Visa studentum.se som: Mobil

Erik hittade perfekta mixen som arborist

Hvilan Utbildning

Med en bakgrund som konstvetare och arkitekturhistoriker och med klättring som fritidsintresse - hittade Erik Jönsson den perfekta mixen i sitt yrkesval. Han utbildade sig till arborist!

Erik Jönsson kommer ursprungligen från konstvärlden och har studerat arkitekturhistoria. Men så, för två år sedan, sadlade han om och sökte Yh-utbildningen till arborist på Hvilan Utbildning. Steget kan tyckas långt, men för Erik handlar det fortfarande om att förvalta kulturmiljöer. Att vårda träd eller byggnader är inte så annorlunda, tycker han. Sedan är det förstås en poäng att han har klättring som fritidsintresse.

- Jag har alltid gillat att vara ute mycket och att jobba praktiskt, och här kan jag kombinera många olika sidor. För mig är det värdefullt att få jobba både fysiskt och teoretiskt. Det är kul!

Sex år som fritidsklättrare gör att Erik har säkerhetstänkandet i ryggraden. Det är en mentalitet som han har nytta av i sitt nya jobb inom Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö där det ofta handlar om stora gamla träd som kan vara en fara både för allmänheten och anställda.

- Men träden har många olika värden och det finns många sätt att förvalta dem på. Arborister har många olika sorters bakgrund, min är bara en av dem.

Vad läste du på Hvilan Utbildning?

Yh Arborist, som då var den enda utbildningen i hela landet.

Varför valde du dig att utbilda dig till arborist?

Jag hörde talas om yrket genom en vän till familjen och tyckte att arborist verkade vara ett spännande och brett yrke där man både får vara ute mycket och jobba praktiskt, men också har chans att fördjupa sig teoretiskt.

Vad var det bästa med utbildningen?

Riktigt bra lärare – i kombination med flera och varierade praktikplatser. Praktiken är en fantastisk chans att se sig om i branschen, så där ska man passa på och försöka hitta olika ställen.

Var det svårt att få arbete efter examen?

Nej, jag hade faktiskt jobb redan innan jag var färdig med utbildningen i våras. Jag gick direkt till en fast anställning på Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö. Men det finns andra som är timanställda och har startat egna företag efter utbildningen.

Beskriv ditt yrke, vad är dina huvudsakliga uppgifter

Jag planerar skötseln av kyrkogårdarnas trädbestånd. Sen är det mycket praktiskt med beskärningsarbete och en del fällningar.  Jobbet är varierat, precis som jag hoppades. Men det är inte lika mycket tid i klätterselar som folk kanske föreställer sig.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?

Man får inte vara höjdrädd! Jobbet som arborist kan vara både tungt och läskigt, men du behöver inte vara superatlet för att klara av det. Bästa tipset är nog att hitta en plats där du får jobba både praktiskt och teoretiskt.  

Namn: Erik Jönsson
Ålder: 30
Bor: Dalby, en liten ort utanför Lund
Läs mer om Arborist

Beställ mer information


Lämna en intresseanmälan om du vill komma i kontakt med Hvilan Utbildning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in