Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Visar 1-20 av 25 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 25 träffar
1
2

Hitta rätt redigerarutbildning för just dig!

Redigerarutbildning – Välkommen till en kreativ vardag!

En redigerare skapar färdiga och sändningsbara program/avsnitt av redan inspelat material. Tillsammans med en kreatör (som t.ex. en regissör eller efterbearbetningsredaktör) klipper en redigerare ihop det material som spelats in på inspelningsplats för att skapa ett sändningsbart program, avsnitt eller film. Oavsett om du vill jobba med film, tv, reklam eller informationsfilmer kommer du att få en omväxlande vardag där du ständigt får se hur idé blir till verklighet!

Vem passar som student på en redigerarutbildning?

Alla som brinner för berättande och lockas av tanken på att vara en del av film, tv eller reklamproduktioner. Om du dessutom drömmer om en framtid som onlineproducent, grafiker, vidoeredigerare eller efterbearbetningsredaktör är en redigerarutbildning en given väg för dig att gå.

Under en redigerarutbildning får du lära dig hur du klipper inspelat material, hur du gör animationer och hur du hanterar ljud. Du kommer att få lära dig olika redigeringsprogram så du är väl rustad inför ditt kommande arbetsliv. Många som läser en redigerarutbildning köper licenser till redigeringsprogram så att de kan öva på redigering även på hemmaplan. På det sättet kommer du att ha ett försprång i jobbjakten efter examen.

Efter din redigerarutbildning

Det finns många som lockas av tanken på ett jobb inom medieproduktion men det finns en tydlig brist på kunniga redigerare. Branschen ser idag annorlunda ut än för tio år sedan. De som konsumerar underhållning/nyheter m.m. gör det på många olika plattformar och redigerare arbetar idag med projekt som kommer att visas på andra platser än de traditionella tv-kanalerna. Många bolag letar ständigt efter redigerare som har gedigen erfarenhet och kan leverera färdigklippta produkter med en konkurrenskraftig kvalitet.

Liksom många andra medierelaterade yrken frilansar många redigerare. Det innebär att de inte är tills vidare anställda på ett företag utan arbetar projektbaserat på många olika ställen eller tar mindre beställningar som de utför på distans och sedan levererar till beställaren. Exempel på beställningar kan vara företag som vill skapa en informationsfilm som stärker deras varumärke, en kanal som behöver hjälp med att klippa ihop en livesändning av en fotbollsmatch till mindre segment eller ett produktionsbolag som behöver redigerare under ett par månader för att klippa ihop deras senaste realityprogram. Den här typen av arbetsliv ger dig som redigerare möjligheten att ha en väldigt fri vardag.

Redigerarutbildningar – var, när och hur?

Låter det som en bra idé för dig att läsa en redigerarutbildning? Vad kul! Det finns idag en mängd olika redigerarutbildningar på bland annat yrkeshögskolor, folkhögskolor och universitet (både i Sverige och utomlands). Om du vill plugga relativt kort tid och varva teorin med praktik på produktionsbolag är kanske en YH-utbildning något för dig? Du som lockas av internatlivet och vill läsa en alternativ redigerarutbildning kan med fördel välja en folkhögskola. Du som vill kombinera nytta med nöje och plugga i exempelvis New York kanske vill söka en redigerarutbildning på ett universitet? Det är du sjäv som sätter reglerna för din framtid!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 9 utbildningar inom kategorin Redigerare / Klippare som ges utomlands?