YH-utbildning

Trädgårdsmästare YH-program

Längd
80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Pris
0 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
24 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Längd
80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Pris
0 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
24 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Trädgårdsmästare YH-program

trädgårdsmästare

Studera till trädgårdsmästare i Enköping

Trädgårdsmästarprogrammet i Enköping är idag en av landets mest välrenommerade gröna utbildningar. Sedan 2003 har vi utbildat talangfulla trädgårdsmästare som jobbar över hela Sverige. Vi anlitar erfarna och omtyckta föreläsare och vi har ett mycket starkt nätverk av arbetsgivare inom de gröna näringarna. Över 95 % får varje år sitt drömjobb efter avlagd examen.

Enköping är känt för sina fantastiska trädgårdar och parker. Det ger dig stora möjligheter att studera och jobba med växter i sitt rätta sammanhang. Sedan 2007 får du som studerar hos oss skapa "Idéträdgårdar" som examensarbete. Trädgårdarna är enormt uppskattade och välbesökta av såväl Enköpingsbor som av turister. Det ger dig en värdefull erfarenhet och konkurrenskraft i ditt CV inför din nya yrkesroll som trädgårdsmästare.

YH-programmet är CSN-berättigat och innehåller 25 % LIA (praktik, lärande i arbete). Du varvar teori och praktik under hela utbildningen. Skolan ligger i direkt anslutning till Enköpings buss- och järnvägsstation.  Du får göra studiebesök och exkursioner, jobba i naturen och i Enköpings vackra parker.

Arbetet som trädgårdsmästare består till stor del av anläggnings- och underhållsarbete. Trädgårdsmästaren ska också kunna arbetsleda, skapa nytt och tänka kreativt, samt identifiera och gestalta lösningar utefter rådande förutsättningar. YH-programmet lägger stor vikt vid en god teoretisk grund, tillsammans med praktisk tillämpning och kreativt gestaltningsarbete. Allt för att du ska få en bred kompetensbas för din nya yrkesroll. Kompetenser inom växtkunskap, beskärning och trädvård, skötsel, anläggning, ledarskap och gestaltning är ett urval av utbildningsmålen för trädgårdsmästaren.

För mer information om Trädgårdsmästare YH-program, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

24 februari, 2025

  • Klassrum
  • Enköping
  • Svenska

Ansökan och behörighet

Hur ansöker du?
Du ansöker genom att mejla oss eller posta ifylld i ansökningsblankett tillsammans med gymnasiebetyg, arbetsintyg och eventuella andra intyg som stärker dina chanser att bli antagen. Hör av dig på yh(at)enkoping.se eller 0171-62 50 76 så hjälper vi dig gärna.

Nästa utbildningsstart i februari 2024 är fulltecknad med lång reservlista. Ansökan till starten i februari 2025 kommer att öppna i mars 2024. Välkommen med din ansökan när ansökningsperioden har startat.

Är du behörig?
För att vara behörig krävs följande kunskaper och erfarenheter;
- Gymnasiebetyg som uppfyller krav på grundläggande behörighet till yrkeshögskolan
- Godkända betyg i någon av följande kurser, eller motsvarande kunskap som du fått på annat sätt. Gäller kurserna Biologi1, Naturkunskap 1a1 och Naturkunskap 1a2 eller Naturkunskap 1b.
- Allmän yrkeserfarenhet om minst sex (6) månaders heltidsarbete eller motsvarande säsongsarbete/deltidsarbete som kan räknas samman till sex månader heltid, oavsett bransch.

Finns det chans att bli antagen även om du inte är fullt behörig?
Svaret är ja och nej. Det beror på konkurrensen och om utbildningsledningen och ledningsgruppen bedömer att du har möjlighet att tillgodogöra dig kurserna och nå läromålen i ordinarie studietakt. Har du exempelvis längre relaterad yrkeserfarenhet men inte fullständiga gymnasiebetyg kan det vara värt för dig att söka. Kontakta oss gärna om du har frågor och funderingar runt detta.


Hur sker urvalet till programmet?
Vi har 30 platser tilldelade av MYH (Myndigheten för Yrkeshögskolan). Vi har hittills alltid haft fler behöriga sökande än platser och då sker ett urval där dina tidigare kunskaper och erfarenheter ger dig meritpoäng. Gymnasiebetyg, relaterad arbetserfarenhet, arbetsledning och andra relaterade utbildningar kan ge dig meritpoäng. Du kan också göra ett frivilligt kunskapsprov som ger dig ytterligare meritpoäng. Eftersom konkurrensen om platserna är hård rekommenderar vi dig att samla så många meritpoäng som du kan och skicka med i din ansökan.

Hur sker antagningen?
Ledningsgruppen för trädgårdsmästarprogrammet beslutar om antagning efter sista ansökningsdagen och när alla meritpoäng är sammanräknade. Du får svar via mejl om du är antagen, har en reservplats eller får ett nej. Du som är antagen behöver tacka ja inom en arbetsvecka så läs dina mejl noga när ansökningstiden har gått ut. 
Du som är reserv får veta vilken reservplats du har och vi kontaktar dig direkt om det är din tur och någon tackar nej. Då har du upp till tre dagar på dig att tacka ja till din plats som annars tillfaller nästa reserv.

Examen, diplom m.m.

Examen och diplom

Trädgårdsmästare är ett 2-årigt YH-program som omfattar totalt 400 YH-poäng och 80 veckors heltidsstudier. Efter avslutade studier med godkända studieresultat och kunskapskontroller erhåller du yrkeshögskoleexamen. Du får examensbevis för yrkeshögskoleutbildning  från Yrkeshögskolan i Enköping.

Kostnader

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar dig att ansöka om studiemedel hos CSN.Vi rekommenderar dig att kontakta CSN direkt när du blir antagen eftersom detta är ditt personliga ansvar och kräver ett avtal som skolan inte är inblandad i. Skolan kommer att löpande rapportera dina studieresultat för att du ska få de studiemedel du ansöker om under utbildningsperioden. 

Efter utbildningen

Trädgårdsektorn expanderar kraftigt och behovet av arbetskraft är mycket stor. Efter avslutad utbildning är du utrustad med aktuell och efterfrågad yrkeskunskap som ger dig mycket goda möjligheter i arbetslivet.

Allmänhetens intresse för gröna lösningar till syfte att klara av klimatförändringar ökar ständigt. Intresset blir också allt större i takt med växande krav på hållbar ekologiskt utveckling, behov av gröna miljöer för rekreation och hälsofrämjande aspekter på vår miljö.

Efterfrågan på personal med trädgårdsutbildning i allmänhet och på vår  trädgårdsmästarutbildning i synnerhet är omfattande vilket skapar goda möjligheter till arbete efter avslutad utbildning. Vårt nätverk bland anställande organisationer är mycket starkt och rikstäckande. Drygt 96 % av de senaste två årens avgångsklasser har jobb inom 6 månader, antingen som anställda eller som egenföretagare.

Möjliga yrken efter examen

  • Trädgårdsmästare
  • Trädgårdsanläggare
  • Park- och kyrkogårdschef
  • Trädgårdsföreståndare
  • Kyrkogårdsföreståndare
  • Parkförvaltare

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trädgårdsmästare YH-program

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 19 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Tess
19 dec 2022
Otroligt nöjd elev

En otroligt givande utbildning! Många nya utmaningar och spännande lärdomar.
Kunniga lärare och en fantastisk administration!

4/5
Anne
13 dec 2022

Jag tyckte på det hela att utbildningen var bra. Lärarna är kompetenta och ämnet intressant. Det som var mindre bra var tekniken, tyckte inte det fungerade så bra att vara med v...

Visa mer
5/5
Marie Sundberg
13 dec 2022
En bra utbildning

Det var en spännande och lärorik utbildning. Jag lärde mig mycket. Bra kombination med teori och praktik (lia) bra lärare som kom från arbetslivet. De arbetade med det de lärde ...

Visa mer
Yrkeshögskolan i Enköping
Östra Järnvägsgatan 10
745 37 Enköping

Välkommen till Yrkeshögskolan i Enköping! Vi erbjuder YH-program och YH-kurser som leder till jobb och ger dig rätt kompetens i din yrkesroll. Du väljer om du vill studera heltid, deltid, på vår skola eller på distans. YH i Enköping finns...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Enköping och visa alla utbildningar.

Highlights