Visar 1-4 av 4 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-4 av 4 träffar

Plugga finska

Lär dig finska – läs en utbildning i finska

Puhutko suomea? Eller vill du lära dig att prata finska? Det finns en mängd olika studiealternativ, allt beroende på vad du vill uppnå med dina studier. Läs en finskautbildning på universitet i Sverige eller varför inte lära dig prata finska genom att flytta till Finland?

Unik kompetens på arbetsmarknaden

Kunskaper i finska öppnar dörrar i arbetslivet, inte minst du som vill jobba med handel och inköp. Sverige och Finland jobbar tätt ihop i det nordiska samarbetet och många svenska företag har på ett eller annat sätt kontakter i Finland där finskakunskaper är guld värda.

Lär dig finska gratis

De allra flesta eftergymnasiala utbildningar för att lära sig finska är gratis i det avseendet att de är skattefinansierade. De är även studiemedelsberättigande via Centrala Studiestödsnämnden, CSN, så du kan alltså ansöka om studiestöd för din studietid. För att få reda på vad som gäller för just den utbildning du är intresserad av, ta kontakt med skolan eller utlandsanordnaren.

Lär dig finska utomlands

Ett av de snabbaste sätten att lära sig ett språk är att bo och leva i landet där språket talas. Det finns flera alternativ för dig som vill plugga finska i Finland. Ansök till ett svenskspråkigt universitet i städer så som Åbo, Helsingfors eller Vasa och läs finskakurser på plats, eller bredda språkkunskaperna genom att anmäla dig till en universitetsutbildning i nordiska språk i Helsingfors. Utlandsalternativet låter dig inte bara tala finska i vardagen, utan ger dig även möjligheten att komma i kontakt med den finska kulturen, maten och människorna.

Om finska språket

Finska är, tillsammans med svenska, nationalspråket i Finland. Det är också officiellt minoritetsspråk i Sverige, Ryssland och Norge. Cirka fem miljoner människor har finska som modersmål. Språket skiljer sig från sina nordiska grannar i att det inte kommer från samma språkfamilj, däremot finns det många likheter med svenskan vad gäller semantik och begreppsvärld.

Alfabetet är detsamma som svenskan, även om nästan en tredjedel av bokstäverna används väldigt sparsamt, främst i låneord. Som en följd av att Finland under många år stod under samma styre som Sverige finns det många ord som är lånade mellan de två språken, huvudsakligen svenska ord som lånats in i finskan. In- och utvandring mellan Finland och Sverige har pågått i stor utsträckning ända bak till medeltiden, vilket också gjort att de två språken präglat varandra.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Finska som ges utomlands?