YH-utbildning

Lokförare

Nässjöakademin, i Nässjö
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
15 januari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
15 januari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Lokförare

lokförare - nässjöakademin

Vill du ha ett omväxlande yrke där du för människor närmare varandra och gods till rätt ställe? Som lokförare jobbar du i en servicebransch där resandet hela tiden ökar. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket innebär att det finns goda möjligheter att få jobb.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad, ha ett säkerhetstänk och kunna fatta kloka beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik. 

Granskning av lokförarutbildningen

YH-utbildningen till lokförare blev under våren 2021 kvalitetsgranskad av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och fick högsta betyg. Myndigheten bedömer att utbildningen i hög grad uppfyller myndighetens fastställda kvalitetskriterier och har mycket hög kvalitet.

För mer information om Lokförare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

15 januari, 2024

 • Klassrum
 • Nässjö
 • Svenska

Varför välja Nässjöakademin?

Praktik/LIA

Behov på

arbetsmarknaden

Samarbete med branscher

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ettårig och ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs som lokförare. 

Utbildningen till lokförare är framtagen i samarbete med järnvägsbranschen och innehållet är anpassat till järnvägsbranschens krav. Utbildningen är även anpassad till den nationella utbildningsplan som branschorganisationen Almega och branschföretagen tagit fram.

I järnvägsknuten Nässjö möts sex järnvägslinjer och flera av de stora tågbolagen har kontor här. Förutsättningarna är därför mycket goda att lära sig allt som yrkesrollen som lokförare kräver, både teoretiskt och praktiskt.

Praktik - Lärande i arbete (LIA)

Utbildningen läggs upp i nära samverkan med näringslivet och teori varvas med praktik. Nästan hälften av utbildningen är därför förlagd ute på en arbetsplats sk Lärande i arbete (LIA) där du ges möjlighet till en första kontakt med framtida arbetsgivare. 

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. LIA:ns placeringsort kan variera över hela Sverige beroende på branschens behov. Eventuella kostnader för resor och boende i samband med LIA:n betalas av den studerande. Det finns möjlighet att ansöka om stipendium via Aktiestinsen för kostnader relaterade till LIA:n. Eventuellt stipendium betalas ut efter utbildningen.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper motsvarande förarbevis enligt EU:s krav. Utbildningen ger också kompetens inom områden som berör bromsprovare, bland annat signalgivare vid växling. 

Hur många får jobb?

Av de 22 studerande som tog examen i december 2022 har samtliga fått jobb som lokförare.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen.

Ansökan och behörighet

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som

 1.  har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom  kommunal vuxenutbildning,
 2.  har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3.  är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där  är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4.  genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk  erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har  förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen

Har du annan utbildning eller erfarenhet?

Då kan du bli validerad och därmed bli behörig till utbildningen ändå. Validering innebär att vi gör en kartläggning och bedömning av din kompetens och kvalifikationer. Det spelar ingen roll om du har lärt dig det du kan inom det formella utbildningssystemet eller på annat sätt, i Sverige eller utomlands, nyligen eller för länge sedan.

Kursinnehåll

Lokförare, 1 år, 220 YH-poäng

 • LIA 1, 25 YH-p
 • LIA 2, 50 YH-p
 • LIA 3, 25 YH-p
 • Examensarbete, 5 YH-p
 • Farligt gods, 5 YH-p
 • Förarbevis, 15 YH-p
 • Föraren och informationsåkning, 7 YH-p
 • Infrastruktur 10 YH-p
 • Infrastruktur enligt det kompletterande intyget , 20 YH-p
 • Järnvägsteknik , 15 YH-p
 • Miljö, 3 YH-p
 • Regler och säkerhet, 15 YH-p
 • Regler och säkerhet för tågfärd och växling, 10 YH-p
 • Repetition och slutprov, 5 YH-p
 • Rullande material 10 YH-p

Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Lokförare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 11 recensioner
Skriv en recension
5/5
Johanna
14 dec 2022

En bra utbildning, man får insyn och kunskap om en helt ny värd på bara ett år. Första dagen så trodde jag att jag aldrig skulle fatta allt, och nu sitter man här, färdig för ...

Visa mer
4/5
Cissi
12 dec 2022

Det har varit mycket intressant och spännande men stunder också svårt. Varierande klass på föreläsare och utbildningsmaterial.

5/5
Oskar
12 dec 2022

Jag har varit supernöjd med utbildningen! Bra lärare och härliga klasskamrater! Är jätteglad att jag gick utbildningen i på Nässjöakademin!

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

Välkommen till Nässjöakademin!

På Nässjöakademin hittar du yrkeshögskoleutbildningar, högskolekurser,enstaka kurser och företagsanpassade kurser och uppdragsutbildningar. Hos oss får du möjlighet till ny kunskap, sammanhang, nätverk och kanske det viktigaste av allt - personlig utveckling. Vårt mål är att du som studerar ska hitta...

Läs mer om Nässjöakademin och visa alla utbildningar.

Highlights