Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Nässjö
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: augusti 2023 - Nässjö

Om utbildningen

Hösten 2023 sker något unikt på Sörängens Folkhögskola. En 3-årig utbildning i animation startar. Här får man lära sig animation från grunden med utgångspunkt från traditionell 2D-teknik.

Sörängens NYA Animationsutbildning vänder sig till dig som vill lära dig animation från grunden.

Utbildningen ger verktygskunnande, praktisk övning och erfarenhet att planera och genomföra projekt, ett brett kontaktnät och en inblick i animationsbranschen och dess olika möjligheter. Du bygger en gedigen portfolio som du kan använda för ansökan till fortsatta studier, arbete eller praktikplats.

Kort om Kursen

Utbildningen syftar till att ge deltagaren metoder och färdigheter inom animationsområdet utifrån ett personligt, kritiskt och undersökande förhållningssätt. Deltagarna utvecklar kunskap i hela den filmiska processen där både hantverkskunnande, konstnärlig och teoretisk förmåga ingår. Utbildningen är praktisk med möjlighet till fördjupning inom specifikt område utifrån deltagarens önskemål. 

Målet är att den studerande ska få övergripande kunskap om animationens möjligheter samt praktisk erfarenhet av produktionsprocessen. Internationella kontakter, praktik och resor är viktiga delar.

Utbildningens upplägg

År 1

Under det första året ges grundläggande kurser i animation, design och historieberättande. Deltagarna får bekanta sig med olika program och tekniker som orientering i de olika uttryck som står tillbuds (inom 2D animation). 

Gradvis förskjuts fokus från animationens praktiska delar till att mer handla om berättelsen och den visuella helheten. Hela klassen genomför ett filmprojekt under termin 2(våren).

År 2

Under år två ges deltagarna fördjupade kunskaper i animation, filmdesign och historieberättande i form av längre kursmoment. Det ges möjlighet till specialisering utifrån intresse genom valbara delar.  

Deltagarna introduceras för ytterligare mjukvara  för animation. Olika projekt genomförs där eleverna i grupper får arbeta mot en externa beställare.

År 3

Deltagaren får under det tredje året möjlighet att praktiskt arbeta inom sitt specialområde i grupprojekt eller enskilt. Några moment då deltagaren förväntas att deltaga i olika typer produktion förekommer.  

Deltagarens intresse styr innehållet ännu tydligare under år tre, möjlighet till praktik och utbyten kommer att finnas. Med handledares hjälp sätts det samman en portfolio som speglar deltagarens styrkor och inriktning. 

Övergripande innehåll

Animation - Rörelsens anatomi, 12 principer, besjälning 

Design - Karaktärer, bakgrunder, sammantagen visuella gestaltning

Berättande - Dramaturgi, struktur, bild- och filmiskt berättande

Teknik - Mjukvaror, kombinationer, experiment

Teori - Animationshistoria, filmanalys, ämnets filosofiska dimensioner 

Produktion - Processen från ide´ till färdig film, grupparbeten, uppdrag

Resor - Festivaler, studios, andra skolor, nationella och internationella

Praktik - Möjlighet att praktisera finns

Utbyte - Vår ambition är att genom Erasmus+ ska erbjuda deltagarna utbytesstudier i andra länder. Ett påbörjat arbete.  

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupp- samt enskilda övningar, handledning, valbara fördjupningskurser, studiebesök och praktik (valbar).

Lärare

Pär Berg

Utbildad på Malmö Högskola, kandidatexamen i materiell och virtuell design samt Konstfack, institutionen för animation och animerad film. Flerårig pedagogisk erfarenhet av undervisning i animation. Ansvarig för Eksjö Animation festival och konstnärlig ledare för Eksjö animation studio under flera års tid. Engagerad även nationellt i animationsfrågor, sitter i juryn för guldbaggenomineringarna bl.a.

Sedan 2012 ansvarig för animationsutbildningen på Sörängens folkhögskola där han även är djupt engagerad i skolans kulturella arbete i form av kulturluncher m.m.

Annika Giannini

Utbildad vid Konstfack i Animation och Bildpedagogik, Konstakademien i Florens, HDK i Göteborg (seriekonst och bilderbok) och Konstvetenskap vid Umeå universitet. Började animera som grafiker vid TV, fortsatte med reklamfilmer och egna kortfilmer. Har jobbat som animatör för Pennfilm (Lilla Anna och långa farbrorn, Emil och Ida i Lönneberga), som serietecknare för Egmont och barnboksförfattare/ tecknare för Opal förlag. Sedan 2012 undervisar hon i animation vid Sörängens folkhögskola.

För mer information om Animation, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Sörängens Folkhögskola Facebook

Så ansöker du

Ansökningsinstruktioner:

Ansökan görs på utbildningens hemsida. Med ansökan skall bifogas kopior på tidigare genomförda studier samt ev. arbetsintyg.

Läs mer om de ansökningsprover som krävs på vår hemsida.

Examen & Intyg

  Efter avslutad kurs erhåller du ett studieintyg.

Kostnader

Att studera på folkhögskola är kostnadsfritt. Det du betalar för är läromedel, mat och förbrukningsmaterial. Kostnader om du bor på internatet, mat, servicekostnader samt materialkostnader hittar du på vår hemsida. 

Sörängens folkhögskola

Gillar du att skapa och att vara kreativ och vill läsa din utbildning i en gemytlig miljö tillsammans med studenter från hela landet? Sörängens folkhögskola erbjuder estetiska kurser inom bland annat animation, foto, keramik och skrivande samt allmän kurs med...


Läs mer om Sörängens folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Animation

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sörängens folkhögskola

Rågången 4
571 38 Nässjö

Tel: 010-243 35 05
Mobil 076-146 54 72
www.rjl.se

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,8)
Baseras på 5 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Animation från Sörängens folkhögskola, fyll i följande uppgifter: