Undersköterska hjälper äldre man
26 maj 2023

Så blir du undersköterska

Vill du jobba med att ta hand om människor inom vården? Då är yrket undersköterska ett bra val! Men vad krävs egentligen för att bli undersköterska och vad förväntas du göra i yrket?

En undersköterska jobbar med människor som behöver vård, omsorg, stöd eller service på olika sätt. Arbetet är inte bara medicinskt, utan handlar ofta om att skapa trygghet både för patienter och anhöriga.  

Hitta utbildningar till undersköterska här 

Vad gör en undersköterska?  

En undersköterska jobbar inom vården och är en viktig del i att hjälpa patienter och äldre att må bättre. Det kan handla om att hjälpa till med personlig hygien, mat och dryck, ta blodprov, ge medicin och mycket mer. En undersköterska stöttar också patienter som behöver rehabilitering efter en sjukdom eller skada. 

Som undersköterska kan du jobba inom hemtjänsten, på äldreboende, vårdavdelning på sjukhus eller mottagning på vårdcentralen. För en undersköterska som jobbar inom hemtjänsten eller på äldreboende handlar arbetet om att stötta och motivera vård- och omsorgstagare att göra sånt som de själva klarar av för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.  

En sjuksköterska som jobbar på vårdavdelning på sjukhus observerar patienternas olika tillstånd och rapporterar sedan förändringar till andra yrkesgrupper såsom sjuksköterskor eller läkare. 

Vilka arbetsuppgifter har en undersköterska?

Som undersköterska skiljer sig ditt arbete åt beroende på var du jobbar, men här är några exempel på vanliga arbetsuppgifter:  

 • Hjälpa patienter med personlig hygien som att duscha, tvätta sig och klä på sig 
 • Ge medicin och ta blodprov 
 • Hjälpa patienter att röra sig och förflytta sig 
 • Ge mat och dryck till patienter och se till att de får i sig tillräckligt med näring 
 • Hjälpa patienter med rehabilitering och träning 
 • Dokumentera patienters hälsotillstånd och rapportera till läkare och sjuksköterskor 
 • Stödja patienter och deras familjer


Så utbildar du dig till undersköterska  

Det finns flera sätt att utbilda sig till undersköterska. Du kan välja att studera på komvux eller på folkhögskola. 

Utbildningen till undersköterska innehåller vanligtvis både teoretiska och praktiska moment för att förbereda studenterna på att arbeta inom vården. Innehållet i utbildningen kan variera, men exempel på kurser som du får läsa är: 

 • Psykologi 
 • Medicin  
 • Vård- och omsorgsarbete  
 • Psykiatri 
 • Omvårdnad 
 • Anatomi och fysiologi 

Utbildningen till undersköterska innehåller alltid praktik, så att du får möjlighet att testa dina teoretiska kunskaper.  

Utbildning till undersköterska på komvux

På komvux kan du studera till undersköterska på distans eller på plats. Utbildningen på komvux innebär oftast två terminers heltidsstudier, men kan variera beroende på vilken skola du läser utbildningen hos. Vissa skolor erbjuder utbildningen på deltid och på distans med fysiska träffar. För att söka till utbildningen behöver du ha minst betyget E i svenska eller svenska som andraspråk samt engelska från grundskolan. Ibland varierar behörighetskraven mellan olika skolor. 

Utbildning till undersköterska på folkhögskola 

Du kan gå en yrkesutbildning till undersköterska på folkhögskola. Längden på utbildningen varierar, men är oftast mellan två och fyra terminer lång. För att vara behörig till utbildningen behöver du betyg från grundskolan och goda kunskaper i svenska. Vissa skolor vill även att du skickar in ett personligt brev. Det är även meriterande om du har arbetslivserfarenhet från vård- och omsorgsarbete. 

Specialistutbildning till undersköterska på yrkeshögskola 

På universitet, högskolor och yrkeshögskolor finns det också många specialistutbildningar som du kan gå efter att du har gått en utbildning till undersköterska. Du kan exempelvis specialisera dig inom äldrevård eller akutsjukvård. 

Hitta utbildningar till specialistundersköterska här


Egenskaper du behöver ha som undersköterska

🧡 Empatisk förmåga 

Som undersköterska behöver du har förståelse för situationen som patienter och anhöriga befinner sig i för att kunna ge rätt stöd och vård. 

🔎 Noggrannhet 

Det är viktigt att du följer regler och rutiner som finns på arbetsplatsen. 

💬️ Kommunikativ förmåga 

Som undersköterska är det viktigt att du kan kommunicera på ett tydligt och professionellt sätt. Yrket som undersköterska är socialt och ett bra bemötande är viktigt. 

🤝 Samarbetsförmåga 

I ditt arbete samarbetar du ofta med andra yrkesgrupper som sjuksköterskor och läkare. 

⚠️ Uppmärksam 

Det är viktigt att du är uppmärksam och lyhörd på förändringar i vård- och omsorgstagarens fysiska och psykiska tillstånd och rapporterar det till dina kollegor.

Vad tjänar en undersköterska? 

Ta reda på genomsnittslönen för en undersköterska, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt. 

Se genomsnittslönen för undersköterskor här 


Källa: arbetsförmedlingen.se

Senast uppdaterad: 26 maj 2023
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du tandläkare

Vill du jobba med människor inom vården? Att vara tandläkare är ett spännande jobb där du får träffa och hjälpa många olika människor. Det är också ett tekniskt yrke där du jobbar mycket med verktyg och maskiner för att utföra olika behandlingar på dina patienter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du barnmorska

Vill du jobba inom vården och är nyfiken på yrket barnmorska?  Att bli barnmorska är ett spännande och givande yrke som innebär att du arbetar med att stödja kvinnor genom hela graviditeten, förlossningen och det tidiga föräldraskapet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-05

Så blir du osteopat

Har du tankar på att arbeta med hälsa och välbefinnande på ett holistiskt och djupgående sätt? Som osteopat arbetar du med att hjälpa människor att hitta lindring från smärta, förbättra rörlighet och främja kroppens självläkande processer.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀