Visa studentum.se som: Mobil

Specialistundersköterska barn och ungdom

YH Region Kronoberg
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans, Växjö
200 Yh-poäng (1 år)
Heltid, distans
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2021-08-23 - Växjö
Sista ansökan: 2021-04-15

Specialistundersköterska barn och ungdom

Specialistundersköterska barn och ungdom

Är du redo för en ny karriär? Eller vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll? Är du undersköterska och intresserad av att arbeta med barn och ungdomar? Då är det här utbildningen för dig.

Utbildningen förbereder dig på att möta barn och ungdomar, nyfödda och för tidigt födda barn samtidigt som du kommer att fördjupa dina kunskaper som undersköterska inom barn- och ungdomssjukvård. Utbildningen kommer att öka din medvetenhet om kommunikationens betydelse, empatiskt bemötande, professionellt förhållningssätt och självinsikt i mötet med barnet och dess anhöriga. Som specialistundersköterska arbetar du ofta i vårdteam med sjuksköterska, barnmorska eller läkare.

Studierna bedrivs på distans och heltid med träffar i Växjö. Träffarna sker en till två gånger per kurs och pågår två–fyra dagar. Dessa varvas med självstudier, grupparbeten och handledning via studieplattform. LIA (lärande i arbete) sker under vårterminen och i möjligaste mån nära den studerandes hemort. LIA-plats ordnas av skolan. Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta i barnsjukvård på barnavdelning, neonatalavdelning eller BB-avdelning men också i kommunal verksamhet.


Utbildningens upplägg

Studierna till specialistundersköterska barn och ungdom bedrivs på delvis distans med centrala träffar i Växjö. Träffarna sker en till två gånger per månad och pågår tre till fyra dagarDessa varvas med självstudier och handledning via gruppdiskussion/chatt.

LIA (lärande i arbete) sker under vårterminen och i möjligaste mån nära den studerandes hemort, skolan ordnar LIA-plats.

Upplägg och innehåll i träffarna utgör basen för kursens innehåll i form av exempelvis föreläsning, grupparbete, diskussioner, övningar samt muntliga, skriftliga eller praktiska examinationer.

Som studerande har du tillgång till en utbildningsplattform. Det är en sluten plattform som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras information som rör utbildningen, till exempel studiehandledning, schema, uppgifter, forum för reflektioner och loggbok. Du kan även ha diskussioner med klasskamrater eller genomföra examinationer.

Kommunikation och handledning med utbildningsledaren sker en utbildningsportal som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras även information som rör utbildningen, till exempel schema, uppgifter, forum för reflektioner och loggbok. Eftersom utbildningen till stor del är webbaserad är det en förutsättning att du har goda kunskaper i datorhantering. Det är dock inget behörighetskrav. För dig som bor i närheten finns datorer att tillgå på skolan.

Särskilt pedagogiskt stöd

Om du är i behov av särskilt pedagogiskt stöd i din utbildning, kontakta YH Region Kronoberg.

Så ansöker du

Ansökan

Se YH Region Kronobergs webbsida för mer information.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
 • Vård- och omsorgsprogrammet (eller motsvarande vuxenutbildning) där följande kurser måste ingå med minst godkänt betyg (3, G eller E): Etik och människans livsvillkor, Hälsopedagogik, Medicin 1, Psykiatri 1, Psykologi 1, Specialpedagogik 1, Svenska 2 (alternativt Svenska som andraspråk 2) och Vård- och omsorgsarbete 1 och 2
 • Minst 1 års arbetslivserfarenhet på heltid som utbildad undersköterska inom vård och omsorg


Antagningsprov

Behöriga sökande kommer före antagning att bli inbjudna till ett antagningsprov

Urval görs efter meritvärde av yrkeserfarenhet och resultat av antagningsprovet.

Komplettering av ansökan

Sista dag då du som sökande själv kan komplettera din ansökan är vid sista ansökningsdag.

Utbildningsplan

Utbildningen innehåller följande kurser:

(5 poäng motsvarar 1 veckas studier)

 • Introduktion och barnets fysiska och psykiska utveckling, 20p
 • Pediatrisk omvårdnad, 35p
 • Neonatologi, 30p
 • Handledning och pedagogiskt förhållningssätt, 10 p
 • Barn och ungdomars livsvillkor, 25p
 • LIA 60p
 • Examensarbete, 20p

Examen & Intyg

 • Yrkeshögskoleexamen
 • Diplom för godkänd yrkeshögskoleutbildning i lokalt certifierat Vård- och omsorgscollege

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. 

Kostnader i samband med träffar i Växjö, såsom för resor och logi, står studenten för. Litteraturkostnader tillkommer. 

YH Region Kronoberg

YH Region Kronoberg

YH Region Kronobergs uppdrag är bland annat att vara utbildningsanordnare för Yrkeshögskoleutbildningar, en utbildningsform som gagnar den framtida kompetensförsörjningen inom vård och omsorg. YH Region Kronoberg har den pedagogiska professionen för att planera, lägga upp och till viss del genomföra utbildningar. Med...


Läs mer om YH Region Kronoberg och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

YH Region Kronoberg

JF Liedholms väg 17
352 57 Växjö

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: