Filtrera efter
Etnologi
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-18 av 18 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Etnologi

Populära platser

Reportage inom Etnologi

Vad är etnologi?

Etnologi är ett kulturvetenskapligt ämne där man studerar människor som kulturvaresler i grupp. Inom etnologi studeras hur olika grupper i samhället skapar sociala former och kulturella uttryck, ofta ligger fokus på människans vardagsliv. Man studerar till exempel föremål och materialitet, etnicitet och migration, tro och sed, kulturmöten, urbanitet och landsbygdsliv.

Etnologiutbildningar

De flesta utbildningar inom etnologi finns på ett flertal högskolor och universitet. Dessa utbildningar försöker att få fram kunskap om hur människor lever och vad som påverkar deras liv. Därför är det inte ovanligt att etnologiutbildningar även försöker att förstå olika människors kultur och identitet som till exempel:

  • Etnicitet
  • Klass
  • Kön
  • Religion
  • Ålder

Studenter som läser etnologi får tidigt lära sig att arbeta med olika material och metoder som till exempel arkivmaterial, intervjuer och observationer.

Du kan studera etnologi på universitet och högskola, både på grundnivå och avancerad nivå. Ämnet ingår också ofta i andra kandidatprogram, exempelvis inom journalistik och arkivarieprogram.

Vad arbetar en etnolog med?

Efter din etnologiutbildning kan du arbeta inom kultursektorn, konsultverksamhet, samhällsplanering, myndigheter, museum etcetera. Att kunna granska texter, artefakter och resonemang är vanligt förekommande i arbetet som etnolog.