Yrken inom vård och omsorg

Vill du ha en karriär inom vård och omsorg? Ta reda på mer om vilka yrken som finns, vad de innebär och vilken utbildning som passar.

Kvinna i sjukhuskorridor

Vill du ha ett yrke där du varje dag gör en viktig insats för att hjälpa och ta hand om människor? Då kan vård och omsorg definitivt vara ett yrkesområde för dig. Här kan du hitta olika yrken med olika utbildningsnivåer med en sak gemensamt – att du verkligen gör skillnad. 

Vården är bokstavligt talat en livsviktig sektor och samhällsfunktion. Oavsett om du arbetar på ett sjukhus som till exempel läkare eller sjuksköterska eller hjälper människor i deras egna hem, kanske som undersköterska eller vårdbiträde, har du inom det här området en yrkesroll som är avgörande för liv och livskvalitet.  


Vad kan man jobba med inom vård och omsorg?

Du kan hitta yrken inom vård och omsorg med en rad olika funktioner. Allt från femåriga program på universitet till kortare yrkesutbildningar. Människor behöver tillgång till vård oavsett var i landet de bor. En stor fördel med yrken inom vård och omsorg är att majoriteten av dem leder till goda jobbmöjligheter, oavsett var du vill bo och arbeta. Ovan kan du läsa mer om olika vårdyrken och vilken utbildning som krävs för varje yrke – för att se vad som passar dig bäst. 


Tillbaka till Yrkesguiden


Annonser