Kvinna i sjukhuskorridor
05 sep 2023

Yrken inom vård och omsorg

Vill du ha ett yrke där du varje dag gör en viktig insats för att hjälpa och ta hand om människor? Då kan vård och omsorg definitivt vara ett yrkesområde för dig. Här kan du hitta olika yrken med olika utbildningsnivåer med en sak gemensamt – att du verkligen gör skillnad. 

Vården är bokstavligt talat en livsviktig sektor och samhällsfunktion. Oavsett om du arbetar på ett sjukhus som till exempel läkare eller sjuksköterska eller hjälper människor i deras egna hem, kanske som undersköterska eller vårdbiträde, har du inom det här området en yrkesroll som är avgörande för liv och livskvalitet.  


Vad kan man jobba med inom vård och omsorg?

Du kan hitta yrken inom vård och omsorg med en rad olika funktioner. Allt från femåriga program på universitet till kortare yrkesutbildningar. Människor behöver tillgång till vård oavsett var i landet de bor. En stor fördel med yrken inom vård och omsorg är att majoriteten av dem leder till goda jobbmöjligheter, oavsett var du vill bo och arbeta. Ovan kan du läsa mer om olika vårdyrken och vilken utbildning som krävs för varje yrke – för att se vad som passar dig bäst. 


Tillbaka till Yrkesguiden

Senast uppdaterad: 05 sep 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du läkare

Att bli läkare är en dröm för många, men hur går du tillväga för att nå detta yrke? Vi på studentum.se beskriver utbildningsvägen för att bli läkare, vilka arbetsuppgifter en läkare har samt viktiga egenskaper.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-29

Så blir du optiker

En optiker är specialist på ögat och synen. Optikern utför synundersökningar och bedömer ögats hälsostatus. I din yrkesroll har du mycket kundkontakt och viktiga egenskaper för en optiker är därför servicekänsla och god kommunikationsförmåga.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-05

Så blir du osteopat

Har du tankar på att arbeta med hälsa och välbefinnande på ett holistiskt och djupgående sätt? Som osteopat arbetar du med att hjälpa människor att hitta lindring från smärta, förbättra rörlighet och främja kroppens självläkande processer.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀