Visa studentum.se som: Mobil
Biomedicinsk analytiker

CARE FOR TOMORROW

Vill du lära dig om metoder som används för att diagnostisera olika sjukdomar? Som biomedicinsk analytiker inom klinisk fysiologi arbetar du med undersökningar för att lösa medicinska frågeställningar. Efter utbildningen väntar en ljus framtid på arbetsmarknaden. Var med och utveckla framtiden med människan i fokus.

Namn: Astrid Åkesson

Yrke: Arbetar på Neurofys Lab (neurofysiologiskt laboratorium) i Falun

Utbildning: Biomedicinsk analytiker inriktning klinisk fysiologi, Examen Juni 2021

Varför valde du att utbilda dig till biomedicinsk analytiker?

När jag först hittade utbildningen verkade det som den perfekta mixen mellan teknik och patientkontakt. Jag hade inte hört talas om yrket innan, men när jag läst igenom informationen på JUs hemsida om inriktningen klinisk fysiologi så kändes det som en självklarhet att det var just detta jag ville läsa. Mitt intresse för området ökade sedan i takt med det jag fick se och lära mig under utbildningen. 

Vad var det bästa med din utbildning?

Att vi fick tillämpa våra teoretiska kunskaper direkt i skolans lokaler med de maskiner som finns där och att få komma ut på praktik i en riktig verksamhet. Men framför allt att kunna öva på de praktiska momenten i skolan tillsammans med sina kurskamrater. 

Vad är det viktigaste du tar med dig från din utbildning?

Viljan och drivet att alltid vilja lära mig mer och fortsätta att utvecklas. Som att kunna fundera kring varför en viss undersökning görs på ett visst sätt på just denna arbetsplats. 

På vilket sätt känner du att din utbildning gett dig förutsättningar att göra skillnad?

Jag har haft väldigt stor nytta av mina kunskaper i mitt yrkesliv. Jag har en stor förståelse för vad som sker i människokroppen, hur jag kan se det och vad det innebär. Utbildningen är bred, det gör att jag kan välja att fokusera inom olika områden och göra skillnad där jag väljer att fokusera.

Berätta mer om din praktik? Hjälpte din praktik dig att hitta arbete efter utbildningen?

Det var alltid roligt att få komma ut på praktik och det gav mycket. Det är en sak att sitta och läsa teori i en bok, men att få komma ut och pröva det på riktigt gör stor skillnad. Praktiken gav utrymme att testa och koppla ihop teori och praktik. Det fungerar också väldigt bra med de handledare som finns med som stöd och som även pushar en att utvecklas. På praktiken finns det möjlighet att se och lära sådant som inte går att lära sig i skolan och det är väldigt spännande. Jag kände mig väldigt väl förberedd att börja jobba efter mina praktikperioder. Genom praktikplatsen fick jag och arbetsplatsen möjlighet att lära känna varandra bättre, vilket öppnar upp dörrar för att lättare få jobb där efter utbildningen. 

Vad var det bästa med JU?

Det finns många saker som är bra med JU som att campus ligger precis vid vattnet och nära stan. Jag gillar att det finns ett rikt studentliv med spännande aktiviteter och möjligheter. Självklart också alla bra lärare på min utbildning som gav mig så mycket nyttig kunskap. 

Vad är det roligaste med att arbeta som biomedicinsk analytiker?

Alla tacksamma och glada patienter helt klart, det är så härligt att bli tackad av en glad patient som tycker jag har gjort ett riktigt bra jobb. 

Vad har du för framtidsdrömmar?

Att plugga vidare till en master är absolut något jag vill göra en dag. Jag drömmer också om att arbeta utomlands eller att arbeta med läkare utan gränser. 

Läs mer om utbildningen

Senast uppdaterad: 31 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Behandlingspedagog

Salina Lehrstrand bor i Linköping och är nu inne på sin sista termin på sin utbildning till behandlingspedagog. Hon ser mycket fram att få börja jobba och testa på olika delar av yrket. 

– Det bästa är arbetet med människor! Att jobba mot en förändring och när man väl börjar se en förändring.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Kiropraktor

Vi träffar Fredrik som är utbildad kiropraktor och berättar för oss om sin utbildning och hur det är att driva Kiropraktorbåten - en båt som åker runt i Stockholms skärgård och erbjuder behandlingar för de som bo på öarna!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-08

Från undersköterska till sjuksköterska

Här reder vi ut möjligheterna till vidareutbildning som undersköterska och sjuksköterska och vad skillnaden mellan yrkestitlarna är i praktiken. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in