Filtrera efter
Behandlingsassistent
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-7 av 7 träffar
Annonser

Populära platser

behandlingsassistensutbildning

Gör skillnad!

Behandlingsassistent är ett yrke där du arbetar med människor med olika typer av sociala problem. Det kan till exempel röra sig om barn och ungdomar som på ett eller annat sätt haft en tuff uppväxt eller personer med alkohol- och narkotikaproblem. Som behandlingsassistent är du ofta en kontaktperson för en eller flera personer samtidigt. Detta betyder att du har ett personligt ansvar för de personerna. 

Var med och gör skillnad - som behandlingsassistent har du ett otroligt viktigt jobb som gör stor skillnad!

Vad gör en behandlingsassistent?

En stor del av arbetsuppgifterna handlar om att lyssna och samtala med dina klienter. Genom samtal, enskilt eller i grupp, försöker en behandlingsassistent att motivera och hjälpa klienternas livssituationer. Målet är att klienterna ska förändra sin livssituation och kunna leva ett självständigt och bra liv. Det finns också behandlingsassistenter inom kriminalvården vars arbetsuppgift främst går ut på att göra viktiga ärenden inför att intagna personer ska friges. Detta för att förbereda personerna att kunna leva ett så pass normalt liv som möjligt när de kommer ut i samhället. 

Viktiga egenskaper som behandlingsassistent

För att arbeta som behandlingsassistent är det viktigt med ett bra tålamod och ett starkt psyke för att kunna hantera olika slags känslor. God samarbetsförmåga är också en viktig egenskap då du kommer att ha daglig kontakt med klienter, föräldrar, skolor, socialsekreterare och myndigheter. Arbetstiderna kan variera mycket och det är därför bra om du som person är flexibel. Sist men inte minst ska du ha ett intresse för andra människor. Du bör ha i åtanke att arbetet ibland kan vara psykiskt påfrestande och krävande, men att du också får otroligt mycket tillbaka när du engagerar dig i att förbättra andra människors liv.

Arbetsplatsen för en behandlingsassistent varierar beroende på klient och situation. Du kan till exempel arbeta hemma hos personer eller på en institution, ett behandlingshem eller ett ungdomshem. Ofta drivs arbetsplatserna av privata företag men det finns också fall då de är statligt ägda.

behandlingsassistentutbildningar


Läs en utbildning till behandlingsassistent

Det finns olika typer av utbildningar till behandlingsassistent att välja mellan. Du kan till exempel gå en kortare folkhögskole- eller YH-utbildning och det finns olika inriktningar att välja mellan; behandlingspedagog, humanistisk behandlingsarbetare och familjeterapeut. Om du vill ha en universitetsexamen kan du läsa ett socionom-, behandlingsassistent- eller omvårdnadsprogrammet på utvalda universitet i landet. Du ska välja den inriktning som du i framtiden känner att du vill jobba inom.

Lycka till med dina studier!