Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Film - produktion och gestaltning

Sigtuna folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Sigtuna
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska
Startdatum: 2023-08-21 - Sigtuna
Sista ansökan: 2023-05-14
Studera film under ett år på heltid

Film - produktion och gestaltning

PRODUCERA FILM OCH UTFORSKA DITT FILMISKA UTTRYCK.

Hos oss på Sigtuna folkhögskola får du möjligheten att skapa dina egna filmer och lära dig att producera film. I tätt samarbete med Skådespelarutbildningen och andra kulturutbildningar på skolan får du en fördjupa dig i filmisk gestaltning och filmproduktion och göra film av dina och andra kursdeltagares berättelser

STUDERA FILM PÅ SIGTUNA FOLKHÖGSKOLA

Filmutbildningen ger dig både praktisk och teoretisk kunskap om filmproduktion och filmisk gestaltning. Du lär dig att berätta med bild och ljud, och får såväl tekniska som estetiska och kommunikativa färdigheter för att genomföra dina filmiska visioner och filmprojekt. Hos oss får du arbeta praktiskt med film och göra många olika korta filmproduktioner.

Sigtuna folkhögskola är en kreativ mötesplats för flera olika konstarter. Ditt filmskapande kan utvecklas i samarbete med olika personer som har skilda erfarenheter, intressen och bakgrunder. Det huvudsakliga lärandet är praktisk-baserat – med många filmrelaterade övningar och flertalet korta filmprojekt – men varvas med både teori och kulturhistorisk orientering. Du får grunder för hela kedjan av en filmproduktion och lär dig hur en film blir till från idé till färdig produkt. 

För att gå utbildningen behöver du inte sysslat med film tidigare, men du bör ha ett brinnande intresse för film och filmproduktion. Efter utbildningen blir du väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att producera egna filmer, eller att starta en egen firma med några av dina vänner. 

KURSINNEHÅLL 

 • Filmfoto
  - kamerateknik, bildkomposition och ljussättning
 • Filmljud
  - ljudteknik, ljudläggning och mix
 • Filmklippning
  - Klipptekniker, VFX, organisation och berättande
 • Filmmanus
  - Skapa berättelser, dramaturgisk struktur, karaktärer, konflikter och dialog
 • Filmregi
  - Filmdramarturgi, regibearbetning och personregi
 • Konst-, teater- och filmhistoria
  - Allmän kulturorientering
 • Projektarbete
  - Planering, för- och efterproduktion, grupprocesser och kommunikation

I filmklassen delas ni in i filmteam där ni får pröva på olika kreativa nyckelroller i korta filmproduktioner. I dessa produktioner samarbetar ni tätt ihop med Skådespelarutbildningen, en del med Konstutbildningen och även med Manusutbildningen och Musikproduktion som båda är på distans. Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filminspelningar och får tillgång till varsitt redigeringsrum med professionella redigeringsprogram för postproduktion. På skolan arbetar vi främst med Adobe Premiere och After Effects, men även med program som Logic Pro X och DaVinci Resolve. 

Vissa år har vi tillsammans med övriga kulturutbildningar gjort studieresor till Berlin och besökt Berlinalen, en av de största filmfestivalerna i Europa, och gått på konstmuseer och andra sevärdheter. Det kan även tillkomma studiebesök på filmfestivaler i närområdet, till exempel Uppsala kortfilms­festival, Stockmotion, Cinema Queer, Tempo eller Stockholms film­festival. 

KURSENS MÅL ÄR ATT DU SKA  

 • kunna genomföra egna filmproduktioner, från manus till färdig film, i nära samarbete med skolans skådespelarlinje
 • få en teknisk såväl som teoretisk grund för filmisk gestaltning
 • utveckla ett filmiskt berättande och filmiska uttryckssätt
 • bredda förståelsen för filmhistoriska, samhälleliga, kulturella och etiska perspektiv på filmkonsten
 • utveckla insikter och färdigheter i kommunikation, kreativa processer och samarbeten mellan de olika konstnärliga funktionerna i team och ensemble     

”Filmutbildningen passar både dig som satsar på att jobba med film och dig som bara är nyfiken på film” – Stina (tidigare deltagare på Filmutbildningen)

För mer information om Film - produktion och gestaltning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Ansökan till läsåret 2023/2024 öppnar i januari 2023.

Fullständigt gymnsium.

Alla över 18 år kan söka Filmutbildningen.

Obligatorisk intervju. 

Fullgjort ansökningsprov. 

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF). 

Fortsatta studier

Under utbildningstiden kommer du att delta i skapandet av många olika filmproduktioner. Dessa är lämpliga att använda som arbetsprover för till exempel ansökningar till högre studier eller som referenser när du söker arbete inom filmbranschen. 

Examen, diplom m.m.

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till både konstnärliga och yrkesinriktade utbildningar på högskolenivå. 

Sigtuna folkhögskola på Facebook

Kostnader

All undervisning är kostnadsfri.

Schablonavgiften är nu 1200 kr. Denna avgift kan komma att höjas. Information om detta meddelas senast vid intervjutillfället. Avgiften täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål. 

Materialavgiften är 3500 kr/termin. 

Materialavgift för Filmutbildningen, täcker kostnader för material och vissa studiebesök. 

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF). 

Fortsatta studier

Under utbildningstiden kommer du att delta i skapandet av många olika filmproduktioner. Dessa är lämpliga att använda som arbetsprover för till exempel ansökningar till högre studier eller som referenser när du söker arbete inom filmbranschen. 

Sigtuna folkhögskola

Folkhögskolan har funnits i drygt hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats. En plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...


Läs mer om Sigtuna folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Film - produktion och gestaltning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Sigtuna folkhögskola

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
193 22 Stockholm

Tel: 08-592 583 00
Mobil 0721657000
www.sigtunafolkhogskola.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 9 recensioner.

Ina
Väldigt bra skola där man lär sig grunderna inom film. Man får bra möjligheter att fördjupa sig i det man vill fokusera på och stor frihet att skapa det man vill!
Hampus
Om du är intresserad av film men inte har mycket erfarenhet är den här skolan perfekt som en entré in i filmvärlden.
Anonym
Du kommer få lära dig mycket om film här och introduceras för många nya koncept på ett engagerande sätt.
Recensioner
Recensioner
(4,4)
Baseras på 9 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 18 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Film - produktion och gestaltning från Sigtuna folkhögskola, fyll i följande uppgifter: