Trädgårdsutbildningar

För dig med gröna fingrar

Drömmer du om att arbeta ute i det gröna, i fina parker och på planteringar? Då kan det passa dig perfekt att läsa en trädgårdsutbildning. I listan nedan har vi samlat ett brett urval av utbildningar inom trädgård. 
Visar 1-20 av 26 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 26 träffar
1
2

Mer om trädgårdsutbildningar

Gillar du att vara utomhus och arbeta med händerna? Trädgårdsbranschen är en populär arbetsplats vilket har gjort att relevant utbildning allt mer efterfrågas i jobbannonser. I listan ovan hittar du ett brett urval av utbildningar inom trädgård – allt för att du ska hitta en utbildning som passar dina behov. 

För vem passar en trädgårdsutbildning?

En utbildning inom trädgård och skötsel passar dig som vill arbeta ute i friska luften och som gärna arbetar fysiskt. Det är bra om du är kreativ och lösningsfokuserad men också initiativrik. Beroende på om du vill fokusera mer på att enbart utföra arbetet eller även vara med och planera arbetet finns det olika nivåer av utbildningar. 

Utbilda dig till trädgårdsmästare

En av de mest vanliga utbildningarna inom trädgårdsbranschen är trädgårdsmästare. Som trädgårdsmästare arbetar du med att organisera och planera arbetet samtidigt som du själv deltar i och utför arbete såsom gräsklippning, odling, plantering och övrig skötsel. Du förväntas även kunna arbetsleda och komma på lösningar efter olika behov. 

För att utbilda sig till trädgårdsmästare kan du antingen välja att studera en grundläggande utbildning på komvux eller en vidareutbildning på en yrkeshögskola. Längden och hur utbildningen är utformad kan variera beroende på vilken utbildningsarrangör du väljer. En yrkeshögskoleutbildning till trädgårdsmästare är ungefär 1,5–2 år lång. 

Lär dig att designa en trädgård

För dig som vill bättra på dina trädgårdskunskaper finns det även kurser i trädgårdsdesign. Då ligger fokus på att du ska lära dig trädgårdsdesignens grund och få förståelse för hur du kan tillämpa den på en riktig trädgård. Du kan bland annat få lära dig om:

  • olika växter och hur de passar ihop rent estetiskt
  • hur du kan omvandla dina kreativa idéer till en faktisk trädgård
  • hur man ritar upp och planerar en grönyta

Praktiska utbildningar

En trädgårdsutbildning genomförs oftast på plats och innehåller en stor del praktiskt arbete. Vissa utbildningar går att läsa på distans men innefattar även dem ett antal träffar på plats under utbildningen. 

Oavsett vilken typ av trädgårdsutbildning du väljer att läsa varvas utbildningen med både praktik och teori. Många trädgårdsutbildningar erbjuder dessutom praktik under utbildningen. Det innebär att du får fördjupa dina kunskaper ute på arbetsmarknaden samtidigt som du knyter framtida kontakter. 

Vad kan jag arbeta med efter en trädgårdsutbildning? 

Efter att ha gått en trädgårdsutbildning finns det flera olika vägar att gå. Du kan antingen välja att starta eget företag eller arbeta som anställd. Som anställd kan du till exempel arbeta som: 

  • miljövärd på ett bostadsbolag
  • trädgårdsarbetare i offentliga eller privata miljöer
  • utemiljöansvarig på kyrkogårdar eller idrottsanläggningar


Du kan som sagt även välja att starta ett eget företag där du själv eller med hjälp av anställda tar dig an uppdrag inom trädgårdsarbete och skötsel. Du kan även välja att nischa in dig på ett specifikt område till exempel grönsaksodling eller plantering av rosor eller tulpaner.

Jämför dina favoriter