Visa studentum.se som: Mobil

Konstnär

Fotograf: Dyveke Hedström 

Att arbeta som konstnär innebär att man arbetar kreativt, både fysiskt men också mentalt. Konstnärsrollen kan beroende på kontext vara social (om man arbetar eller umgås med folk som delar ens passion) men det kan också innebära självständigt arbete som kräver fokus i en egen kreativ bubbla. 

studentum.se har pratat med Linn Winnerstad vars konstnärsyrke låter henne hjälpa andra människor i deras kreativa projekt och samtidigt inspirera och motivera dem på vägen, oavsett ålder eller nivå.


Linn planerade att hon bara skulle läsa ett år på konstskolan men det slutade med två år grundläggande utbildning i konst och sedan två års yrkesutbildning i konstpedagogik. Hon berättar att hon därefter tog en ettårig paus och jobbade som receptionist och guide på en konsthall samt på en ungdomsgård i Sunderby, Luleå. Sedan läste hon ytterligare två år på Sunderby folkhögskolas konstnärliga yrkesutbildning. 

När vi frågar Linn hur det kom sig att hon ville utbilda sig till konstnär berättar hon att det inte alls var självklart till en början. Hon gick Bild och Form i Midgårds gymnasium i Umeå och visste inte alls vad hon ville göra efter examen. Sedan tipsade en vän om folkhögskolan i Sunderbyn och tyckte att hon skulle komma på studiebesök. Linn berättar att hon åkte dit tillsammans med sin mamma och att hon var skeptisk hela vägen dit men tillägger snabbt att hon efter besöket kunde inte sluta le.

– Alla dessa fantastiska människor och den vackra miljön fick mig att känna mig som hemma!  Jag visualiserade mig där med alla fantastiska människor och kompetenta lärare som jag mött under dagen och beslutade mig för att ge mig själv ett år att bara befinna mig  i denna vackra, kreativa bubbla och växa.

Efter examen fick Linn snabbt ett vikariat genom en kursare på konstpedadogutbildningen i en butik som säljer konstmaterial i Luleå, där blev hon kvar i sju månader. Därefter blev hon tillfrågad om hon ville arbeta som deltagarstöd på Sunderby folkhögskola där hon tidigare studerat. Än en gång fick hon chansen att leva i den kreativa bubbla som hon trivdes så bra i! 

Idag jobbar Linn med konst och slöjd på olika sätt - hon håller bland annat i slöjdkurser för barn på Kulturskolan i Umeå men arbetar också i en butik säljer konstnärs- och hobbymaterial åt Panduro. 

- Det bästa med mitt yrke är att hjälpa folk i deras kreativa projekt och att inspirera människor till ett mer kreativt skapande och tankesätt.

Konstnärskapet för Linn är både ett sätt för att slappna av men också ett sätt att utmana sig själv. Som konstnär måste du ge dig själv tiden att testa nya material och att våga utvecklas. 

Yrket som konstnär passar dig som vill umgås med andra kreativa människor i en varierande miljö. Linns tips till dig som är intresserad av en liknande livsstil är att våga testa nya arbetssätt, material och stilar. Men också att ta tillvara på tiden och njuta!

Till yrkesinspiration

Senast uppdaterad: 06 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-17

6 appar som underlättar vardagsekonomin

Har du slut på inspiration kring ditt sparande? Sliter du varje månad med att få pengarna att räcka? Vi listar sex appar som kan hjälpa och inspirera dig att spara!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-25

Yrkesinspiration: Frisör och Makeup-artist

Lucia Fylking har utbildat sig till frisör på Björn Axén Academy och idag arbetar hon som salongschef på en av företagets salonger i Stockholm. För att ytterligare bredda sig valde hon att dessutom gå makeup artistutbildningen på Björn Axén Academy. Lucia berättar för oss om sin utbildning och hur det är att jobba som salongschef!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Yrkesutbildningar – för dig som vill ha en specifik yrkestitel

Välj mellan allt från personlig tränare till journalist eller elinstallatör. Vilken utbildning passar dig bäst? Utbudet bland yrkesutbildningar är varierat och du kommer med största sannolikhet att hitta något för dig!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se