YH-utbildning

Internationell vindkraftstekniker

Lernia Yrkeshögskola, i Piteå (+2 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
2 september, 2024 (+3 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
2 september, 2024 (+3 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Internationell vindkraftstekniker

Vindkraft är en viktig komponent i arbetet med att göra Sverige mer miljövänligt.

När du utbildar dig till vindkraftstekniker lär du dig hur man arbetar med vindkraftverk och kan jobba med det både i Sverige och utomlands. Som vindkraftstekniker jobbar du i team och ansvarar för att planera och sköta om vindkraftverken så att de fungerar bra.

Ett samhällsviktigt yrke med gott om arbetsmöjligheter

Inom vindkraftsbranschen finns en hög efterfrågan på vindkraftstekniker, något som det beräknas göra både på kort och lång sikt. Eftersom du dessutom blir en internationell vindkraftstekniker i den här utbildningen, har du ytterligare jobbchanser utomlands. Arbetsplatserna kan variera, ofta är det olika typer av serviceföretag samt tillverkare av vindkraftsturbiner. Yrket är av stor betydelse för att möta Sveriges klimatmål och samtidigt bidra till en mer hållbar energiomställning.

Utbildning på plats och distans

Utbildningen till vindkraftstekniker är en heltidsutbildning där vi kombinerar föreläsningar, laborationer, grupparbeten och praktik. De teoretiska delarna studerar du på distans medan du genomför alla praktiska moment under platsveckor i antingen Piteå, Sundsvall, Skara eller Åseda. Utbildningen sträcker sig över tre terminer. Det första året handlar mycket om teori, medan den sista terminen till stor del består av praktik.

Praktik - Lärande i arbete (LIA)

Under praktikperioden, Lärande i arbete (LIA), får du möjlighet att prova på yrket hos ett företag inom branschen. Praktiken är en viktig del av utbildningen – det är här du har möjlighet att skapa kontakter och nätverk inom industrin. Det kan senare avgörande för framtida anställningsmöjligheter. Tänk på att det är bra att ha körkort i och med att man behöver ta bil till de flesta vindparker och arbetsplatser.

Kurser i GWO

Du kommer få läsa ett antal kurser i GWO, Global Wind Organisation (GWO). Dessa kurser är nödvändiga för att arbeta inom vindkraftsbranschen, genom dem kan du få certifiering efter avslutad utbildning. I kurserna får du möjlighet att bekanta dig med de specifika krav och säkerhetsstandarder som gäller inom branschen.

Hälsokontroll är ett krav

Arbetsmiljöverket ställer hälsokrav för höjdarbete, vilket inkluderar arbete inom vindkraftsindustrin. På grund av det behöver du genomföra en godkänd hälsokontroll enligt AFS 2019:3 Tjänstbarhetsintyg för Klättring med stor nivåskillnad. Om du inte uppfyller hälsokraven kan du inte jobba som vindkraftstekniker. Däremot kan du med hjälp av utbildningen jobba i många andra, närliggande yrken.

För mer information om Internationell vindkraftstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

2 september, 2024

  • Klassrum
  • Piteå

2 september, 2024

  • Klassrum
  • Skara

2 september, 2024

  • Klassrum
  • Sundsvall

Behörighet och Ansökan

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Särskilda förkunskaper/villkor

Endast grundläggande behörighet krävs.

Examen & Intyg

Efter utbildningen

Jobba som servicetekniker, underhållstekniker eller vindkraftstekniker

Efter avslutad utbildning kommer du ha en bred kunskapsbas inom olika områden som är relevanta för vindkraftsbranschen. Du är väl rustad för att arbeta inom olika roller såsom servicetekniker, underhållstekniker, drifttekniker eller vindkraftstekniker. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen för internationell vindkraftstekniker – ett jobb du kommer kunna söka både i Sverige och utomlands.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Internationell vindkraftstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights