Visa studentum.se som: Mobil

Film - Skapande och Produktion

Molkoms Folkhögskola
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Molkom
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Film

Film - Skapande och Produktion

Vill du lära dig att skapa och producera film?

Drömmer du om en karriär inom film? Vi har toppmodern utrustning, ny inspelningsstudio, unik tillgång till skådespelare och tyngdpunkt på praktiska moment. Förverkliga dina drömmar och utveckla din passion för filmskapande under två fantastiska år hos oss.

Under din tid här kommer du att vara med om att göra ett flertal filmer med fokus på innehåll och berättande, de flesta i nära samarbete med skolans skådespelarutbildning. Du får också möjlighet att prova på många av de olika yrkesroller som ingår i processen att göra film samt få en insikt i grundläggande egenföretagande.

Vi börjar med att utforska och lära känna olika inslag i filmprocessen; två mycket viktiga grundstenar är dramaturgi och hur du skriver ett filmmanus. Under andra året blir det fokus på regi och foto. Här har du möjlighet att fördjupa dig i ditt specialintresse inom exempelvis regi, manusskrivande, foto/ljussättning, redigering eller filmproduktion.

Filmutbildningen är en tvåårig eftergymnasial utbildning som är öppen för internationella studerande, all undervisning sker därför på engelska.

Nära kontakt med filmbranschen

Under utbildningens gång träffar du flera gästlärare som är yrkesverksamma och experter, till exempel manusförfattare, dramaturger, skådespelare och regissörer.

Vi gör också studieresor till mässor, filmfestivaler samt produktionsenheter. Vi besöker till exempel Göteborg Film Festival, Uppsala Internationella Kortfilmsfestival, och New Films Festival i Portugal.

Tillsammans med skolans skådespelarutbildning reser vi under andra året till ett land i medelhavsmiljö för att spela in en film på plats i en främmande miljö. Du kan också ta dykcertifikat och lära dig grunderna i undervattensfoto.

Nätverk och samarbete på skolan

Vi samarbetar med Region Värmlands filmkonsulenter i olika projekt. Merparten av de filmer som görs sker i nära samarbete med skolans skådespelarutbildning. Tillsammans med våra skådespelare (andra året) reser vi också på studieresor till Grekland och Italien.

Mål för utbildningen

  • Vi erbjuder dig en internationell plattform.
  • Vi skapar en multikulturell arena för filmarbetare och skådespelare.
  • Vi utvecklar din förmåga att berätta en historia med film som gör att du blir åtråvärd på den internationella filmmarknaden.
För mer information om Film - Skapande och Produktion, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Vi strävar efter en jämn fördelning av kön, ålder och etnisk bakgrund/nationalitet. Vi söker också dig som har tidigare erfarenhet av film – från medieprogrammet på gymnasiet eller andra former av filmarbete som bedöms som likvärdig.

Om ansökan

För att din ansökan ska vara giltig måste du skicka in:

  • Personbevis (beställs via Skatteverkets webbplats)
  • Personligt brev
  • Kopior av betyg
  • Eventuella arbetsgivarintyg
  • Intyg, referenser
  • Tidigare erfarenhet
  • Digitala kopior av arbetsprover. Det kan vara manuskript, foton, filmer.

Till din ansökan ska du bifoga en filmidé och ett manus. Om du har en film på DVD eller som en digitalkopia ska du bifoga denna i H264-format. Kom ihåg att kontrollera att den går att spela upp från skivan. Du kan också e-posta en fungerande länk till ditt arbete på Internet. Tänk på att dina arbetsprover ska visa prov på din förmåga att uttrycka dig.

Antagning kan komma att ske på distans även 2021

På grund av omständigheter kring coronaviruset kan vi på "Film - Skapande och produktion" på Molkoms folkhögskola komma att ha digitala antagningsprov 2021. Vi kontaktar dig som sökt med information om proven.

Utrustning

Molkoms folkhögskola tillhandahåller all utrustning för dina filmproduktioner och övningar.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande. Kostnad för resor och material tillkommer.

Kursplan

Under utbildningen får du vara med och göra flertal filmer, de flesta i nära samarbete med skolans skådespelarutbildning. Fokus ligger på innehåll och berättande, och vi jobbar mycket med att analysera och ge och ta feedback. Du får också möjlighet att prova på många av de olika yrkesroller som ingår i processen att göra film och får samtidigt en insikt i grundläggande egenföretagande.

År 1 (41 veckor)

Du får lära dig att arbeta med ett manus, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag. Du lär dig också att planera och förbereda inför postproduktion. Du kommer att arbeta med Sony FS7 och få lära dig grunderna i det som kallas "staging & blocking". Teori och praktik varvas i utbildningen.

• Digital videoteknik, inspelning och efterbearbetning (redigering, postproduktion)
• Bildberättande och bildkomposition
• Ljussättning, ljudinspelning, efterbearbetning
• Regi, kommunikation och stresshantering
• Dramaturgi, analys och manusskrivande grund
• Filmhistoria
• Produktionsmetoder och marknadsföring
• Produktionsplanering, budget och inspelningsplanering
• Projektmetodik
• Studieresor

År 2 (39 veckor)

År två kommer du att arbeta i större grupper och bli förberedd att möta branschens olika krav. Under detta år arbetar du med Sony F55/FS7 (med PL-infattning samt 6 objektiv), praktisk introduktion till undervattens- och flygfotografering och VR (virtual reality) i ett filmperspektiv. Under det andra året kommer du också att vara med om att utveckla och producera en webbserie. Teori och praktik varvas i utbildningen.

• Digital videoteknik, inspelning och efterbearbetning (redigering, postproduktion)
• Bildberättande och bildkomposition
• Ljussättning, ljudinspelning, efterbearbetning
• Regi, kommunikation och stresshantering
• Dramaturgi, analys och manusskrivande grund
• Praktik
• Produktionsmetoder och marknadsföring
• Produktionsplanering, budget och inspelningsplanering
• Projektmetodik
• Steadicam med certifiering
• Studieresor

Molkoms Folkhögskola

In English, see separate information below Vill du söka vidare till högre studier eller har du ett intresse inom film, skådespeleri eller hälsa som du vill utveckla eller jobba med? Då kan Molkoms folkhögskola vara platsen för dig. Hos oss...


Läs mer om Molkoms Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Film - Skapande och Produktion

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Molkoms Folkhögskola

Mejerivägen 3 (Box 66)
660 60 Molkom

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 2 recensioner.

Petter
En helt enastående upplevelse och utbildning som är svår att jämföra med andra skolor. Det hade varit omöjligt att inhämta all denna information och erfarenhet på annat håll. Högsta betyg!
Elever på skolan
Finns väldigt bra möjligheter och utrustning på skolan men det finns ingen riktig skaparglädje eller uppmuntran till sidoprojekt och liknande. Du uppmanas att göra filmer som läraren i film gillar och det är en väldigt konservativ syn på filmprocessen på skolan. Redigeringsrummet på skolan är katastrof med jättedyra datorer som det alltid är...
Rektor Kommentar:
Hej! Jag tycker det är tråkigt att ni har en negativ bild av vår filmutbildning. Vi tar till oss den feedback vi får och arbetar ständigt med förbättringar. Vår ambition är att erbjuda en av Sveriges mest konkurrenskraftiga och attraktiva utbildningar inom området där fokus år 1 ligger på grunderna i inspelning, manus och dramaturgi. År 2 foku...
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(3,5)
Baseras på 2 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,2)
Baseras på 7 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Film - Skapande och Produktion från Molkoms Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: