Jobba med människor

På vilket sätt vill du jobba med människor? Det finns många yrken som går ut på att ta hand om och hjälpa andra – få inspiration och tips på utbildningar som kan passa dig.

Två kvinnliga personliga assistenter med ung kille i rullstol

Många yrken där du jobbar med människor tillhör vad som kallas socialt arbete. Gemensamt för yrken inom socialt arbete är att de i grunden handlar om att lösa sociala problem. Det kan till exempel vara utanförskap, kriminalitet, missbruk, fattigdom, psykisk ohälsa eller familjeproblematik. Socialt arbete kan ibland vara krävande då du möter människor i utsatta situationer i ditt arbete. Men det är också ett givande arbete där du gör skillnad för enskilda individer varje dag. Förutom socialt arbete finns en rad andra yrkesområden där du jobbar väldigt nära människor, till exempel pedagogik, vård och omsorg eller HR.

Eftersom utbudet för yrken där du jobbar med människor är så brett kan du hitta många olika utbildningar som kan leda dig till ditt drömyrke. Allt från komvux- och yrkesutbildningar till femåriga högskoleprogram och masterutbildningar. Självklart finns även ett stort utbud av fristående kurser inom detta breda område. Med andra ord, om du vill jobba med människor finns definitivt en utbildning för dig – oavsett hur länge du kan tänka dig att studera.

Jobba med barn och ungdomar

När du jobbar med barn och ungdomar är du med och formar framtidens generation. Du kan till exempel arbeta med barn och ungdomar i en lärmiljö som skola, förskola eller fritidsverksamhet. Eller så kan du arbeta specifikt med barn och ungdomar som har olika typer av svårigheter, till exempel inom specialpedagogik i skolan, som personlig assistent eller på ett ungdomsboende.

utbildningar för dig som vill jobba med barn och ungdomar

Jobba med att hjälpa människor 

Brinner du för att hjälpa människor att förändra sina liv till det bättre genom att komma ur kriminalitet, missbruk eller psykisk ohälsa? Eller vill du stödja människor med funktionshinder? Du kan arbeta med att ge människor olika typer av stöd. Antingen i deras hemmiljö som exempelvis boendestödjare, behandlingsassistent eller personlig assistent; eller så kan din arbetsplats vara på en institution som en kriminalvårdsanstalt, LSS-boende eller behandlingshem.

utbildningar för dig som vill hjälpa människor

Jobba med äldre människor

Inom äldreomsorgen jobbar du ofta inom hemtjänst eller på äldreboende med att hjälpa och ta hand om personer över 65 år. Många som jobbar inom äldreomsorgen är vårdbiträden eller undersköterskor. Du kan också ha en mer administrativ roll inom äldreomsorgen och jobba som till exempel samordnare, administratör eller enhetschef.

utbildningar för dig som vill jobba med äldre människor

Jobba med människor på arbetsplatsen

HR (human resources) är ett område för dig som vill jobba med personalen på företag eller organisationer. Med ett yrke inom HR jobbar du med personalfrågor som kan vara allt från arbetsmiljö, friskvård och kompetensutveckling till lönefrågor och rekrytering av ny personal.

utbildningar för dig som vill jobba med människor på arbetsplatsen

Hitta en utbildning inom social omsorg här


Annonser