Hjälp oss att hjälpa dig! Delta i vår undersökning om utbildningsvalet och var med och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Kandidatprogram i filosofi och artificiell intelligens

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Umeå

Om utbildningen

Studera filosofi och datavetenskap för att förstå artificiell intelligens som både teknologi och vetenskap, och för att kunna analysera och utvärdera AI-tillämpningar vetenskapligt, etiskt och politiskt. Utbildningen ger dig en unik kompetens att kommunicera och samarbeta kring AI-frågor med teknologer, politiker, företag och organisationer. Programmet förbereder dig för arbeten som exempelvis utredare eller konsult inom AI-etik och policy inom industrin, myndigheter, och universitet. 

Kandidatprogrammet i filosofi och artificiell intelligens är en ny, skräddarsydd, tvärvetenskaplig utbildning inriktad mot vetenskapliga, etiska och politiska perspektiv på artificiell intelligens, något som inte finns vid andra universitet i Sverige. Programmet består av 3 års heltidsstudier och du läser på plats i Umeå. Det riktar sig till dig som vill läsa filosofi, datavetenskap och kompletterande ämnen med inriktning mot att förstå och förhålla sig till artificiell intelligens. Utbildningen ger dig bred kunskap om begreppen, idéerna, vetenskapen och tekniken bakom nuvarande AI-teknologier, och hur de relaterar till frågor inom filosofi och medvetandeforskning. De första två åren läser du obligatoriska kurser tillsammans med övriga studenter på programmet. Under programmets tredje år har du stora möjligheter till individuell profilering.  

Flera av de ingående kurserna är endast öppna för dig som läser programmet. Dina lärare uppmuntrar till ett öppet diskussionsklimat där alla perspektiv är välkomna. Som programstudent hos oss får du individuellt stöd och vägledning under hela din utbildning. 

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Umeå universitet
901 87 Umeå

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas i....

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar.

Highlights