Komvuxutbildningar

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök bland besvarade frågor

Senaste frågorna inom Komvuxutbildningar

Läsa upp betyg på distans
Hejsan mitt namn är Sebastian och jag är född 1990, alltså snart 22 år. Jag hoppade av gymnasiet och har då alltså inga betyg ifrån det, Finns det möjlighet att plugga upp detta hos er? Det som verkar mest intressant är att plugga på distans då jag förstått att man gör allting hemma? Kan man plugga flera kurser i taget eller hur brukar man lägga upp det? Kan man även få CSN bidrag när man pluggar distans eller hur går det till? har ingen aning om hur detta funkar så förklara gärna lite.

mvh sebastian
Svar:

Hej Sebastian!

Vi är en söktjänst som marknadsför utbildningar, vi driver inga utbildningar själva. Och när det kommer till att plugga in gymnasiekompetens är det vuxenutbildningen i ens hemkommun (komvux) som gäller. Kontakta din kommun och be att få prata med en studie- och yrkesvägledare. Du får då hjälp med att lägga upp en individuell studieplan just för dig. De brukar kunna erbjuda sina kurser på distans, men det varierar från kommun till kommun.

Som studerande på komvux är du berättigad till studiemedel från CSN.

Här kan du läsa mer om vuxenutbildning/komvux.

Vänligen
Emma

Läsa upp betyg inför läkarprogrammet
Hej!
Jag försöker förgäves att få fram information angående möjligheten att förbättra mina betyg från gymnasium.

Jag läste naturvetenskaplig linje och har bra betyg, men inte tillräckligt bra för att komma in på läkarlinjen här i Sverige. Jag har prövat att göra Högskoleprovet, men fundera över möjligheten att "läsa upp" betygen, dvs förbättra mina betyg i kemi, matte och fysik. Går det att göra? Jag har VG och skulle behöva MVG.

Tacksam om Ni kan ge mig ett svar, så jag kan planera vidare. Jag är 21 år.

Mvh
Heidi
Svar:

Hej Heidi!

Det du kommer få göra om du vill förbättra dina betyg är att studera på egen hand och sedan göra så kallade "prövningar" på Komvux (vuxenutbildningen i din hemkommun). Du gör ett test och om du får bra resultat höjs ditt betyg i kursen. En prövning kostar cirka 500 kronor. Här kan du läsa mer under rubriken "Läsa upp betyg - hur funkar det?".

Observera att de som läser upp sina betyg på Komvux hamnar i urvalsgrupp 2 vid ansökning till universitet/högskola. Ur denna grupp blir betydligt färre antagna, detta för att de med bra betyg direkt från gymnasiet ska gynnas i urvalet. Så det är en avvägning du får göra, om dina chanser att komma in verkligen komemr öka om du studerar upp dina betyg.

Testa gärna att skriv högskoleprovet igen, man brukar få bäst resultat tredje gången man skriver.

Du vet väl att du även kan studera till läkare utomlands? Där brukar vara något lättare att komma in.

Vänligen
Emma

Komplettera utbildning
Hej! Jag skulle behöva hjälp med få tag på rätt studie och yrkesvägledare.
Jag är 21 år och vill gå en utbildning men saknar en del betyg för att gå den, sen skulle jag även behöva få tips om lite andra utbildningar.
Jag bor i Svedala kommun men vill inte studera här utan vill gå i Malmö istället, Går det?

Mvh David Brobeck
Svar:

Hej,

Du måste kontakta din kommun, Svedala, eftersom det är där du måste plugga upp de ämnen du saknar.

Det finns även studie och yrkesvägledare på komunen som kan hjälpa dig med vilka kurser och utbildningar du kan söka till.

Här finns information och Komvux.

Lycka till!

Vänliga hälsningar
Benjamin

Visar 1-3 av 300 frågor
1
2
3
4
...
100

Annonser