Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Vindkrafttekniker

Nässjöakademin
Sammanfattning
YH-utbildning
Nässjö
Klassrum
1,5 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska
Startdatum: 2023-08-21 09:00 - Nässjö
Sista ansökan: 2023-05-31

Videoreportage

vindkraftverk

Vindkrafttekniker

Vindkrafttekniker passar dig som letar efter ett utmanande och fritt yrke med varierande arbetsuppgifter.

Du tycker om att arbeta utomhus, gillar höga höjder och vill ha ett spännande yrke med goda jobb- och karriärmöjligheter i en expansiv bransch.

Som vindkrafttekniker är du med och bidrar till omställningen till förnybar elproduktion. Rent praktiskt innebär yrket att du jobbar med hydraulik, mekaniska delar men även med elektronik och olika styr- och reglersystem. Det är ett fritt yrke där du själv lägger upp planeringen och ansvarar för service, drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker. Du jobbar i team och säkerheten är alltid prio ett.

LIA (Lärande i arbete)

En tredjedel av utbildningen består av praktik ute på företag s.k. LIA. Vi samarbetar med många olika företag i branschen som erbjuder praktikplats.

Efter utbildningen

En stor del av all vindkraft i Europa installeras i Sverige kommande år. Branschföretagen söker folk just nu så jobbmöjligheterna för vindkrafttekniker ser goda ut.

För mer information om Vindkrafttekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Nässjöakademin?

Praktik/LIA

Behov på

arbetsmarknaden

Samarbete med branscher

Utbildningens upplägg

  • Utbildningen är på 300 YH-poäng och bedrivs på heltid under tre terminer.
  • Utbildningen ger dig kunskap att kunna arbeta med vanligt förekommande reparationer, service och underhåll i vindkraftverk och anläggningar i vindkraftparkområden.
  • Elutbildning och klättringskurser ingår i utbildningen. Du kommer även ha praktiska moment såsom bl.a. studiebesök, laborationer, utbildning i höghöjdsarbete, kursen Heta arbeten m.m.
  • Utbildningen är på svenska men viss studielitteratur kommer att vara på engelska. Fackspråket är engelska.

LIA

Praktik – Lärande i arbete

En tredjedel av utbildningstiden är praktik, Lärande i arbete (LIA) ute på företag och är en första kontakt med dina framtida arbetsgivare.

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden.

Efter utbildningen

Vindkraften byggs ut allt mer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Vindkraft är den tredje största energikällan i Sverige, efter vatten- och kärnkraft, och utbyggnad pågår hela tiden. Det finns över 4000 vindkraftverk i Sverige och 2020 fanns vindkraftsproduktion i 189 av landets 290 kommuner.

Det innebär ett växande behov av vindkrafttekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner.

Så här skriver Vindkraftcentrum: "I Sverige behövs just nu cirka 200 vindkrafttekniker per år i många år framåt. Som utbildad vindkrafttekniker kan du vara säker på att få jobb. Yrket är välbetalt och karriärmöjligheterna är många. Om det finns vindkraft i din kommun kan du ha jobb där i minst 20-25 år framåt även om konjunkturen svänger, pandemier slår till eller finanskriser drabbar Sverige."

Även i andra länder är behovet stort och utbildningen ger dig som vill möjlighet att jobba som vindkrafttekniker internationellt.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Utbildningen ger dig yrkeshögskoleexamen till vindkrafttekniker samt ett Europass som breddar möjligheten för att även söka jobb internationellt.

Nässjöakademin

Välkommen till Nässjöakademin!

På Nässjöakademin hittar du yrkeshögskoleutbildningar, högskolekurser,enstaka kurser och företagsanpassade kurser och uppdragsutbildningar. Hos oss får du möjlighet till ny kunskap, sammanhang, nätverk och kanske det viktigaste av allt - personlig utveckling. Vårt mål är att du som studerar ska hitta...


Läs mer om Nässjöakademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Vindkrafttekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Nässjöakademin

Nässjöakademin

Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 27 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Vindkrafttekniker från Nässjöakademin, fyll i följande uppgifter: