Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-8 av 8 träffar

Hur är det att jobba som vindkraftstekniker?

Som vindkraftstekniker är det viktigt att du gillar att ta ansvar och vill ha ett fritt och rörligt arbete. Du bör gilla höga höjder och inte ha problem med trånga utrymmen, då detta också är vanligt förekommande i arbetet som vindkraftstekniker. Det är inte ovanligt att engelska förekommer när du jobbar som vindkraftstekniker då branschen är starkt internationellt präglad.

En vindkraftstekniker sätter även ihop och plockar isär kraftverken. Att se till att kraftverken fungerar så effektivt som möjligt är också ett exempel på en arbetsuppgift som vindkraftstekniker.

Arbetet som vindkraftstekniker kräver en god fysisk förmåga då man ofta ska upp och ner i kraftverken och måste orka göra detta på egen hand med hjälpverktyg, samt måste klara höga höjder.

Utbildning till vindkraftstekniker

Idag finns det flera olika YH-utbildningar till vindkraftstekniker som är mellan ett och två år långa. När du går en YH-utbildning till vindkraftstekniker varvas teori med praktikt. En stor del av utbildningen är LIA (Lärande i Arbete) där du får möjlighet att göra praktik på exemplevis vindkraftleverantörer, servicebolag och energibolag.

Vad innehåller utbildningen?

Under utbildningen till vindkraftstekniker får du kunskaper inom drift, service, underhåll och felsökning av vindkraftverk. Du får exempelvis läsa kurser som hydraulik och mekanik, ellära, elkraft, energiteknik men även arbetsmiljö, säkerhet och teamarbete.

Vad krävs för att kunna gå en utbildning till vindkraftstekniker?

För att ansöka till en utbildning till vindkraftstekniker behöver du ha grundläggande behörighet, vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande.

Efter att du gått en utbildning till vindkraftstekniker

När du har gått en utbildning till vindkraftstekniker kan du jobba med service och underhåll inom vindkraftsbranschen, till exempel på en vindkraftsanläggning.

Om du vill se mer än bara din hemort är jobbet som vindkraftstekniker som klippt och skuret för dig. Som vindkraftstekniker reser man runt mellan vindkraften och lagar samt ger service till mekaniska och elektriska system i kraftverken.

Arbetsmarknaden för vindkraftstekniker

Vindkraftsbranschen växer både i Sverige och internationellt vilket betyder att det finns ett stort behov av utbildade vindkraftstekniker. Arbetsförmedlingen bedömer att det finns stora möjligheter till arbete både inom ett år och fem år.

Jämför dina favoriter
Utbildningskategorier