Folkhögskoleutbildning

Animation

Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Nässjö

Om utbildningen

Animation på Sörängens Folkhögskola är en 3-årig grundutbildning med betoning på rörelsen, konstnärlig gestaltning och berättande. Under utbildningen får deltagarna bekanta sig med hela processen i hur man skapar en animerad film.

Sörängens NYA Animationsutbildning vänder sig till dig som vill lära dig animation från grunden.
Med utgångspunkt från den klassiska animationens hantverksmässiga förutsättningar och principer bygger utbildningen vidare med ett gradvis ökande inslag av film- och berättartekniska perspektiv.
Deltagarna tränas genom olika uppdrag hur en produktion går till. Praktiska övningar ger kunskap i animationens förutsättningar och möjligheter från idé till färdig produkt.

Under utbildningen byggs en gedigen portfolio upp som kan användas för ansökan till fortsatta studier, arbete eller praktikplats. Deltagarna får tillgång till en egen arbetsstation, utrustad med relevanta mjukvaror för framställande av animation. Vi har även studios för teckning, analoga tekniker och experimentell animation. Sörängens Folkhögskola erbjuder en kreativ och inspirerande miljö. För att söka krävs gymnasieexamen eller motsvarande.

Kort om Kursen

Utbildningen syftar till att ge deltagaren metoder och färdigheter inom animationsområdet utifrån ett personligt och undersökande förhållningssätt. Deltagarna utvecklar kunskap i hela den filmiska processen där både hantverkskunnande, konstnärlig och teoretisk förmåga ingår. Genom skarpa projekt får deltagarna erfara hela produktionsprocessen samt möjlighet att praktisk arbeta i grupp.

Utbildningen ger möjlighet till fördjupning inom specifikt område utifrån deltagarens önskemål. Målet är att öka förståelsen för animationens möjligheter och hitta sin personliga styrkor.

Internationella kontakter, praktik och resor är viktiga delar.

Utbildningens upplägg

År 1

Under det första året ges grundläggande kurser i animation, design och historieberättande. Deltagarna får bekanta sig med olika program och tekniker som orientering i de olika uttryck som står tillbuds (inom 2D animation). 

Gradvis förskjuts fokus från animationens praktiska delar till att mer handla om berättelsen och den visuella helheten. Hela klassen genomför ett filmprojekt under termin 2 (våren).

År 2

Under år två ges deltagarna fördjupade kunskaper i animation, filmdesign och historieberättande i form av längre kursmoment. Det ges möjlighet till specialisering utifrån intresse. Deltagarna introduceras för ytterligare mjukvara för animation. Projekt genomförs där eleverna i grupper får arbeta mot en externa beställare.

År 3

Deltagaren får under det tredje året möjlighet att praktiskt arbeta inom sitt specialområde i grupprojekt eller enskilt. Moment då deltagaren förväntas att deltaga i olika typer produktion förekommer.

Deltagarens intresse styr innehållet ännu tydligare under år tre, möjlighet till praktik och utbyten finns. Med handledares hjälp sätts det samman en portfolio som speglar deltagarens styrkor och inriktning.

Övergripande innehåll

Animation: Rörelsens anatomi, 12 principer, tempo, timing

Design: Karaktärer, bakgrunder, sammantagen visuella gestaltning

Berättande: Dramaturgi, struktur, klippning

Teknik: Mjukvaror, kombinationer, experiment

Teori: Animationshistoria, filmanalys, ämnets filosofiska dimensioner 

Produktion: Processen från idé till färdig film, grupparbeten, uppdrag

Resor: Festivaler, studios, andra skolor, nationella och internationella

Praktik: Möjlighet att praktisera finns

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupp- samt enskilda övningar, handledning, valbara fördjupningskurser, studiebesök och praktik. Visa delar är valbara, möjlighet till individuell fördjupning och genomförande av projekt finns.

För mer information om Animation, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Sörängens Folkhögskola Facebook

Så ansöker du

Ansökningsinstruktioner:

Ansökan görs på utbildningens hemsida. Med ansökan skall bifogas kopior på tidigare genomförda studier samt ev. arbetsintyg.

Läs mer om de ansökningsprover som krävs på vår hemsida.

Examen & Intyg

  Efter avslutad kurs erhåller du ett studieintyg.

Kostnader

Att studera på folkhögskola är kostnadsfritt. Det du betalar för är läromedel, mat och förbrukningsmaterial. Kostnader om du bor på internatet, mat, servicekostnader samt materialkostnader hittar du på vår hemsida. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Animation

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Gillar du att skapa och att vara kreativ och vill läsa din utbildning i en gemytlig miljö tillsammans med studenter från hela landet? Sörängens folkhögskola erbjuder estetiska kurser inom bland annat animation, foto, keramik och skrivande samt allmän kurs med...

Läs mer om Sörängens folkhögskola och visa alla utbildningar.

Highlights