Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Lokförare

Nässjöakademin
Sammanfattning
YH-utbildning
Nässjö
Klassrum
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2023-01-08 - Nässjö

Videoreportage

lokförare - nässjöakademin

Lokförare

Lokförare, ett spännande och omväxlande yrke!

Vill du ha ett omväxlande yrke där du för människor närmare varandra och gods till rätt ställe? Som lokförare jobbar du i en servicebransch där resandet hela tiden ökar. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket innebär att det finns goda möjligheter att få jobb.

Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. 

Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad, ha ett säkerhetstänk och kunna fatta kloka beslut i oväntade situationer. 

För mer information om Lokförare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Nässjöakademin?

Praktik/LIA

Behov på

arbetsmarknaden

Samarbete med branscher

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ettårig och ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs som lokförare. Vi har en unik övningsanläggning på skolans område med bl.a. 200 med spår och tågsimulator. I järnvägsknuten Nässjö möts sex järnvägslinjer och flera av de stora järnvägsföretagen i branschen har kontor här. Förutsättningarna är därför mycket goda att lära sig allt som yrkesrollen som lokförare kräver, både teoretiskt och praktiskt.

Utbildningen till lokförare är framtagen i samarbete med järnvägsbranschen och innehållet är anpassat till järnvägsbranschens krav. Utbildningen är även anpassad till den nationella utbildningsplan som branschorganisationen Almega och branschföretagen tagit fram.

LIA

Praktik - Lärande i arbete

Utbildningen läggs upp i nära samverkan med järnvägsföretagen och teori varvas med praktik (LIA). Nästan hälften av utbildningen är därför förlagd ute på ett järnvägsföretag där du ges möjlighet till en första kontakt med framtida arbetsgivare och att testa på både gods- och persontrafik. 

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan och framföra olika fordon i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden.

Vi samarbetar med alla järnvägsföretag och LIA:ns placeringsort kan variera över hela Sverige beroende på branschens behov. Under LIA:n följer du din handledares arbetsschema.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper motsvarande förarbevis enligt EU:s krav. Utbildningen ger också kompetens inom områden som berör bromsprovare, bland annat signalgivare vid växling. 

100% fick jobb

Uppföljningen som gjordes ett halvår efter examen visade att av de studerande som tog examen i februari 2020, har alla fått jobb som lokförare.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen.

Granskning av lokförarutbildningen

YH-utbildningen till lokförare blev under våren 2021 kvalitetsgranskad av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och fick högsta betyg. Myndigheten bedömer att utbildningen i hög grad uppfyller myndighetens fastställda kvalitetskriterier och har mycket hög kvalitet.

Nässjöakademin

Välkommen till Nässjöakademin!

På Nässjöakademin hittar du yrkeshögskoleutbildningar, högskolekurser,enstaka kurser och företagsanpassade kurser och uppdragsutbildningar. Hos oss får du möjlighet till ny kunskap, sammanhang, nätverk och kanske det viktigaste av allt - personlig utveckling. Vårt mål är att du som studerar ska hitta...


Läs mer om Nässjöakademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Lokförare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Nässjöakademin

Nässjöakademin

Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,3)
Baseras på 16 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Lokförare från Nässjöakademin, fyll i följande uppgifter: