Så blir du osteopat

Har du tankar på att arbeta med hälsa och välbefinnande på ett holistiskt och djupgående sätt? Som osteopat arbetar du med att hjälpa människor att hitta lindring från smärta, förbättra rörlighet och främja kroppens självläkande processer.

Har du tankar på att arbeta med hälsa och välbefinnande på ett holistiskt och djupgående sätt? Då kan osteopati vara den perfekta vägen för dig! Här får du reda på osteopatens arbetsuppgifter, hur du utbildar dig till osteopat och viktiga egenskaper inom yrket. 

Osteopati bygger på att kroppen är en enhet där alla delar hänger ihop och är beroende av varandra. Med händer som verktyg rättar en osteopat till kroppens obalanser och skapar det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående. 

Vad gör en osteopat?  

Som osteopat arbetar du med att hjälpa människor att hitta lindring från smärta, förbättra rörlighet och främja kroppens självläkande processer. Din expertis ligger i att bedöma och behandla kroppens strukturer genom mjuka manipulationer och tryck. Du fokuserar på helheten och arbetar för att hitta rotorsaken till problemen, istället för att endast behandla symtomen. 

Vilka arbetsuppgifter har en osteopat?  

Som osteopat kommer du att: 

  • bedöma patienters hälsa och medicinska historik. 
  • utföra fysiska undersökningar och rörelsetester. 
  • utveckla individuella behandlingsplaner baserade på patientens behov. 
  • använda olika osteopatiska tekniker för att främja läkning och smärtlindring. 
  • ge råd om övningar och livsstilsförändringar för att stödja patientens hälsa. 

Så utbildar du dig till osteopat  

Osteopatutbildning erbjuds inte i dagsläget inom det svenska högskoleutbudet, utan finansieras enbart av privata studieavgifter.

Det har tidigare funnits två svenskbaserade utbildningsinstitut som drivit osteopatutbildning, Stockholm College of Osteopathic Medicine och Skandinaviska Osteopathögskolan, men de har numera avvecklats. Däremot finns The European School of Osteopathic Medicine, som är belägen i Göteborg, men bedriver sin undervisning på engelska istället. 

Utöver det går det att hitta utbildningar till osteopat utomlands. Både Norge och Finland har statliga osteopathögskolor på både bachelor- och masternivå. Storbritannien har också en osteopathögskola, som även är den äldsta, University College of Osteopathy. Då det är ett mer utbrett yrke utanför Sverige har du alltså större möjligheter att studera till osteopat utomlands. 

Utbildningar inom liknande vårdyrken 

Du kan hitta utbildningar inom samma yrkesområde, såsom naprapat, kiropraktor och fysioterapeut. Dessa yrken har sina likheter då de arbetar med att behandla besvär i rörelse- och stödjeorganen samt förebygga och rehabilitera kroppssmärtor.  

Hitta utbildningar till naprapat här

Hitta utbildningar till kiropraktor här

Hitta utbildningar till fysioterapeut här


Egenskaper du behöver som osteopat

🔎 Noggrannhet 

Det är viktigt att kunna väga in olika delar av patientens liv för en helhetsbild och kunna ge rätt behandling.

💪 Självständighet 

Du jobbar ofta självständigt med dina patienter och kommer på egen hand behöva hitta rätt behandlingar utifrån helhetsinformationen.

💬 Kommunikativ förmåga 

En god kommunikativ förmåga är viktigt för att förstå och förklara behandlingsplaner.

👂 Uppmärksam 

Du behöver vara uppmärksam och lyhörd på din patients behov för att kunna ge rätt behandling. 

🤝 Empati

Att vara empatisk och ha medkänsla för dina patienter är nyckeln för att förstå patienternas behov.

Vad tjänar en osteopat? 

Ta reda på genomsnittslönen för osteopater, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för osteopater

Källor: arbetsförmedlingen.se, osteopatförbundet


Annonser