Filmlinje, påbyggnad
Filmlinjens andra år är en fortsättning på filmlinjens grundutbildning eller motsvarande. Utbildningen syftar till att ge deltagaren fördjupade kunskaper i filmproduktion och att fortsätta utveckla sitt personliga berättande. Påbyggnadsåret är ett produktionsår där alla deltagare ges möjlighet att skriva manus och regissera en större produktion, samt arbeta i flera olika teamfunktioner. Varvat med filmproduktion och gästföreläsare fokuserar utbildningen på manusutveckling, regi, filmanalys och redigering.
Under andra året finns möjlighet till en längre praktikperiod samt fördjupning inom specifika områden och längre samarbeten med deltagarna på skolans skådespelarlinje

Om utbildningen
Välkommen till filmlinjen. Här hittar du först och främst en grupp människor som precis som du letar efter likasinnade att få göra och leva film tillsammans med under 1 eller 2 år.
Filmlinjens ettåriga grundutbildning fokuserar på filmiskt berättande och produktion. Grundläggande handledning inom regi, manus, foto, ljus, ljud och redigering, varvas med praktiska övningar och inspelningstillfällen där du ges möjlighet att undersöka och utveckla ditt personliga berättande.
Genom studiebesök, gästföreläsare och möjlighet till praktik får du som deltagare inblick i filmbranschen.
Utbildningen lägger stor vikt vid samarbete och förmågan att kommunicera en vision.
Katrinebergs folkhögskola Facebook
Så ansöker du
ANTAGNINGSREGLER:
Filmlinjen antar varje år upp till 12 personer till årskurs 1.
Du som söker:
- Bör vid utbildningens start ha avklarat gymnasieutbildning.
- Har ett stort intresse för gestaltande berättande med ord och bild, och gärna erfarenhet av arbete med rörlig bild.
- Ska vilja utvecklas tillsammans med andra i en tätt samarbetande grupp.
- Ska under antagningsprocessen bedömas ha god samarbetsförmåga, motivation, kapacitet samt kunna ta eget ansvar för studier och omgivning.
Till årskurs 2 antas varje år 8-12 personer. För att söka påbyggnadsåret ska du ha avslutat filmlinjens årskurs 1 eller motsvarande utbildning.
För att gå vidare/söka till påbyggnadsåret ska du:
- Bedömas kunna respektera och ta stort ansvar för dina och gruppens studier/planeringar
- Ha skaffat dig betydande egna erfarenheter av filmskapande.
- Visa på delaktighet i skolans övergripande verksamhet.
ANTAGNINGSPROCESS:
I giltig ansökan ingår: Ansökningsblankett, personligt brev, arbetsprov, kopior av betyg
Personligt brev:
Beskriv vem du är och varför du vill studera vid Filmlinjen på Katrinebergs Folkhögskola (max 1 A4)
Arbetsprov:
1, Bifoga en idé till en film du skulle vilja göra. Beskriv kortfattat vad filmen ska handla om och hur den slutar.
2, Nämn 1-3 filmer du gillar och beskriv kortfattat varför du tycker om dessa filmer och varför de betyder något för dig.
Vid antagningen av deltagare tas hänsyn till hur väl man bidrar till gruppens sammansättning enligt vår målsättning om jämn fördelning och mångfald med tanke på kön, bakgrund, ålder och erfarenhet. Vi strävar efter att bilda en grupp med varierade kunskaper, erfarenheter och ambitioner. I enlighet med folkhögskolans "lära av varandra"- princip är målsättningen att vi utvecklas tillsammans av varandras kunskaper, förmågor och olika perspektiv.
Efter ett första urval kallas sökande till en intervju/antagningsdag.
Denna utbildning har Filmlinjen år 1: Gymnasial nivå (A2) och Filmlinjen år 2: Eftergymnasial nivå (B1) som studiestödsnivå.
Kostnader
Att studera vid folkhögskola är kostnadsfritt och CSN-berättigat.
Alla elever betalar 325 kronor per termin för kopierat material, tillgång till läroböcker samt olycksfallsförsäkring. Väljer du att bo på skolans internat tillkommer kostnad för det också.
Katrinebergs Folkhögskola

Katrinebergs folkhögskola – en av landets äldsta folkhögskolor
På Katrineberg hittar du det du är bra på. Det spelar ingen roll vilken kurs du går här, målet är alltid detsamma: Att bli klokare på sig själv, livet och världen. Studierna på Katrinebergs Folkhögskola är kostnadsfria, berättigande till CSN...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Katrinebergs Folkhögskola
För att få mer information om utbildningen Filmlinjen från Katrinebergs Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: