Network Engineer - Nätverksspecialist

Studera nätverksteknik och bli specialist
Bredbandsnäten i Sverige har byggts ut i hög takt de senaste åren och efterfrågan på personal med kompetens inom drift och administration av nätverk hos nätägare och tjänsteleverantörer är mycket stor. Digitaliseringen och övergången till molnbaserade tjänster driver också på behovet av kompetens inom data- och nätverkskommunikation. Det gör att efterfrågan på yrkesroller inom nätverk och nätverkssäkerhet ökar. Efter examen kan du exempelvis jobba med nätverkssäkerhet, driftsättning och administration av nätverk och servrar. Vår unika utbildning till nätverksspecialist ger dig eftertraktad kompetens inom framförallt avancerad nätverksteknik.
Om utbildningen
Det unika med utbildningen är bredden av kurser från avancerad nätverksteknik till drift och förvaltning samt fiberteknik. Som student får du en fördjupad kompetens inom konfigurering och felsökning av avancerade nätverksprotokoll och enheter med fokus på driftstabilitet och säkerhet.
Kurserna i avancerad nätverksteknik utgår från Cisco Academy upp till nivå CCNP och förbereder för certifieringar inom Cisco; CCNA, CCNP-Routing & Switching och CCNA-Security.
Vad kan du jobba med?
Efter utbildningen kan du jobba som nätverksingenjör, nätverkstekniker, nätverksspecialist, nätdriftstekniker, kommunikationstekniker eller systemförvaltare. Utbildningen ger även grundläggande kunskaper för arbete inom fiberutbyggnad samt drift och underhåll av fibernät.
Engelska språket är ständigt förekommande i yrkesrollens utövande. Många av de facktermer som är vanligt förekommande är på engelska.
Kommande kursstarter
Kursinnehåll & upplägg
Under 80 veckor får du en bred utbildning med fokus på nätverksteknik, drift och förvaltning samt fiberteknik. I utbildningen ingår sammanlagt 21 veckors arbetsplatsförlagd utbildning, så kallad LIA, hos företag i branschen som ger dig chansen att stärka dina praktiska kunskaper samt skapa viktiga kontakter inför din kommande yrkeskarriär.
Kursplan
Infrastruktur grund 1, Nätverkets grunder
Infrastruktur grund 2, Nätverk, säkerhet och WiFi
Infrastruktur grund 3, Nätverk, Säkerhet och Automation
IoT - nätverksuppkopplade enheter
IP-nät, administration och drift
Kund- och ärendehantering
Nätverksinfrastruktur, Routing och Switching
Programmering i Python
Projektledning, ITIL och PM3
Säkerhet i nätverksinfrastruktur och brandväggar
Trådlösa nät och accesspunkter
LIA (lärande i arbete)
Examensarbete
Utbildningens upplägg
Upplägget för utbildningen baseras på 2-3 dagar/vecka i skolmiljö samt självstudier. I skolmiljö varieras utbildningen mellan föreläsningar, laborationer och projektuppgifter som utförs enskilt eller i grupp. Utbildningen utförs med stöd av en e-learning plattform. Som väletablerad Cisco Academy erbjuder Edugrade möjlighet till skarp certifiering inom Cisco i eget testcenter.
Undervisningens struktur och språk
Utbildningen är upplagd med 2–3 dagars undervisning i veckan, kombinerat med självstudier. Undervisningen sker på plats i klassrum på någon av våra studieorter och sänds också via Teams för digital närvaro. Vid examinerande moment, såsom tentamen och laborationer, är fysisk närvaro på den tilldelade studieorten obligatorisk.
I undervisningen blandar vi föreläsningar, laborationer och projektuppgifter som du gör själv eller i grupp. Vi håller lektionerna på svenska, så du behöver ha kunskaper i svenska motsvarande gymnasienivå. Det innebär att du har läst svenska på gymnasiet eller har motsvarande kunskaper. Utbildningen är på heltid, och du kan få studiemedel.
En del av undervisningsmaterial och kurslitteratur kan vara på engelska. Det är också viktigt att veta att engelska är en stor del av arbetet. Många tekniska termer inom IT är på engelska. Därför är det viktigt att kunna engelska för att förstå och prata med andra i branschen.
Så ansöker du
Behörighet
- Examen från gymnasiet, Komvux, eller motsvarande svensk eller utländsk utbildning. Alternativt praktisk erfarenhet eller annat som ger förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
- Utbildningen kräver särskilda förkunskaper motsvarande gymnasiets kurs Dator- och nätverksteknik, 100p.
Urval
Urvalet görs efter ett särskilt urvalsprov. Provet mäter kunskaper från bland annat gymnasiets kurs Dator- och nätverksteknik, 100p. Kunskaperna kan ha förvärvats i arbetslivet, i annan utbildning eller via privat intresse. Provet arrangeras ca 2 veckor efter sista ansökningsdag.
Preparandutbildning
Vi erbjuder också en behörighetsgivande förutbildning för att du som behöver ska kunna komplettera din behörighet. När du genomgått förutbildningen med godkänt resultat kan du antas till den ordinarie Yh-utbildningen Network Engineer – Nätverksspecialist.
Kunskapsprov
Bli behörig genom att ta ett test, läs mer på skolans webbsida.
Ansökan
Ansök på skolans webbsida.
Examen & Intyg
Utbildningen ger Yrkeshögskoleexamen inriktning Network Engineer - Nätverksspecialist.
Arbetsmarknaden
Som nätverksspecialist har du mycket goda möjligheter att gå direkt ut i arbete efter avslutad utbildning. I Sverige har branschen under flera år efterfrågat en riktad Yh-utbildning då man har stora behov att rekrytera personal med kompetensen som utbildningen ger
Vilka företag anställer Nätverksspecialister?
IT-driftföretag, datacenter och IT-driftavdelningar har stora behov av kompetens för sin nät- och systemdrift. Även nätägare, tjänsteleverantörer och installationsbolag är möjliga arbetsgivare.
Kostnader
Utbildningen är studiemedelsberättigad.
Intresseanmälan
Edugrade - En yrkeshögskola som ger arbete
Edugrade erbjuder utbildning och certifiering inom IT, bredbandsutbyggnad och industri sedan 1997. De tillhör pionjärerna inom kompetensutveckling för fiberutbyggnad och har stor erfarenhet från både Sverige och internationellt. De förser idag även IT-branschen med kvalificerad arbetskraft inom bland annat cybersäkerhet,...