Visa studentum.se som: Mobil

Moln- och virtualiseringsspecialist

Campus Mölndal
Sammanfattning
YH-utbildning
Mölndal
1,5 år (350 YH-poäng)
Heltid
CSN-berättigad
Svenska
Moln- och virtualiseringsspecialist

Moln- och virtualiseringsspecialist

Är du nästa moln- och virtualiseringsspecialist?

Idag behöver en modern IT-tekniker både kunna skapa virtuella nätverk i ”molnet” och sätta upp fysiska nätverk med kablar och annan hårdvara. Under yrkeshögskoleutbildningen Moln- och virtualiseringsspecialist på Campus Mölndal lär du dig båda delarna. YH-utbildningen avslutas med en 16 veckor lång praktik hos något av regionens IT-bolag.

Om yrkesrollen

Som moln- och virtualiseringsspecialist kommer du att arbeta med att bygga kostnadseffektiva och smarta IT-miljöer. I praktiken handlar det om att skapa en säker och fungerande IT-infrastruktur för företaget. En IT-infrastruktur utgör allt ifrån var servrar är placerade, hur servrarna är konfigurerade, backup, underhåll, åtkomst, rättigheter, administration av funktioner/roller.

Under studietiden

YH-utbildningen inleds med en kurs i Windows Server där du lär dig att självständigt bygga ett driftsäkert infrastrukturnät i Windows Server. Du får kunskaper i nätverksarkitektur, olika säkerhetsaspekter samt fördjupade kunskaper i installation, konfigurering och administration.

Virtualisering är den bakomliggande tekniken som gör att man kan dela fysisk serverkapacitet mellan olika ”virtuella instanser” av servrarna. Under YH-utbildningen ingår det att designa, driftsätta, konfigurera och administrera Hyper-V och VMware med administrationsverktyg och PowerShell. Under YH-utbildningens andra termin ligger fokus på de två största molnplattformarna: Microsoft Azure och Amazon AWS. Den tredje och sista terminen avslutas med en 16 veckor lång LIA-period och ett examensarbete.

Säkerhet inom IT är en stor och viktig del som löper som en röd tråd genom kurserna. YH-utbildningen förbereder dig som studerande till en certifiering inom Microsoft server.

LIA-företag och ledningsgruppen

Det är, utöver det nationella och globala behovet av IT-kompetens, tack vare våra ledningsgruppsrepresentanter och deras behov av framtida Moln- och virtualiseringsspecialistutbildningen existerar.

Du kommer under utbildningen fokusera på din personlighet och personliga utveckling genom att vi tillsammans med våra lärare och samarbetspartners lägger tid och resurser för att göra dig anställningsbar inom IT-branschen.

När det är dags för LIA-period säkerställer vi som skola att du får en LIA genom vår LIA-process som påbörjas tidigt i utbildningen.

Ledningsgruppen träffas fyra till fem gånger per år för att säkerställa att utbildningen har det innehåll arbetslivet efterfrågar. I ledningsgruppen ska även studeranderepresentanter från utbildningen ingå vilket för oss stämmer väl överens med vårt sätt att arbeta med studerandeinflytande och kvalitetssäkring i utbildningen.

Företag i ledningsgruppen

Vi är stolta över att samarbeta med Atea, Axians, Did Up, Nordlo, Randstad Technologies, Typ IT och Xenit. För utbildningens LIA-perioder har vi ytterligare samarbetspartners. Utöver dessa samarbetar vi ständigt för ytterligare samarbeten för genomförandet av våra utbildningar.

För mer information om Moln- och virtualiseringsspecialist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För yrkeshögskoleutbildningar finns både grundläggande behörighetskrav och särskilda behörighetskrav samt urvalsprov. Du som saknar något visst betyg eller intyg kan bedömas utifrån reell kompetens. Det innebär att du kan göra ett prov som mäter dina kunskaper (för vissa gymnasiekurser) eller styrka din kompetens genom intyg eller intervju.

Särskilda förkunskaper 

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i Dator och nätverksteknik samt Datorteknik 1a.

Yrkeshögskolan Campus Mölndal kommer ansöka om att få bedriva en behörighetsgivande förutbildning, BFU, som täcker de viktigaste delarna från de två gymnasiekurserna som krävs för att bli behörig till utbildningen. Förutbildningen, som är planerad att bedrivas under fem veckor berättigar till studielån. För den som blir antagen och godkänd på utbildningen gäller platsgaranti efter avslutad utbildning. Beslut om att få bedriva BFU kommer under våren, vi uppdaterar hemsidan så snart vi får beslutet.

Förkunskapskrav

Du behöver uppfylla följande krav för att bli behörig till utbildningen;

  • Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt
  • Särskilda behörighetskrav - Dator- och nätverksteknik, 100 poäng och Datorteknik 1a, 100 poäng

Efterfrågad utbildning

Yrkeshögskolan har som syfte att utbilda inom efterfrågade områden. Generell för hela Sverige har 9 av 10 jobb ett år efter examen inom utbildningsområdet.

För våra studerande som tog examen januari 2021 hade 15 av 17 jobb vid examen.

Ansökan

Ansökan är öppen 12 februari - 23 maj 2021. Ansökan till hösten 2021 är nu avslutad. I januari 2022 beslutar Myndigheten för yrkeshögskolan om vi får fortsatt förtroende att bedriva utbildningen.

Kontakt 

Om du vill ha mer information kring utbildningen, behörighet och ansökan kan du kontakta skolan. 

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri. Utbildningen berättigar till studiemedel.

Campus Mölndal

Yrkeshögskola (YH)

Mölndals stad har erbjudit yrkeshögskoleutbildningar sedan 2002. Under skolans första sexton år har vi primärt utbildat aktiveringspedagoger med inriktning mot funktionshinder och rehabilitering. Sedan 2018 utbildar vi även för ett flertal olika yrkesroller riktade mot IT-branschen.  Om du har frågor...


Läs mer om Campus Mölndal och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Moln- och virtualiseringsspecialist

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Campus Mölndal

Göteborgsvägen 19
43130 Mölndal

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Moln- och virtualiseringsspecialist från Campus Mölndal, fyll i följande uppgifter: