
Om utbildningen
Hösten 2023 sker något unikt på Sörängens Folkhögskola. En 3-årig utbildning i animation startar. Här får man lära sig animation från grunden med utgångspunkt från traditionell 2D-teknik.
Sörängens NYA Animationsutbildning vänder sig till dig som vill lära dig animation från grunden.
Utbildningen ger verktygskunnande, praktisk övning och erfarenhet att planera och genomföra projekt, ett brett kontaktnät och en inblick i animationsbranschen och dess olika möjligheter. Du bygger en gedigen portfolio som du kan använda för ansökan till fortsatta studier, arbete eller praktikplats.
Kort om Kursen
Utbildningen syftar till att ge deltagaren metoder och färdigheter inom animationsområdet utifrån ett personligt, kritiskt och undersökande förhållningssätt. Deltagarna utvecklar kunskap i hela den filmiska processen där både hantverkskunnande, konstnärlig och teoretisk förmåga ingår. Utbildningen är praktisk med möjlighet till fördjupning inom specifikt område utifrån deltagarens önskemål.
Målet är att den studerande ska få övergripande kunskap om animationens möjligheter samt praktisk erfarenhet av produktionsprocessen. Internationella kontakter, praktik och resor är viktiga delar.
Utbildningens upplägg
År 1
Under det första året ges grundläggande kurser i animation, design och historieberättande. Deltagarna får bekanta sig med olika program och tekniker som orientering i de olika uttryck som står tillbuds (inom 2D animation).
Gradvis förskjuts fokus från animationens praktiska delar till att mer handla om berättelsen och den visuella helheten. Hela klassen genomför ett filmprojekt under termin 2(våren).
År 2
Under år två ges deltagarna fördjupade kunskaper i animation, filmdesign och historieberättande i form av längre kursmoment. Det ges möjlighet till specialisering utifrån intresse genom valbara delar.
Deltagarna introduceras för ytterligare mjukvara för animation. Olika projekt genomförs där eleverna i grupper får arbeta mot en externa beställare.
År 3
Deltagaren får under det tredje året möjlighet att praktiskt arbeta inom sitt specialområde i grupprojekt eller enskilt. Några moment då deltagaren förväntas att deltaga i olika typer produktion förekommer.
Deltagarens intresse styr innehållet ännu tydligare under år tre, möjlighet till praktik och utbyten kommer att finnas. Med handledares hjälp sätts det samman en portfolio som speglar deltagarens styrkor och inriktning.
Övergripande innehåll
Animation - Rörelsens anatomi, 12 principer, besjälning
Design - Karaktärer, bakgrunder, sammantagen visuella gestaltning
Berättande - Dramaturgi, struktur, bild- och filmiskt berättande
Teknik - Mjukvaror, kombinationer, experiment
Teori - Animationshistoria, filmanalys, ämnets filosofiska dimensioner
Produktion - Processen från ide´ till färdig film, grupparbeten, uppdrag
Resor - Festivaler, studios, andra skolor, nationella och internationella
Praktik - Möjlighet att praktisera finns
Utbyte - Vår ambition är att genom Erasmus+ ska erbjuda deltagarna utbytesstudier i andra länder. Ett påbörjat arbete.
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupp- samt enskilda övningar, handledning, valbara fördjupningskurser, studiebesök och praktik (valbar).
Lärare
Pär Berg
Utbildad på Malmö Högskola, kandidatexamen i materiell och virtuell design samt Konstfack, institutionen för animation och animerad film. Flerårig pedagogisk erfarenhet av undervisning i animation. Ansvarig för Eksjö Animation festival och konstnärlig ledare för Eksjö animation studio under flera års tid. Engagerad även nationellt i animationsfrågor, sitter i juryn för guldbaggenomineringarna bl.a.
Sedan 2012 ansvarig för animationsutbildningen på Sörängens folkhögskola där han även är djupt engagerad i skolans kulturella arbete i form av kulturluncher m.m.
Annika Giannini
Utbildad vid Konstfack i Animation och Bildpedagogik, Konstakademien i Florens, HDK i Göteborg (seriekonst och bilderbok) och Konstvetenskap vid Umeå universitet. Började animera som grafiker vid TV, fortsatte med reklamfilmer och egna kortfilmer. Har jobbat som animatör för Pennfilm (Lilla Anna och långa farbrorn, Emil och Ida i Lönneberga), som serietecknare för Egmont och barnboksförfattare/ tecknare för Opal förlag. Sedan 2012 undervisar hon i animation vid Sörängens folkhögskola.
Sörängens Folkhögskola Facebook
Så ansöker du
Examen & Intyg
Efter avslutad kurs erhåller du ett studieintyg.
Kostnader
Att studera på folkhögskola är kostnadsfritt. Det du betalar för är läromedel, mat och förbrukningsmaterial. Kostnader om du bor på internatet, mat, servicekostnader samt materialkostnader hittar du på vår hemsida.
Sörängens folkhögskola

Gillar du att skapa och att vara kreativ och vill läsa din utbildning i en gemytlig miljö tillsammans med studenter från hela landet? Sörängens folkhögskola erbjuder estetiska kurser inom bland annat animation, foto, keramik och skrivande samt allmän kurs med...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Sörängens folkhögskola
För att få mer information om utbildningen Animation från Sörängens folkhögskola, fyll i följande uppgifter: