Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Teckenspråkskurs

Vad innebär en teckenspråkskurs? 

En kurs i teckenspråk finns för dig som vill lära dig teckenspråk, oavsett om det är för att du vill arbeta med det eller för att du vill lära dig ett nytt språk. Det finns olika nivåer av utbildning inom teckenspråk. Du kan bland annat välja mellan att läsa ett helt program på universitet eller högskola med inriktning teckenspråk eller till exempel läsa en teckenspråkskurs på grundnivå på komvux. Beroende på vilken utbildning du väljer varierar också längden på utbildningen. 

Vad kan jag arbeta med efter att jag läst en teckenspråkskurs?

Efter att ha läst en teckenspråkskurs är du redo att arbeta med att tolka mellan talat språk och de dövas teckenspråk. Som teckenspråkstolk hjälper du döva eller personer med hörselnedsättning att tolka vid olika situationer i deras vardag. 

Utöver att arbeta som tolk eller till exempel speciallärare finns det flera andra yrken som ser kunskap inom teckenspråk som en stark fördel. Till exempel kan dina kunskaper från en teckenspråkskurs komma till användning om du ska arbeta som hörselassistent. Andra branscher där dina kunskaper kan vara uppskattade är till exempel: 

  • Hemtjänst
  • Personlig assistent
  • Läraryrket
  • Audionom

Vad behöver jag ha för förkunskaper för att läsa en kurs i teckenspråk?

Det kan vara meriterande vid antagningarna till teckenspråkskurser eller utbildningar om du läst lite svenskt teckenspråk innan samt om du är bekant med de dövas situation i Sverige. För dig som i framtiden är intresserad av att arbeta med just teckenspråk kan det vara bra om du är stresstålig, flexibel och har god samarbetsförmåga. Detta då du kommer arbeta nära personen som du tolkar åt. 

Att du brinner för att arbeta med människor, kommunikation och språk är med andra ord A och O. Du behöver ha mycket goda kunskaper i det språk du vill lära dig teckentolka och dessutom vara allmänbildad. En egenskap som krävs om du vill jobba som teckenspråkstolk efter en teckenspråkskurs är att du har fullgod hörsel.

Kort info om teckenspråk

Teckenspråk har funnits så länge det har funnits döva människor men hur länge det svenska teckenspråket har använts är svårt att säga. Det blev erkänt som ett minoritetsspråk av riksdagen 1981. Varje land har sitt eget teckenspråk, så även om exempelvis amerikansk engelska och brittisk engelska har samma talspråk skiljer de sig mycket åt i teckenspråk. Det beror på att det är bildlikt och är avbildande, länder ser saker på olika sätt. Vissa tecken påminner dock om varandra, exempel på sådana ord är äta, bil och hus.

Jämför dina favoriter