Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Inga recensioner än

Idrottsfysiologprogrammet - idrottsmedicin, prestation och hälsa

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2023

  • Klassrum
  • Umeå

Om utbildningen

Ser du träning som en viktig del för ett hälsosamt liv, kan detta vara programmet för dig! Kunskap om kroppens funktion är grunden till klok träning. Som idrottsfysiolog kan du med kunskapen om hur kroppen fungerar och anpassar sig till såväl träning som stillasittande, jobba inom såväl idrottsföreningar som hälso- och friskvård.

Det finns många utbildningar om träning, men få fokuserar på de invecklade fysiologiska förändringar som sker i kroppen när vi tränar. God kunskap om kroppens funktion är viktig för att kunna träna klokt. På idrottsfysiologprogrammet (det första i Sverige) lär du dig hur träning kan användas för att förbättra prestation eller förebygga sjukdomar hos friska personer lika väl som hos de som har medicinskt stabila sjukdomar. Som idrottsfysiolog kan du därför komma att arbeta nära hälso- och sjukvården.

Grunden för en bra träningsplanering är god kunskap om nuvarande prestationsnivå. På idrottsfysiologprogrammet lär du dig planera och utföra fysiologiska tester samt tolka dess resultat för att sedan tillämpa dessa i en individuellt anpassad träningsplanering.

Du får också grundläggande kunskap i pedagogik och psykologi för att kunna leda, instruera  och motivera individer och grupper inom träning.

Utbildningen bedrivs främst på campus i Umeå, men du kommer även att utföra vissa aktiviteter ute i idrottsverksamhet. I vårt idrottsfysiologiska laboratorium UMEX (Umeå Movement and Exercise Laboratory) finns såväl enkel testutrustning som utrustning för avancerade laborativa tester. Under dina studier på Idrottsfyiologprogrammet har du tillgäng till delar av labbet även efter studiedagens slut.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Idrott och hälsa 1, Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Umeå universitet
901 87 Umeå

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas i....

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar.

Highlights