsmarknaden och få en relevant spetskompetens för olika företag. Lycka till med dina studier!

Framtidsutsikter

Som utbildad IT- eller nätverkstekniker kan du se fram emot en god arbetsmarknad med en bra ingångslön. Dessutom är branschen både bred och under ständig utveckling så det finns alla möjligheter för dig att hitta din särskilda nisch eller vidareutbilda dig. 

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 16 utbildningar inom kategorin IT / Nätverk som ges utomlands?