Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-4 av 4 träffar
 

Teckenspråkskurs

Vad kan jag jobba med om jag läser en teckenspråkskurs?

När du har avslutat en utbildning till teckenspråkstolk är du redo att arbeta med att tolka mellan talat språk och dövas teckenspråk. Om du har läst en kurs på området kan du välja att studera vidare till just teckenspråkstolk. Det är meriterande vid antagningarna att ha läst lite teckenspråk redan innan utbildningen.

Vad gör en teckenspråkstolk?

Som teckenspråkstolk hjälper du till att tolka för döva eller personer med hörselnedsättning i deras vardag. Det görs genom både händer, ansikte och kropp. Du kommer att behövas i många olika vardagliga situationer, exempelvis vid tandläkarbesök, på bröllop, konferenser och studiebesök, men också i mötet mellan döva och myndigheter/offentliga institutioner.

Många teckenspråkstolkar arbetar inom landstingssektorn men du kan också jobba på privata tolkbolag eller inom utbildningssektorn där döva studerar. Teckenspråkstolk är idag ett bristyrke och även inom de närmaste åren beräknas det vara relativt lätt att få jobb.

Vad kan jag jobba med efter en teckenspråkskurs?

Utöver ett jobb som teckenspråkstolk så finns det flera yrken som ser en kunskap inom teckenspråk som en stark fördel. Exempelvis är teckenspråkskunskaper viktiga om du vill jobba som hörselassistent. Andra branscher där du som är kunnig inom teckenspråk kan jobba är:

  • Hemtjänst
  • Som personlig assistent
  • Läraryrket
  • Som audionom

Vad behöver jag kunna om jag vill studera teckenspråk?

För dig som är intresserad av att i framtiden arbeta med just teckenspråk är stresstålighet, flexibilitet och god samarbetsförmåga extra viktigt eftersom du kommer jobba väldigt nära personen du tolkar åt. Att du brinner för att arbeta med människor, kommunikation och språk är med andra ord A och O. Du behöver ha mycket goda kunskaper i det språk du vill lära dig teckentolka och dessutom vara allmänbildad.

En egenskap som krävs om du vill jobba som teckenspråkstolk är att du har fullgod hörsel.

Kort info om teckenspråk

Teckenspråk har funnits så länge det har funnits döva människor men hur länge det svenska teckenspråket har använts är svårt att säga. Det blev erkänt som ett minoritetsspråk av riksdagen 1981. Varje land har sitt eget teckenspråk, så även om exempelvis amerikansk engelska och brittisk engelska har samma talspråk skiljer de sig mycket åt i teckenspråk. Det beror på att det är bildlikt och är avbildande, länder ser saker på olika sätt. Vissa tecken påminner dock om varandra, exempel på sådana ord är äta, bil och hus.

Jämför dina favoriter