Visar 1-20 av 96 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 96 träffar
1
2
3
4
5

skogsutbildning

Naturen är en viktig resurs för oss människor och det krävs idag allt mer av oss för att förebygga naturkatastrofer och förstörelser. Att välja ett yrke där du kan jobba i naturen kommer ge dig chansen att arbeta för en bättre miljö där våra resurser tas om hand på ett bättre sätt. Här nedan hittar du kort information om några olika yrken.

Lantbruksutbildning: Lantmästare

Vill du kanske arbeta med framtidens lantbruksföretag? Läser du en lantmästarutbildning får du en tvärvetenskaplig utbildning som ger dig biologiska, ekonomiska och tekniska fackkunskaper som är viktiga för lantbruksområdet. En lantmästare kan med sina kunskaper vara till stor nytta när det gäller produktion, marknads, miljö, funktion och samspel med miljö och samhälle samt naturresurshushållning.

För att bli lantmästare kan du gå en 3-årig utbildning för en yrkes-eller kandidatexamen. 

Skogsutbildning: Skogsmästare

Skogsmästare är ett jobb för dig som vill uppleva naturen och arbeta med att förvalta en av våra mest livsviktiga naturresurser. Skogen är livsviktig för oss och därifrån hämtar vi exempelvis virke till byggnader, papper och kemiska produkter. Den ger dessutom förnyelsebara bioenergiprodukter som ersätter olja. Men skogen ger oss mer än bara råvara.

Skogsmästarprogrammet på högskola eller universitet i 3 år ger dig en yrkes-eller kandidatexamen. 

skog

Skogsutbildning: Skogsmaskinsförare

Skogsmaskinförare arbetar i skogen med att gallra, avverka och transportera virke ut till platser där det sen hämtas med lastbil. Som skogsmaskinförare arbetar man med stort eget ansvar. Man behöver kunskaper både om maskiner och teknik och om skogen man arbetar i. Till exempel för att avgöra vilka träd som ska gallras för att skogen ska få en bra tillväxt och för att ta hänsyn till miljön.

Du kan bli skogsmaskinsförare genom en arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Lämplig utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Jägmästare

Att vara jägmästare innebär inte riktigt vad det låter som, man är ingen mästare på jakt. Däremot är de specialister på skog och skogsbruk. De senaste åren har vi sett översvämningar, torka och kraftiga vindar. Jägmästarna bidrar vid dessa tillfällen med sina kunskaper om exempelvis skadeangrepp och återplantering. Jägmästaren är expert på skog och natur och arbetar ofta på ledande nivå eller som specialister i skogsbranschen inom olika områden.

Utbildningen till jägarmästare är på 5 år (300 hp) leder fram till en yrkesexamen på masternivå. 

Trädgårdsingenjör

Yrket trädgårdsingenjör är för dig som har gröna fingrar och är intresserad av marknadsföring. En trädgårdsingenjör har bred kunskap om odling, produktutveckling, kvalitet och växtanvändning.

En trädgårdsingenjör kan vara den som ligger bakom snyggt designade vinterträdgårdar, odling av köldtåliga perenner eller kanske marknadsföringen av svenskodlade päron.

Du går en utbildning som efter tre år (180 hp) leder fram till en kandidatexamen i biologi, trädgårdsvetenskap, landskapsplanering eller företagsekonomi beroende på inriktning. Det är även möjligt att ta ut en yrkesexamen som trädgårdsingenjör.

jordbruk

Skogsutbildning och lantbruksutbildning - var?

En jord-, skog- eller naturutbildning hittar du på flera olika typer av skolor i hela landet. Du hittar även utbildningar inom jordbruk, skogsbruk och trädgård på flera skolor utomlands. Utbildningarna finns i flera olika skolformer och har många typer av olika inriktningar. Du kan läsa en högre akademisk utbildning eller en förberedande utbildning, det är upp till dig.

Om du redan vet vilken typ av skolform du vill läsa så kan du klicka på länkarna här nedan för att se vilka utbildningsalternativ du har under respektive skolform. Lycka till med dina studier!

» Utbildningar inom jord, skog och trädgård på Högskola och Universitet
» Yh-utbildningar inom jord, skog och trädgård
» Ky-utbildningar inom jord, skog och trädgård
» Utbildningar inom jord, skog och trädgård på folkhögskola
» Yrkesutbildningar inom jord, skog och trädgård
» Vuxenutbildningar inom jord, skog och trädgård
» Distansutbildningar inom jord, skog och trädgård
» Utbildningar utomlands inom jord, skog och trädgård

Framtid

På arbetsmarknaden kring jord, skog och natur så råder det ofta balans.

Inom lantbruket går utvecklingen mot färre men större gårdar. De flesta lantbrukare är idag egna företagare med ett antal personer anställda, vilket gör att kunskaper inom ekonomi är värdefulla. Likaså är det många skogsarbetare som driver egna företag istället för att vara anställda.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Jord / Skog / Natur som ges utomlands?