Visa studentum.se som: Mobil

Vet du inte riktigt vad du ska plugga? 🎓📚 Besök vår Digitala utbildningsmässa den 30 september kl. 08.00 -18.00 och ta reda på det! ✨ Läs mer om mässan här!

Moln- och virtualiseringsspecialist

Campus Mölndal
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans, Mölndal
1,5 år (350 YH-poäng)
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start


Mölndal
Höst 2021

Distans
2020-11-09
Moln- och virtualiseringsspecialist

Moln- och virtualiseringsspecialist

Vill du arbeta med molntjänster och IT-säkerhet?

Som specialist inom området moln- och virtualisering kommer du att arbeta med design, installation, konfigurering, administration och felsökning av företags server- och molntjänster.

Idag behöver en modern IT-tekniker både kunna skapa virtuella nätverk i ”molnet” och sätta upp fysiska nätverk med kablar och annan hårdvara. Under yrkeshögskoleutbildningen Moln- och virtualiseringsspecialist på Campus Mölndal lär du dig båda delarna. YH-utbildningen avslutas med en 16 veckor lång praktik hos något av regionens IT-bolag.

Under utbildningen

Som moln- och virtualiseringsspecialist kommer du att arbeta med att bygga kostnadseffektiva och smarta IT-miljöer. I praktiken handlar det om att skapa en säker och fungerande IT-infrastruktur för företaget. En IT-infrastruktur utgör allt ifrån var servrar är placerade, hur servrarna är konfigurerade, backup, underhåll, åtkomst, rättigheter, administration av funktioner/roller.

YH-utbildningen inleds med en kurs i Windows Server där du lär dig att självständigt bygga ett driftsäkert infrastrukturnät i Windows Server. Du får kunskaper i nätverksarkitektur, olika säkerhetsaspekter samt fördjupade kunskaper i installation, konfigurering och administration.

Virtualisering är den bakomliggande tekniken som gör att man kan dela fysisk serverkapacitet mellan olika ”virtuella instanser” av servrarna. Under YH-utbildningen ingår det att designa, driftsätta, konfigurera och administrera Hyper-V och VMware med administrationsverktyg och PowerShell. Under YH-utbildningens andra termin ligger fokus på de två största molnplattformarna: Microsoft Azure och Amazon AWS. Den tredje och sista terminen avslutas med en 16 veckor lång LIA-period och ett examensarbete.

Säkerhet inom IT är en stor och viktig del som löper som en röd tråd genom kurserna. YH-utbildningen förbereder dig som studerande till en certifiering inom Microsoft server.

Efter utbildningen

Det råder stor brist på nätverkstekniker som behärskar virtuella nätverk. Många företag befinner sig just nu i en övergång från fysiska servrar och nätverk till virtuella system och datalagring i molnet. Även de företag som redan genomfört den här processen har fortsatt behov av kompetens inom moln och virtualisering.

Efter utbildningen kommer du kunna rekryteras av konsultbolag eller av företag vill ha personal med kunskaper inom området internt. Vilka tjänster du kan söka beror lite på hur du själv väljer att vinkla dina färdigheter. Personlighet och läggning, lust och förmåga styr vilken väg du tar.

Du kan bli tekniker med praktiskt ansvar för installation och konfigurering samt underhåll. Du kan också välja att gå mot en mer rådgivande roll, projektledare eller upphandlare/beställare. Med kunskaperna från utbildningen kommer du även kunna jobba som infrastrukturspecialist eller som molnmäklare, vilket innebär att analysera företagets behov och göra en upphandling av molntjänster för att därefter projektleda flytten till molnet.

Om branschen

Moln och virtualisering är på frammarsch och har varit i många år. Tekniken och de tjänster som erbjuds utvecklas nästan snabbare än branschen hinner med, vilket är ett bevis på att det kommer vara en aktuell bransch i många år framöver. Moln och virtualisering är en gren inom IT-infrastruktur. Idag är IT-infrastrukturen på ett företag ofta avgörande för konkurrenskraft och överlevnad. Utbildad personal inom området efterfrågas av alla typer av företag.

Inom IT-branschen finns det ett stort behov av personer med en bred kompetens och förståelse för IT-området. Inom branschen har man länge fokuserat på spetskompetens, vilket skapat en brist på personer med en bred förståelse för området. Många är för nischade och har för smalt synfält kring delarna de jobbar med. En kombination av bredd och djup efterfrågas av branschen och är tämligen unikt för den här yrkeshögskoleutbildningen.

För mer information om Moln- och virtualiseringsspecialist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För yrkeshögskoleutbildningar finns både grundläggande behörighetskrav och särskilda behörighetskrav samt urvalsprov. Du som saknar något visst betyg eller intyg kan bedömas utifrån reell kompetens. Det innebär att du kan göra ett prov som mäter dina kunskaper (för vissa gymnasiekurser) eller styrka din kompetens genom intyg eller intervju.

Särskilda förkunskaper 

För YH-utbildningen Moln- och virtualiseringsspecialist behöver du ingen tidigare erfarenhet av IT. Campus Mölndal erbjuder en behörighetsgivande förutbildning, BFU, som täcker de viktigaste delarna från de två gymnasiekurserna som krävs för att vara behörig till utbildningen. Förutbildningen berättigar till studielån och du som blir godkänd på BFU:n garanteras en plats på utbildningen.

Du som har godkända betyg i kurserna Dator- och nätverksteknik och Datorteknik 1a behöver inte gå BFU-kursen.

Du behöver kunskaper som motsvarar Engelska 6. Saknar du betyg i kursen kan du göra ett nivåtest hos oss på Campus Mölndal för att pröva din reella kompetens. Klarar du testet motsvarar det ett godkänt betyg i kursen.

Ansökan

Du söker till utbildningen via skolans webbsida.

Kontakt 

Om du vill ha mer information kring utbildningen, behörighet och ansökan kan du kontakta skolan. 

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen.

Campus Mölndal

Campus Mölndal

Yrkeshögskola (YH)

Mölndals stad har erbjudit yrkeshögskoleutbildningar sedan 2002. Under skolans första sexton år har vi primärt utbildat aktiveringspedagoger med inriktning mot funktionshinder och rehabilitering. Sedan 2018 utbildar vi även för ett flertal olika yrkesroller riktade mot IT-branschen.  Om du har frågor...


Läs mer om Campus Mölndal och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Moln- och virtualiseringsspecialist

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Campus Mölndal

Göteborgsvägen 19
43130 Mölndal

Kursinnehåll

  • Windows Server, 45 poäng
  • Active Directory, 35 poäng
  • Servervirtualisering, 45 poäng
  • Projektkunskap, 20 poäng
  • Introduktion till molnplattformar, 20 poäng
  • Microsoft Azure, 40 poäng
  • Amazon AWS, 40 poäng
  • LIA, 80 poäng
  • Examensarbete, 25 poäng
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Moln- och virtualiseringsspecialist från Campus Mölndal, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: