Visa studentum.se som: Mobil
Två kvinnliga personliga assistenter med ung kille i rullstol

Jobba med människor

Vill du ha ett yrke där du hjälper andra och gör verklig skillnad i vardagen? Här får du tips på yrken, utbildningar och inspiration för att jobba med människor.

Många yrken där du jobbar med människor tillhör vad som kallas socialt arbete. Gemensamt för yrken inom socialt arbete är att de i grunden handlar om att lösa sociala problem. Det kan vara till exempel utanförskap, kriminalitet, missbruk, fattigdom, psykisk ohälsa eller familjeproblematik. Socialt arbete kan ibland vara krävande då du möter människor i utsatta situationer i ditt arbete. Men det är också ett givande arbete där du gör skillnad för enskilda individer varje dag. Förutom socialt arbete finns en rad andra yrkesområden där du jobbar väldigt nära människor, till exempel pedagogik, vård och omsorg eller HR.

Eftersom utbudet för yrken där du jobbar med människor är så brett kan du hitta många olika utbildningar som kan leda dig till ditt drömyrke. Allt från komvux- och yrkesutbildningar till femåriga högskoleprogram och masterutbildningar. Självklart finns även ett stort utbud av fristående kurser inom detta breda område. Med andra ord, om du vill jobba med människor finns definitivt en utbildning för dig – oavsett hur länge du kan tänka dig att studera.

Jobba med barn och ungdomar

När du jobbar med barn och ungdomar är du med och formar framtidens generation. Du kan till exempel arbeta med barn och ungdomar i en lärmiljö som skola, förskola eller fritidsverksamhet. Eller så kan du arbeta specifikt med barn och ungdomar som har olika typer av svårigheter, till exempel inom specialpedagogik i skolan, som personlig assistent eller på ett ungdomsboende.

utbildningar för dig som vill jobba med barn och ungdomar

Jobba med att hjälpa människor 

Brinner du för att hjälpa människor att förändra sina liv till det bättre genom att komma ur kriminalitet, missbruk eller psykisk ohälsa? Eller vill du stödja människor med funktionshinder? Du kan arbeta med att ge människor olika typer av stöd antingen i deras hemmiljö som exempelvis boendestödjare, behandlingsassistent eller personlig assistent; eller så kan din arbetsplats vara på en institution som en kriminalvårdsanstalt, LSS-boende eller behandlingshem.

utbildningar för dig som vill hjälpa människor

Jobba med äldre människor

Inom äldreomsorgen jobbar du ofta inom hemtjänst eller på äldreboende med att hjälpa och ta hand om personer över 65 år. Många som jobbar inom äldreomsorgen är vårdbiträden eller undersköterskor. Du kan också ha en mer administrativ roll inom äldreomsorgen och jobba som till exempel samordnare, administratör eller enhetschef.

utbildningar för dig som vill jobba med äldre människor

Jobba med människor på arbetsplatsen

HR (human resources) är ett område för dig som vill jobba med personalen på företag eller organisationer. Med ett yrke inom HR jobbar du med personalfrågor som kan vara allt från arbetsmiljö, friskvård och kompetensutveckling till lönefrågor och rekrytering av ny personal.

utbildningar för dig som vill jobba med människor på arbetsplatsen

Senast uppdaterad: 15 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-01-28

Vill du plugga utomlands? Åk på ett utbyte!

Else Mikkelsen Båge pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Hösten 2018 gjorde hon ett utbyte inom programmet och åkte till Skottland för att studera på The University of Edinburgh. Läs mer om hennes upplevelse här!
Artikeln är ett gästinlägg skriver av Studentjob.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-13

Vilken är Sveriges bästa studentstad 2021?

Ska du börja plugga och vet inte riktigt vilken stad du vill plugga i? studentum.se har svaret! Vi har listat Sveriges 10 bästa studentstäder som vi hoppas kan hjälpa dig att göra valet lättare. Stockholm vinner titeln Sveriges bästa studentstad 2021 - se resten av topp 10 här nedanför! Enligt studentum.se:s användare kan det vara lika svårt att att välja var man ska plugga som vad.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-03

Nya samarbetspartners: Att Studera!

När man ska välja utbildning dyker det ofta upp många frågor. Hur är egentligen föreläsningarna? Måste man verkligen plugga 8 timmar om dagen? Hur är studentlivet i staden och hur svårt är det att bli antagen? Podden Att Studera har, precis som vi, som syfte att hjälpa studiesugna personer att hitta rätt i utbildningsdjungeln. Därför har vi nu teamat upp!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in