Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Visar 1-19 av 19 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-19 av 19 träffar

Syftet med personlig assistans är att brukaren ska kunna leva som andra och ha full delaktighet i samhällslivet. Av denna anledning är det viktigt att du som vill studera till personlig assistent är flexibel och tålmodig. Du ska ha lätt för att interagera med människor och du bör komma bra överens med brukarens eventuella arbetskollegor, vänner och familj.

Personlig assistent utbildning - flera möjligheter

Barn och fritid på gymnasium/komvux samt vård och omsorg (undersköterskeutbildning) på gymnasium/komvux är vanliga utbildningsbakgrunder för personliga assistenter.

Du som vill specialisera dig inom personlig assistans och social omsorg kan studera en Yh-utbildning med specialinriktning mot exempelvis neuropsykologi eller funktionshinder. Även folkhögskolor erbjuder utbildningar inom personlig assistans.

Ibland är personliga egenskaper och rekommendationer från tidigare anställningar viktigare än utbildningsbakgrund. I vissa fall får brukaren vara med och bestämma vem som ska bli hans eller hennes assistent.

Arbeta som personlig assistent

Dina arbetsuppgifter som personlig assistent

Hur arbetsuppgifterna ser ut efter en personlig assistent utbildning beror helt på vem du arbetar med. Vissa brukare är svårt sjuka och behöver därför extra stöd och hjälp. Sjukvårdsuppgifter ingår dock inte i den personliga assistentens roll. Somliga brukare är rörelsehindrade, andra har en intellektuell funktionsnedsättning. En del behöver hjälp med att sköta hem och hygien, tvätta sig, klä på sig, handla och äta.  Andra kan behöva hjälp att klara av föräldraskap, studier eller arbete.

Arbetet som personlig assistent innebär ofta oregelbundna arbetstider och jobb på helger och kvällar. Kanske behöver du följa med brukaren på föräldramöte eller fritidsaktiviteter. Som personlig assistent har du tystnadsplikt.

Personlig assistent – ett ansvarsfullt arbete

Du som vill bli personlig assistent kommer ha ett stort ansvar. Du måste kunna få brukaren att känna trygghet och trivsel. Vanligtvis är brukarens hem din arbetsplats. Fokus på integritet och respekt utgör hörnstenar i arbetet. Du måste ha stor respekt för brukarens privatliv, samtidigt som du ska assistera brukaren i dennes privatliv. Därför är det viktigt att relationen mellan brukare och assistent är väl fungerande. Du ska ha förmåga att smälta in i brukarens vardag och göra det brukaren önskar.

Jämför dina favoriter