Så blir du läkare

Att bli läkare är en dröm för många, men hur går du tillväga för att nå detta yrke? Vi på studentum.se beskriver utbildningsvägen för att bli läkare, vilka arbetsuppgifter en läkare har samt viktiga egenskaper.

Att bli läkare är en dröm för många, men hur går du tillväga för att nå detta yrke? I Sverige finns det en tydlig utbildningsväg för dig som vill bli läkare. Här är en guide som tar dig genom allt du behöver veta. 

Läkarprogrammet är en populär utbildning där konkurrensen är hård. Däremot är det inte omöjligt! Läkarprogrammet passar dig som vill förbättra människors hälsa och vara med i förebyggande insatser samt trivs i en roll där du bemöter och behandlar patienter. 

Hitta din läkarutbildning här 

Vad gör en läkare? 

En läkares huvuduppgift är att behandla sjuka och skadade människor. De diagnostiserar sjukdomar och skador, sätter ihop behandlingsplaner, ger mediciner och utför kirurgiska ingrepp. Läkare arbetar också med förebyggande hälsoarbete, t.ex. genom att hålla föreläsningar och vaccinationer. 

Vilka arbetsuppgifter har en läkare? 

Här är några av de vanligaste arbetsuppgifterna för en läkare: 

  • Ta emot patienter och genomföra undersökningar 
  • Diagnostisera sjukdomar och skador 
  • Sätta ihop behandlingsplaner
  • Förskriva mediciner
  • Utföra kirurgiska ingrepp
  • Skriva journaler
  • Hålla föreläsningar
  • Utföra forskning 

Så utbildar du dig till läkare 

För att bli läkare i Sverige behöver du gå läkarprogrammet som innebär 6 års studier på universitet eller högskola. Det innebär allmäntjänstgöring (AT) på 18–21 månader och specialisttjänstgöring (ST) på cirka 5 år. I utbildningen inkluderas praktik på exempelvis sjukhus, vårdcentral och mottagning. Efter dina sex år får du din läkarexamen och kan även specialisera dig inom ett visst område genom att gå en specialistutbildning som är 5,5 år.  

På läkarprogrammet får du bland annat lära dig om anatomi, sjukdomslära, hur organsystemet fungerar och hur du handskas med akutsjukdomar.  

Utbildning till läkare på universitet och högskola 

För att bli antagen till läkarprogrammet på universitet eller högskola krävs det vanligtvis att du har en gymnasieexamen samt att du har läst kurser som Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2 (eller motsvarande). Antagningskraven kan dock variera mellan olika lärosäten, så det är viktigt att du kollar upp vad som gäller för den utbildning du är intresserad av.  

Läkarutbildning på universitet och högskolor 

Utbildning till yrken inom hälso- och sjukvård inom andra skoltyper 

Om du är intresserad av att arbeta inom hälso- och sjukvård men inte vill bli läkare finns det många andra yrken att välja mellan, t.ex. sjuksköterska, fysioterapeut eller psykolog som är på universitets- och högskolenivå.  

Du kan även hitta andra utbildningar inom sjukvård på till exempel yrkeshögskolan. Andra yrken är då undersköterska, stödpedagog eller behandlingspedagog.  


Egenskaper du behöver som läkare

Att vara läkare kräver inte bara en gedigen utbildning, utan också vissa personliga egenskaper. Här är några av de viktigaste: 

🧡 Empatisk förmåga 

Att kunna förstå patienter och anhöriga är viktigt för att kunna ge rätt stöd. 

💪 Självständighet 

I rollen gör du självständiga bedömningar utifrån dina medicinska kunskaper. 

💬️ Kommunikativ förmåga 

Som läkare informerar du om olika behandlingar eller sjukdomar åtgärder och behöver därav ha en bra kommunikativ förmåga.  

🔎 Noggrannhet  

Noggrannhet är viktigt då arbetet behöver vara rätt utfört för att förhindra misstag vid exempelvis diagnostisering och behandling.   

⚠️ Uppmärksam 

Det krävs av en läkare att vara lyhörd och lyssna på patienten för att tyda vad patienten behöver för behandling.  

Vad tjänar en läkare? 

Ta reda på genomsnittslönen för en läkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för läkare 

Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se, slf.se

Vanliga frågor

  • För att bli läkare behöver du gå läkarprogrammet på universitet eller högskola. Grundutbildningen är sex år och leder till en läkarexamen. För att kunna ansöka till läkarprogrammet behöver du ha läst kurser som Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2 (eller motsvarande).

  • Läkarprogrammet är en populär utbildning och därav stenhård konkurrens om platserna. När du väl har lyckats komma in kan det vara en krävande utbildning med en hel del plugg, men samtidigt mycket givande. Är du studiemotiverad och har läkaryrken i sikte blir det enklare!

  • Enligt Socialstyrelsens nya kartläggning finns det brist på både specialistläkare, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och specialistsjuksköterskor i de flesta regioner.

  • Det finns sju universitet i Sverige som har läkarprogrammet. Det är Lunds universitet, Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Linköpings universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet. 


Annonser