Visa studentum.se som: Mobil
Helen Truong som ler mot kameran

Helén driver innovation och utveckling på Husqvarna Group

Med sin ingenjörsexamen i ryggen, kombinerat med ett stort intresse för teknik och för att utveckla människor och organisationer så började Helén på Husqvarna Group 2015. Från första dagen var hon omgiven av chefer som trodde på henne och utmanade henne att utvecklas. Helén jobbar idag med digitala produkter, innovation och nyutveckling.

Namn: Helén Truong

Titel: R&D Manager Digital Solutions, Husqvarna Group

Utbildning: Logistik och Ledning (examen 2012)

Utmärkelser: Årets unga ledande kvinna 2018

Hur har din utbildning hjälpt dig i din karriär?

Jag kände inget tvång att mitt yrkesval skulle följa en viss förutbestämd väg utan märkte att min utbildning hade gett mig trygghet och mod att våga testa olika saker i karriären. Jag är ett typiskt exempel på att det går att tänka utanför boxen. Trots att jag inte har någon tidigare teknisk erfarenhet, så jobbar jag ändå med digitala produkter och innovationer idag.

Tack vare min utbildning förstår jag hur en organisation byggs upp och fungerar. Det går inte att jobba med innovation utan denna kunskap. Att vara innovativ idag handlar om att ta in intryck och perspektiv från många olika håll, och till slut landa i en kommersiell utveckling. Innovation är med andra ord: Av Alla, För Alla.

Hur har du haft nytta av dina kunskaper i ditt arbetsliv?

Det jag har haft mest nytta av är nog erfarenheten av att jobba med olika sorters människor, oavsett bakgrund, kunskap och ambitioner. Att jobba med framgångsrika team som driver innovation och utveckling handlar om att skapa en bra grund för hur vi människor utvecklas, både individuellt och tillsammans. Genom min utbildning så har jag fått med mig kännedom om att jobba i nära relation med olika grupper av människor och hur ett framgångsrikt samarbete kan se ut. 

Jag vill inspirera nästa generations ledare att öppna nya dörrar på samma sätt som jag blev uppmuntrad men också hjälpa dem att utveckla nya produkter och innovationer”

Du fick ta emot priset som årets unga ledande kvinna 2018. Vad betydde det för dig?

Det var otroligt hedrande och roligt! När jag tog emot priset så hade jag inte särskilt lång erfarenhet och var varken ansvarig för en stor grupp människor eller hade en stor budget. Jag kände mig därför väldigt ödmjuk över att få ta emot ett pris som tittade på mitt ledarskap utifrån så många olika perspektiv. Uppdraget i sig var otroligt lärorikt då jag fått chansen att föreläsa, diskutera och träffa likasinnade människor som arbetar med ett modernt, inkluderande ledarskap.

Se alla teknikutbildningar på JU

Hur vill du inspirera andra ingenjörsstuderande kvinnor?

Om jag får drömma fritt så hade jag velat träffa alla yngre ingenjörsstudenter för att visa upp alla exempel på alla de framgångsrika kvinnliga ingenjörer som finns i vår historia. Det finns otroligt många fördomar kring ingenjörsyrket och vem som är ingenjör. Tekniska yrken och en modern ingenjör idag är så mycket mer än vad folk tänker. Självklart vill jag vara med och bryta det mönstret.

Vad är det bästa med Jönköping University?

Det bästa med JU är att det för alltid kommer vara platsen där jag hittade min röst och min egen identitet. Jag är så tacksam för alla människor som jag mött under min utbildning som bidragit till det. 

/Helén Truong, tidigare student vid ingenjörsprogrammet: Logistik och Ledning, Jönköping University. Arbetar nu på Husqvarna Group, som R&D Manager Digital Solutions.

Miljöbild: Patrik Svedberg. Porträtt: Mats Lundqvist

Senast uppdaterad: 31 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Facility manager

Marian Paris, 42, har alltid tyckt att det är spännande med fastigheter, service och hållbarhet. Det fick honom att läsa till Facility Manager på Affärshögskolan. Bara tre månader efter examen blev han erbjuden jobb inom den bransch han alltid drömt om! - Utbildningen ger starka möjligheter att lyckas få jobb, säger han.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-20

Åsa arbetar som Mättekniker/ingenjör

Intresset till kartor och orientering fick Åsa Linnersjö att studera till mättekniker/ingenjör, ett yrke som varieras med arbete både utom- och inomhus. Läs intervjun med Åsa där hon berättar om sin utbildning på Kartotek i Stockholm!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Arbetsledare byggproduktion

Fatima Bale, 40 år, bytte bana och utbildade sig till Arbetsledare inom byggproduktion hos Hermods. "Jag kände att det var dags att prova något nytt och intresset för olika typer av byggproduktioner har alltid funnit där."

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in